Dam inainte cu compensarea sau plafonarea la facturi, dar singura minte luminata din conducerea ANRE are vocea prea slaba pentru a fi fi luata in seama de clasa politica
Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) Zoltan Nagy-Bege a declarat marti, 12 octombrie, ca institutia va trebui sa verifice in fiecare luna 7 milioane de facturi ale consumatorilor de electricitate si gaze naturale, dupa ce va produce efecte ordonanta Guvernului privind compensarea facturilor la energie.
“Mesajul (catre Guvern, n.r.) ar fi: cat mai simplu, cat mai putin birocratic, pentru ca si pentru institutii este foarte greu sa urmareasca. Noi, cu aceasta Ordonanta 118, exagerand putin, suntem pusi in situatia sa verificam in fiecare luna 7 milioane de facturi: 5,2 milioane de consumatori casnici de energie electrica vor beneficia de aceasta schema, conform unor estimari, alti in jur de 2 milioane de consumatori de gaze naturale, deci sunt peste 7 milioane de facturi lunar”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepresedintele ANRE a apreciat ca este imposibil ca institutia sa verifice un numar atat de mare de facturi.
“Este imposibil sa le verifici, sa le incadrezi intr-o anumita transa de consum, erau solutii mult mai simple prin care aceasta compensare se putea rezolva”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepresedintele ANRE a solicitat Guvernului sa aplice solutii mai simple in ceea ce priveste compensarea facturilor la energie, precum compensarea directa a facturilor intre Guvern si furnizorii din energie.
“Deci, as incuraja solutiile mai simple. Iarasi o recomandare: daca statul trebuie sa plateasca luna de luna anumitor furnizori niste sume de bani in contul acestor compensari, iar acel furnizor are de platit la stat niste dari luna de luna, cele doua se pot stinge si nu mai plimbam bani din stanga in dreapta, ne compensam cu cele doua sume”, a adaugat Zoltan Nagy-Bege.
Orice intarziere la plata pe care Guvernul Romaniei ar inregistra-o catre furnizorii de gaze naturale si de electricitate in cadrul masurii de compensare a facturilor consumatorilor ii pune in risc de faliment pe anumiti furnizori de energie, mai spune vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, in cadrul Aspen Energy Summit 2021.
“Guvernul a luat o masura pentru a veni in sprijinul anumitor categorii de consumatori care sunt expusi in fata acestor cresteri de preturi, atat la energie electrica cat si la gaze naturale. OUG 118 deja a fost publicata si planul este ca incepand cu 1 noiembrie sa isi produca efecte.
Am anumite retineri in privinta solutiei gasite, este una destul de greoaie, are cateva slabiciuni si as spune ca poate erau alte solutii mai usor de implementat decat aceasta ordonanta 118 (…).
Evident, un Guvern, daca are resurse bugetare sa compenseze facturile de energie electrica si gaze naturale la anumiti consumatori casnici, non-casnici si asa mai departe, este decizia si este libertatea fiecarui Guvern, dar ma tem ca in aceasta perioada de 5 luni anumiti furnizori de gaze naturale si de energie electrica, daca nu vor primi la timp, luna de luna, acele compensatii care urmeaza sa vina direct de la Guvern, adica daca platile nu vor fi facute la timp, riscul este ca pe fondul unor preturi in continuare foarte mari pe pietele angro de energie electrica si gaze naturale, acesti furnizori sa nu mai fie capabili sa-si continue activitatea. Orice intarziere la plata din partea Guvernului ii pune in riscul de a da faliment”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepresedintele ANRE a mai subliniat ca in contextul actual al cresterii preturilor tot mai multi furnizori semnaleaza ANRE ca au dificultati financiare, iar unii furnizori de energie renunta la licenta de furnizare.
“Noi, din pacate, vedem deja la Autoritate ca sunt din ce in ce mai multi furnizori care ne semnaleaza aceste dificultati financiare, unii chiar renunta la licenta de furnizare, deci ies din piata, pentru ca nu mai sunt capabili sa sustina, ceea ce ne duce la realitatea ca aceste cresteri de preturi au adus venituri suplimentare in primul rand la producatori – la producatorii de energie electrica, la producatorii de gaze naturale, fie ca este autohton, din Romania sau ca este importatorul din Rusia”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Guvernul a aprobat, in data de 4 octombrie, Ordonanta cu privire la compensarea preturilor la energie electrica si gaze, care vizeaza sprijin pentru 5,2 milioane de gospodarii la energie electrica si 2,2 milioane de gospodarii conectate la reteaua de gaze.