De bine ce ne-am restructurat suntem cea mai curata tara din UE la nivelul emisiilor de CO2
Romania are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de sera) per capita din tarile Uniunii Europene si este si singura tara din UE care are în prezent cu 55% mai putine emisii decat nivelul din anul 1990, dar autoritatile nu capitalizeaza aceste realitati, a declarat, marti, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice (AECCSC), Razvan Nicolescu, în cadrul unei dezbateri despre transformarea economiei romanesti.
„Noi (Romania, spre deosebire de Polonia si Ungaria, n.r.) nici macar nu suntem în stare sa ne prezentam cum suntem: nu mai exista tara în Europa Centrala si de Est care sa aiba energie regenerabila 24%. Nu exista! Nu exista nicio tara din Europa de Est care sa-si propuna energie regenerabila mai mult de 30% – probabil o sa facem 35%. Suntem tara din Uniunea Europeana cu cel mai mic nivel de emisii per capita. Suntem singura tara din Uniunea Europeana care are cu 55% emisii mai putin decat nivelul din 1990. Toate aceste lucruri trebuie capitalizate, trebuie monetizate”, a afirmat Razvan Nicolescu, potrivit Agerpres.
Presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice a subliniat ca Polonia si Ungaria, desi sunt într-o situatie mai proasta decat Romania din punctul de vedere al tranzitiei catre o economie ecologica, au avut curajul de a face investitii ecologice riscante din punct de vedere economic.
„În primul rand, ei (Polonia si Ungaria, n.r.) sunt mai curajosi. Polonezii au exportat baterii de 2 miliarde de euro anul trecut, ei neavand nimic de-a face cu domeniul. Macar Ungaria are o industrie auto si are o traditie în industria auto. Polonia n-are nimic, dar s-au dus la BEI, au obtinut 600 de milioane de euro finantare de la BEI pentru un proiect foarte riscant din punct de vedere economic: au construit o fabrica, împreuna cu cei de la LG, si dupa ce au construit-o au început sa exporte. Noi de la BEI ne asteptam sa ne finanteze proiectele Electrica si Transgaz, care sunt proiecte garantate de stat, pentru ca intra în baza de active reglementate unde se ia în calcul tariful de catre cei de la ANRE, deci practic sunt investitii garantate. Ei s-au dus si au luat bani pentru proiecte foarte riscante economic, deci sunt mai curajosi, mai vocali, (desi, n.r.) situatia lor este mult mai proasta decat situatia noastra. (…) Ei, vorba unui fotbalist, au – n-au mingea, trag la poarta. Noi avem mingea si ne uitam la ea”, a mentionat Razvan Nicolescu.
Dl Nicolescu spune oarecum adevarul, dar, dintr-un anumit unghi, asupra caruia, am putea si noi, la rindul nostru sa ne uitam cu o sprinceana ridicata , astfel:
– intr-adevar, avem emisiile cele mai mici (poate !?) pe cap de locuitor, dar, avem si consumul cel mai mic pe cap de locuitor (ca si la alti “indicatori” din acestia, gen mortalitate nou nascuti, saracie, analfabetism, numar de vaccinati, etc., etc.)…deci, nu prea vad cum am putea fi pe locul I intr-o totalitate de domenii in care suntem codasi…mai bine am analiza, de ex. emisiile/PIB, care ar fi cu totul altceva…
– noi ne comparam, norocos, cu anul 1990, an dupa care apropae toata industria “buna de fier vechi” (vorba unui ilustru “strateg” macro economic) a disparut…si asa au scazut si emisiile cu care ne falim acum..
– daca ma uit, foarte simplu pe orice Eurostat sau pe pietele UE de electricitate, observ ca PEF (Primary Energy Factor) sau, Factorul de emisie CO2/ MWh electric produs, este in Romania ~320-340 Kg/MWhe, mult peste multe alte state, si atunci ?!?!…adica, energia asta poluanta pe care o avem, si mai este si putina, o impart la foarte multi (care au mai ramas !?…sau si cu cei plecati / emigrati/imigrati ?!)
Ceea ce spune Dl. Nicolescu, precum ca am putea “folosi”acest lucru, ar putea fi,intr-adevar folosit in cadrul Taxonomiei sau noilor RED, in care, de exemplu Romania sa instituie taxe de CO2 la importul d eproduse (oricare) din tari, care au folosit energie / emisii mai mari decit noi…dar pentru asta trebuie stiinta, macroeconomie, legislatie si…multa carte…pentru creerea asa numitelor “bariere vamale invizibile”…si,,,cine sa faca toate acestea in Romania ?!…mai rau, vad ca astfel de informatii, sunt preluate “pe nemestecate” si de alte (mari) oficialitati, fara sa inteleaga mai exact despre ce este vorba