De ce a atat de important Nord Stream 2? Ucraina dispare definitiv din ecuatia aprovizionarii cu gaze a Europei
Marti, vicepremierul rus Aleksandr Novak, a declarat ca Rusia ar putea transporta gaz prin Ucraina dupa 2024 daca exista conditii economice favorabile si reteaua ucraineana se afla în stare tehnica buna.
La o zi diferenta, presedintele Vladimir Putin conchide: “Conducta Nord Stream 2 va servi la stabilizarea preturilor la gaze în Europa. Conducta Nord Stream 2 va servi la stabilizarea preturilor la gaze în Europa, a declarat miercuri presedintele rus Vladimir Putin, la o reuniune televizata a Guvernului, la care a participat si seful Gazprom, Alexei Miller.
Semnalele de la Moscova sunt cat se poate de clare: aprovizionarea cu gaze a Europei in anii ce vin nu iau in calcul ruta ucraineana. Declaratia vicepremierului rus confirma din plin acest lucru. “ Conditii economice favorabile” nu vor exista in actualul context geopolitic, iar peste 3 ani, reteaua ucraineana, din punct de vedere tehnic, va fi total depasita si de neutilizat (opinia noastra).
„Cred ca, în conditii economice favorabile si o stare corespunzatoare din punct de vedere tehnic, vom rezerva fara nicio îndoiala capacitatile potrivite de transport de gaz prin infrastructura Ucrainei dupa 2024”, a afirmat Novak pentru cotidianul rus RBC, insistând ca Rusia nu a refuzat niciodata sa foloseasca gazoductul ucrainean.
„Semnam un acord de tranzit de 40 de miliarde de metri cubi anuali prin intermediul Ucrainei pâna la sfârsitul lui 2024. Este vorba despre un volum considerabil de gaz”, a amintit el.
În ceea ce priveste preturile ridicate la gaz în Europa, Novak s-a abtinut sa spuna când se va încheia aceasta criza.
„Pentru aceasta trebuie sa existe o oferta de gaz care sa acopere în totalitate cererea în Europa. Trebuie sa se creeze rezerve suficiente în depozitele subterane pentru a trece în siguranta iarna”, a apreciat Novak, care a subliniat necesitatea revenirii la contractele pe termen lung, care garanteaza preturi mai stabile.
Potrivit vicepremierului rus, „una dintre cauzele crizei energetice din Europa este lipsa de planificare”.
Potrivit autoritatilor ucrainene, tranzitul de gaz rus s-a redus la aproape 20%, adica 87,7 milioane de metri cubi pe zi, în conditiile în care Gazprom nu mai rezerva de patru luni de zile capacitati aditionale de transport prin intermediul Ucrainei.
Totusi, gigantul rus a respectat tranzitul convenit pentru anul 2021, de 40 de miliarde de metri cubi de gaz, noteaza EFE.
Recent, Ucraina a acuzat Gazprom ca, prin reducerea livrarilor, a creat „un deficit artificial de gaz” în Europa, care a dus la cresterea preturilor.
Solutia ramane Nord Stream 2, iar Putin a anuntat ca a doua linie a gazoductului Nord Stream 2 va fi în curând umpluta cu gaze.
De la începutul anului si pâna în prezent, preturile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, dupa ce Rusia a limitat livrarile tocmai într-un moment în care economiile europene ieseau din pandemie. Pretul gazelor naturale în Europa a atins saptamâna trecuta un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarna, dar si de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, si clientii sai.
Putin a dat asigurari ca Nord Stream 2 este pregatit pentru exporturile de gaze si a afirmat ca gazoductul va ajuta la scaderea preturilor la gaze în Europa.
„Vreau sa felicit Gazprom si partenerii nostri din proiectul Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrarilor si crearea acestei rute suplimentare, care este pregatita de functionare”, a declarat presedintele rus.
Constructia conductei, destinata sa transporte gaz din Rusia catre Germania pe sub Marea Baltica, ocolind Ucraina, a fost finalizata în septembrie, dar ea ramâne inactiva în timp ce asteapta aprobarile autoritatilor de reglementare de la Berlin si Bruxelles.
Si vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri ca Rusia este pregatita sa mareasca exporturile de gaze catre Europa, confruntata cu cresterea vertiginoasa a preturilor pe fondul cererii crescute si al lipsei de aprovizionare, dar pe baza unor contracte pe termen lung – un aranjament ocolit de companiile europene în favoarea unor acorduri de tranzactii pe termen scurt.
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, pretul european de referinta a ajuns saptamâna trecuta la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-ora, peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste preturi sunt de sapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului si au determinat unele industrii sa-si reduca productia.
Din punctul nostru de vedere, daca Europa reuseste sa treaca iarna in conditiile in care Nord Stream 2 nu va livra gaze, daca pretul gazelor nu va ingenunchea industria europeana pana la inceputul lunii aprilie si daca eventualul conflict militar ruso-ucrainean nu va avea loc, Rusia va intra intr-o pozitie defensiva. Asta nu inseamna ca tranzitul de gaze prin Ucraina va fi reevaluat. Dimpotriva, aceasta ruta de transport este una moarta din fasa.