0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

De ce confunda Ministerul Energiei preaplinul de la Hidroelectrica cu bunastarea vesnica?

Posted On 11 mai 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Electrica, Hidroelectrica, investitii, listare la bursa, Ministerul Energiei, Ovidiu Agliceru, profit, Remus Borza, sistemul energetic

Am avut parte de o saptamana plina de declaratii naucitoare la adresa sistemului energetic si in speta a capului de coloana, compania Hidroelectrica. Tonul l-a dat Remus Borza, fost administrator judiciar la Hidroelectrica si artizanul scoaterii din insolventa, dupa care a urmat intr-un sir de interviuri televizate si netelevizate ministrul energiei in persoana, Toma Petcu. Daca Borza il vedea si pe Grivei la conducerea Hidroelectrica, in schimb, colegul lui de partid si ministrul energiei extrapoleaza situatia Hidroelectrica la intreg sistemul energetic, declarand sus si tare ca vom fi campioni energetici in aceasta parte a Europei, din toate punctele de vedere. Cand vezi atata entuziasm mai ca-ti vine sa te intrebi aievea babei care voia sa-si vanda vaca pentru ca nu o mai putea tine, dar a dat-o pe mana unui negustor smecher: „pai, maica, daca-i asa buna, n-o mai vand!”

Intre timp, celelalte companii energetice la care statul roman este actionar majoritar se dau de ceasul mortii ca sa mai supravietuiasca o vara, fara a avea nici un reper pentru anii care vin. Importam energie electrica la varf de consum ori de cate ori se opreste un reactor nuclear sau intra in revizie o centrala pe gaze. Pe partea de regenerabile s-a asternut o tacere absoluta, in speranta ca modificarile aduse Legii 220 vor da si rezultate. Si ca sa devenim lideri regionali nu trebuie sa ne panicam, ci doar sa ne batem pe burta. Avem Hidroelectrica buna la toate. Ca o paranteza, ministrul energiei vorbea despre o intentie de preluare de catre Electrica a distributiei de energie pe care CEZ o are in Bulgaria. O alta gafa impardonabila in conditiile in care managementul Electrica nu a scos nici un cuvant despre acest lucru, iar actionarii companiei (statul mai are doar 48% la Electrica) nu stiau nimic despre acest lucru. Transparenta totala, nu-i asa?

In acelasi timp, intentiile guvernului de a lua 90% din profitul companiilor la care este actionar principal sau majoritar, cumulat si cu dorinta de a le curata rezervele acumulate in ultimii doi ani, se bate cap in cap cu expansiunea respectivelor companii si cu planurile lor de investitii. Doamna Daniela Lulache, directorul Nuclearelectrica, recunoastea ieri la Conferinta InvestEnergy „R-evolutie in energie.Decizii pentru viitor” ca repartizarea a 90% din profit catre actionari nu ar fi o mare piedica in vederea retehnologizarii unitatii unu de la Cernavoda, dar daca li se iau si rezervele (constituite tocmai in acest scop) atunci lucrurile se complica. Restul companiilor din ograda statului (Romgaz, Transgaz, Transelectrica) sunt mult mai docile. Nu spun nimic, dar se supun directivelor ministerului. Din nou, exceptie face Hidroelectrica.

Ovidiu Agliceru,, directorul Hidroelectrica nu-si face probleme nici cu repartizarea profitului nici cu necesarul de investitii sau cu tocarea rezervelor. De la Remus Borza s-a instituit directiva: „Hidroelectrica are bani si pentru investitii si pentru dividende si pentru expansiune”. Tocmai de aceea, domnul Borza recomanda schimbarea metodei de privatizare initiala intr-o vanzare simpla de actiuni (10-15%)astfel incat statul sa poata lua toti banii din aceasta vanzare. Nici o problema pentru Hidroelectrica, caci face alti bani (multi) in continuare astfel incat sa-si duca programele de investitii pana la capat. De ce sa repetam istoria cu listarea Electrica, care a obtinut o jumatate de miliard de euro din vanzarea actiunilor, bani pe care de trei ani ii tine in banci fara sa-i valorifice, si in cazul Hidroelectrica? Acesta era exemplul domnului Borza, care cand este in pozitia de manager cu viziune, cand sare in barca politicului. In schimb, domnul Borza recunoaste un adevar elementar: daca nu vindem actiuni la Hidroelectrica in acest an, am pierdut trendul, pentru ca politicul va avea grija sa faca din aceasta companie altceva decat este ea acum.

Hidroelectrica, Perla Coroanei mai are insa si alte probleme pana sa ajunga la listare, motiv pentru care in nici un caz anul acesta nu vom asista la un asemenea deznodamant. „Listarea Hidroelectrica nu este posibila inainte de rezolvarea situatiei unor proiecte nerentabile de doua miliarde de euro, care au o componenta energetica foarte mica si care ar greva valoarea societatii”, a declarat la conferinta InvestEnergy, Ovidiu Agliceru, directorul general al producatorului de energie.De aici incolo lucrurile se complica si mai mult, conform declaratiilor domnului Agliceru:

„In ceea ce priveste listarea companiei, exista doua comisii, una de pregatire a procesului si alta de coordonare a listarii. Aceste comisii de un an si-au reluat activitatea, dar in Hidroelectrica de trei ani lucreaza incontinuu 30 de specialisti care au pregatit toate documentele premergatoare listarii. Acei 30 de specialisti au muncit doi ani pentru a limpezi tot ce inseamna investitii in Hidroelectrica. Concluziile acestora au fost ca exista 17 obiective de investitii care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor 17 obiective ar insemna pentru Hidroelectrica 100 si ceva de MW si o cheltuiala de doua miliarde de euro”, a spus oficialul companiei.

Aceste investitii, incepute inainte de 1990, au o componenta energetica foarte mica, in schimb fiind viabile pentru alte activitati, precum navigatie, irigatii sau alimentarea populatiei cu apa, au fost puse in seama Hidroelectrica. Agliceru a subliniat ca aceasta problema ar greva valoarea societatii. „Listarea Hidroelectrica in acest conditii, cu suma de doua miliarde de euro care ar greva valoarea societatii, nu ar mai fi posibila. Numai solutionarea definitiva a problemei celor 17 obiective de investitii poate duce la continuarea listarii”, a mai spus seful Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, cealalta conditie care trebuie indeplinita pentru listare, respectiv selectia unui management in baza ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa in companiile de stat, este “floare la ureche” pe lânga problema investitiilor nerentabile. Despre „floarea de la ureche” nu stim prea multe, mai ales daca ne uitam la membri numiti provizoriu in Consiliul de Supraveghere al companiei. Cu siguranta sunt „floare la ureche” si cam tot asa se intampla la toate companiile pastorite de Ministerul Energiei, care ne vede lideri regionali inainte de a crapa sistemul energetic romanesc.

.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Iarna a contribuit si la cresterea profitului Romgaz

Next Story

Tiriac Energy deschide primele patru benzinarii in franciza

Articole pe aceeasi tema

0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

De la 1 ianuarie vom plati pretul corect al curentului sau bunastarea furnizorilor de ultima instanta?

Posted On 27 decembrie 2020
, By Redactia
0

Marea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei

Posted On 23 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se face lumina asupra avariei din 8 ianuarie? Transelectrica arata ca este primul incident de acest fel din Europa continentala

Posted On 16 ianuarie 2021

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.