0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

De ce cresc importurile de gaze si care este realitatea pretului la intern si a celui din import ?

Posted On 13 mai 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: gaze din productia interna, importul de gaze, OG 114, piata concurentiala de gaze, piata reglementata, pretul gazelor din import

Apar germenii unei situatii de panica falsa in sectorul gazelor naturale: Romania importa masiv gaze naturale, iar preturile pentru consumatorii industriali au explodat. Cineva pare a fi interesat sa creeze degringolada, care sa se adauge la balamucul creat de Ordonanta de urgenta 114/2018, sau pur si simplu este o situatie care ar trebui sa ne dea de gandit? Si una si alta, mai putin chestiunea cu panica care nu face bine nimanui.

Nu avem datele reale ale importurilor de gaze pentru trimestrul I, ci doar pentru luna ianuarie, cand importurile au crescut cu circa 23% raportat la consumul national, prin comparatie cu acceasi perioada a anului trecut. Foarte probabil ca si in lunile februarie si martie importurile sa fi avut acelasi ritm de crestere, dar se vor tempera deja din luna mai cand consumul scade simtitor.

O alta problema pusa in discutie este cea legata de pretul gazelor din import si pretul gazelor din productia interna. Altfel spus, aceste doua preturi aproape s-au egalizat in momentul de fata, undeva in jurul valorii de 91 de lei/MWh. Vorbim despre piata libera si nu cea reglementata unde preturile nici nu au scazut nici nu au crescut, in urma OG 114. Una peste alta nici in acest caz surpriza nu-I prea mare. La Baugmarten in Austria, pretul a ajuns aproape similar cu cel din Romania pentru ca asa se intampla in fiecare an. Au fost cazuri in care (anul 2017) cand pretul din Austria a fost chiar mai jos. Pe de alta parte, pe Bursa Romana de Marfuri s-au incheiat tranzactii cu gaze romanesti si la pretul de 121 de lei/MWh, in toamna anului trecut. Carevasazica, la 91 de lei/MWh nu se poate spune ca am asistat la o explozie a pretului.

Sa ne intoarcem insa la perioada in care piata de Romania era in mare masura reglementata si importurile de gaze se situau, cel putin in sezonul rece, la 30% din consumul national. Asa stabilea reglementatorul, adica ANRE. Apoi se forma un cos cu gazele din productia interna si in baza acestui cos se forma pretul pentru consumatorul final. Ideea era ca gazele importate erau la un prêt aproape dublu fata de gazele din productia interna, caci ANRE avea grija sa impuna producatorilor pretul final de vanzare.

Odata cu liberalizarea pietei am asistat la o crestere a pretului la consumatorul final, dar la un prêt real al gazelor. Concurenta si-a spus cuvantul si producatorii au inceput sa faca profituri pentru a putea investi. Minunea nu a durat mult si ne-am intors din nou, ce-I drept partial, la un prêt reglementat, in urma caruia producatorii si-au anticipat scaderea consistenta a veniturilor. Cum era sa asiste indiferenti la aceasta noua ipostaza? Au actionat in consecinta, caci segmental de piata libera le permite acest lucru.

Dincolo de prêt a mai aparut o realitate pe care de altfel o anticipam: scaderea productiei de gaze la cei doi mari producatori, Romgaz si Petrom. Pe de o parte pentru ca unele zacaminte au fost epuizate, pe de alta parte ca atat Petrom cat si Romgaz au inceput sa renunte la sondele cu randamente scazute si costuri mari de exploatare. Altfel spus, productia interna de gaze poate asigura 80% din consum, din care 30% merge in piata reglementata (consumatorii casnici) si 50% in piata libera (consumatorii industriali). Pai, in conditiile acestea nu-I normal sa creasca importurile? Une-i panica? A devenit o certitudine ca gazele din productia interna nu ne mai ajung.

Nu intamplator, deja din luna martie deja cei doi mari producatori si-au asigurat intreaga desfacere pentru acest an prin contracte bine facute, adica la preturi competitive. In acelasi timp, haosul creat de Ordonanta 114, mai bine zis de confuziile aparute dupa aparitia legislatiei secundare, a determinat o parte din companii sa-si asigure din timp necesarul de gaze, inclusiv prin importuri. Cand s-a spus ca Ioan Nicolae, respective combinatele chimice ale acestuia, si producatorii de energie electrica vor primi gaze exclusiv din productia interna este firesc ca “baietii destepti” sa treaca masiv la cumpararea gazelor din import pentru a-si asigura portofoliile. Intre timp s-a renuntat la ideea de a da gaze din import combinatelor lui Nicolae, dar piatra fusese deja aruncata.

Sunt doar cateva explicatii ale cresterii importurilor si cresterii pretului pentru industrie. In paralel cu aceste aspecte sunt multe altele pe care nu le vedem, sau nu vrem sa le vedem. Uitam ca pretul gazelor din import nu este doar cel afisat la bursa din Baugmarten. La acesta se adauga cheltuielile cu taxele de transport si alte cheltuieli, care nu sunt deloc mici. Asadar sa fim atenti cand comparam pretul din Austria cu cel din Romania. Pe de alta parte, Romania ar fi trebuit sa faca eforturi pentru a realiza o piata interconectata cu Ungaria si Austria (asa cum avem la energie electrica) si taxele respective ar fi fost cu totul altele. Nu in ultimul rand, in sistemul de transport si distributie gaze ar trebui introdus un model asemanator cu cel de la energie electrica, unde exista inalta, medie si joasa tensiune. Sondele unde presiunea este scazuta ar trebui sa desfaca gazele zonal si nu in reteaua nationala de transport, situatie in care costurile de extractie ar fi fost altele. Mai sunt si alte aspect pe care specialistii le cunosc, dar nu stim de ce tac?

Am uitat sa adaugam ca Romgaz si-a redus consistent consumul de gaze la Centrala de la Iernut, dar il va creste masiv de anul viitor cand va fi data in functiune noua centrala. De asemenea, centrala Petrom de la Brazi a consumat si va consuma masiv gaze din productia interna, prin comparatie cu anii trecuti cand mai mult statea decat functiona.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Nuclearelectrica da peste nas ANRE. Cine urmeaza?Nuclearelectrica da peste nas ANRE. Cine urmeaza?
  • In viziunea ANRE, operatorii de distributie si transport din domeniul energiei si gazelor naturale vor investi 17 miliarde de lei in urmatorii 5 aniIn viziunea ANRE, operatorii de distributie si transport din domeniul energiei si gazelor naturale vor investi 17 miliarde de lei in urmatorii 5 ani
  • Bursa Romana de Marfuri devine contraparte in tranzactiile cu gaze, in speranta ca piata concurentiala va reveni la normalBursa Romana de Marfuri devine contraparte in tranzactiile cu gaze, in speranta ca piata concurentiala va reveni la normal
  • Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Decalogul de la Sibiu – intre dorinta si neputinta

Next Story

Scadera pretului gazelor in Europa, o normalitate! Cresterea pretului gazelor in Romania, o normalitate!

Articole pe aceeasi tema

Nuclearelectrica da peste nas ANRE. Cine urmeaza?

Posted On 3 martie 2020
, By Redactia
0

Este haos in piata de energie si gaze: cum isi vor aranja portofoliile actorii pietei, in conditiile in care nu se stie daca dereglementarea propusa de ANRE va fi acceptata de Comisia Europeana?

Posted On 5 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Cu cine joaca, pe fata, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, in piata de gaze?

Posted On 16 octombrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.