De ce incearca ANRE sa umfle conturile Transelectrica prin intermediul pietei de echilibrare si al eliminarii PRE-urilor independente?
In urma cu cateva saptamani, publicatia Energy-Center atragea atentia ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a revenit la intentia de a reglementa activitatile interne din piata de echilibrare, pe fondul controlului declansat la CIGA (cel mai mare operator ca parte responsabila cu echilibrarea), control declansat de evenimentele din piata de energie din luna ianuarie. Am remarcat faptul ca Departamentul juridic din cadrul ANRE a dat aviz negativ intentiei de a fi reglementate activitatile interne a PRE (parte responsabila cu echilibrarea), dar, in acelasi timp, am atras atentia ca ANRE ia in calcul identificarea unor modalitati de a trece peste pozitia Departamentului juridic astfel incat marile PRE-uri sa dispara treptat din piata lasand cat mai mult din aceasta felie extrem de banoasa operatorului de transport a energiei, respectiv companiei Transelectrica.
Ca o paranteza, merita amintit ca Transelectrica realizeaza circa jumatate din cifra de afaceri numai din activitatile din piata de echilibrare. Desigur, piata de echilibrare de pe platforma OPCOM ramane inca o mare necunoscuta pentru multi operatori si in ciuda unor incercari de transparentizare a ei rezultatul a fost exact contrariul. Cine intra in piata de echilibrare, dintre participantii la piata de energie, se poate chema ca s-a fript. Exceptie fac companiile producatoare de energie electrica care sunt “invitate” sa intre in aceasta piata de catre Dispecerul Energetic National si care castiga sume importante in baza acestei “invitatii”. Nu mai departe ar trebuie sa ne amintim de declaratiile oficialilor de la Hidroelectrica, care au recunoscut ca in luna ianuarie au realizat venituri importante din piata de echilibrare. Dar nu aceasta este tema noastra.
In aceasta piata extrem de rigida, ANRE a licentiat asa zisele PRE-uri (parti responsabile cu echilibrarea), astfel incat sarcinile participantilor la piata sa fie bine impartite, iar dezechilibrele in care intra intr-o anumita conjunctura sa nu le provoace pierderi prea mari. Asa se face ca au aparut cateva mari PRE-uri, ce preluau parte din dezechilibrele PRE-urilor mai mici, astfel incat pierderile celor din urma sa nu fie foarte mari. Numai ca, marile PRE-uri luau o parte semnificativa din veniturile Transelectrica, seful tuturor sefilor din piata de echilibrare. Si atunci, cineva din ANRE s-a gandit cum sa rezolve problema. De vreo doi ani incoace se tot incearca eliminarea PRE-urilor mici din piata de echilibrare, inclusiv prin metoda amintita mai sus, dar acest lucru nu s-a reusit pentru simplu motiv ca nu era legal. Inca odata, Departamentul juridic din ANRE a punctat acest lucru.
Intre timp, conform zicalei “cine cauta gaseste”, in interiorul ANRE s-a gasit o portita pentru atingerea telului propus, respectiv eliminarea micilor PRE-uri din piata si transferul a mare parte din echilibrare catre Transelectrica. Sa mai rotunjim incasarile acestei companii ca sa aiba si statul de unde sa ia dividende, nu-i asa? Avem semnale ca s-a scos de la naftalina un Ordin mai vechi al ANRE (97/2013), in care se precizeaza ca “partea responsabila cu echilibrarea care preia responsabilitatea echilibrarii unui operator de retea are obligatia de a aviza la Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie procedura de alocare a dezechilibrelor catre membri acesteia.”
Cheia acestui Ordin este de fapt aceasta “obligatie de a aviza” care revine in mod deosebit operatorilor de retea (transport si distributie) , care trebuie sa se inregistreze ca parte responsabila cu echilibrarea distincta pentru achizitionarea energiei electrice pentru acoperirea CPT (consum propriu tehnologic). Acest CPT se pare ca joaca un rol esential in intreaga ecuatie, caci in jurul lui se formeaza si castigurile, sau pierderile, pe care un operator de retea le are din aceasta activitate. De ce s-au gasit cei de la ANRE sa reactiveze tocmi acum acest Ordin uitat este un mare semn de intrebare. Interesant este ca operatorii de retea, in speta cei din domeniul distributiei, nu au curajul sa spuna inca nimic fata de intentiile ANRE, cu toate ca ei sunt cei ce vor avea de a face cu o crestere a costurilor din pozitia de PRE, in timp ce Transelectrica va acapara din ce in ce mai mult din piata.
Se impune sa precizam ca in interiorul PRE nu sunt tranzactii cu energie ci soldari financiare, motiv pentru care orice reglementare privind transferul responsabilitatii echilibrarii de la un titluar de licenta la un alt titular de licenta presupune responsabilitatea financiara a echilibrarii. Numai ca, daca o PRE transfera responsabilitatea echilibrarii, transfera responsabilitatea financiara a echilibrarii si in consecinta PRE care a transferat responsabilitatea echilibrarii nu mai raspunde in Piata de Echilibrare si nici in fata ANRE pentru dezechilibrele create . PRE primitoare isi asuma responsabilitatea financiara a dezechilibrelor din conturul ei . ANRE-ul nu poate cobori la nivelul fiecarui titular de licenta daca acesta si–a transferat responsabilitatea. ANRE poate judeca doar PRE care participa la Piata de Echilibrare si aceea este PRE primitoare.
Sa revenim insa la Ordinul 97 si la acea sintagma privind “obligatia de a aviza la ANRE…” Verificarea si avizarea sunt doua conditii care presupun ca operatorul de retea trebuie sa fie PRE independent.Transportatorul si distribuitorii de energie electrica consuma energie prin aceste operatiuni si principiul de baza este acela ca respectiva energie consumata sa fie cat mai mica. Consumul Propriu Tehnologic (CPT) presupune ca operatorul de retea sa cumpere energie in asa fel incat sa-si compenseze pierderile din retea, situatie in care se comporta ca orice consumator care isi achizitioneaza energie de pe pietele centralizate.
Problema este ca CPT nu poate fi masurat, ci doar apreciat. In cazul in care consumul este mai mare sau mai mic decat cel apreciat, operatorul are un excedent, respectiv un deficit si implicit un dezechilibru. Cand intra in deficit, asa cum s-a intamplat cu anumit operatori in luna ianuarie, pretul la care achizitioneaza energia explodeaza. In situatia in care un PRE mai mic este insa cuprins intr-un PRE mai mare sansele de echilibrare sunt mult mai mari si costurile ceva mai scazute. Asa se explica faptul ca s-au format cateva PRE-uri mai mari, unde riscurile PRE-urilor mai mici se diminuau. Se pare ca tocmai acest lucru nu mai este astazi pe placul ANRE, iar PRE-ul mare sa ramana, daca se poate, doar Transelectrica.
Concluzia este ca ANRE intentioneaza sa scoata operatorii de retea din marile PRE-uri existente in momentul de fata si sa ajunga la mana Transelectrica, mai ales ca de anul viitor piata de energie electrica va fi liberalizata in totalitate. Si aici urmeaza a analiza ce inseamna sa livrezi energie la un consumator casnic si ce inseamna sa fi furnizorul unui consumator industrial. Alta poveste.
Problema decontarilor este, in fapt, marea gaselnita a Ordinului 97/2013, care creeaza confuzie acolo unde se precizeaza (art.3) ca operatorii de retea trebuie sa vina la avizare la ANRE. Problema este ca daca se avizeaza o anumita metoda de decontare (ea deja a fost propusa de catre ANRE dar a fost retrasa pe motivul ca decontarile interne intr-o PRE sunt de fapt soldari financiare) trebuie sa ai pregatite si criteriile de avizare si normele necesare. Or, aceste norme si criterii nu pot aparea pentru simplu motiv ca domeniul despre care vorbim nu trebuie reglementat, asa cum intentioneaza ANRE.
(va continua)
La un articol de așa slabă calitate în mod normal nu se mai răspunde. Problema este că a fost postat de un site ce a căpătat ceva influență prin alte articole de calitate iar lipsa de reacție face ca o mare parte a cititorilor să creadă că ceva o fii adevărat cu atât mai mult cu cât autorul amestecă jumătăți de adevăr cu o mare cantitate de elemente greșit înțelese.
Pentru respect față de omul de pe zebră, cel ce-și plătește ”curentul” specific:
1. Transelectrica prin reglementările ANRE nu câștigă nici un leu din activitatea de operare a pieței de echilibrare.(asta vizeză postarea ” felie extrem de banoasa”)
2. Toate PREurile sunt independente.
3. PRE Transelectrica nu se poate nici mării, nici micșora, este limitat la consumul propriu tehnologic al rețelei de transport care este aproximativ 3% din piață. PRE Transelectrica plătește in PE, niciodată nu încasează în astă calitate.
4. Nu există piață de echilibrare pe platforma OPCOM.
5. Piața de echilibrare este obligatorie dar nu impune plăți dacă titularul de licență și-a realizat echilibrul intre vânzări și cumpărări.
6. Nu există ”invitați” iar cei care oferă energie de echilibrare la prețul cel mai bun sunt obligați de catre Dispecerul Energetic National, care respectă reglementări clare și publice, să o livreze.
7. ANRE nu emite licență de PRE.
8. Transelectrica nu este șeful tuturor sefilor din piata de echilibrare ci operatorul pieței de echilibrare care trebuie să respecte reguli publice deosebit de clare.
9. Niciodată nu s-a urmărit ” eliminarea PRE-urilor mici din piata de echilibrare”.
10. Nu există reglementare care să precizeze ”că în interiorul nu sunt tranzactii cu energie ci soldari financiare”. Nici nu este necesar să existe deoarece în interiorul unui PRE sunt contracte cu energie sau plăți de dezechilibre de energie electrică. Conform legii energiei titularii de licență au responsabilitatea dezechilibrelor și, pe acest aspect, afirmația din acest articol contrazice informarea ce ați primit-o de la ANRE și ați publicat- in 10 aprile 2017. Nu este in interesul publicului ca să continuați așa zisa dezbatere cu presupuse puncte de vedere din ANRE când aveți un punct de vedere oficial al ANRE proaspăt și clar.
11. Natura plății dezechilibrelor, ce este o tranzacție cu energie electrică si conform ultimului cod al rețelei pentru piața de echilibrare (ENTSO-E Network Code on Electricity Balancing) nu poate fi schimbată dacă titularul de licență activează în piață într-un PRE singur sau cu mai mulți membrii. Este ilar să susțineți că sunt doar soldări financiare.
12. Altă afirmație eronată este că ANRE ” nu poate cobori la nivelul fiecarui titular de licenta daca acesta si–a transferat responsabilitatea”. Recitiți art.1.1 din legea 160/2012 care definește obligațiile ANRE și astfel veți constata că este prima sa obligație…” aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice” . Evident că PREurile nu sunt definite într-o piață financiară ci in legea energiei elctrice, in piața de echilibrare a ee.
13. Cu cât un PRE este mai mare, neplata acestuia este o perturbație mai mare la nivelul pieței de echilibrare și al operatorului acesteia Transelectrica.
14. Operatorii de rețea au monopolul natural iar costurile lor trebuie controlate mult mai clar, lucru împiedicat în mare parte dacă nu sunt PREuri independente.
15. Piața în discuție, cea de echilibrarea, a fost totdeauna liberalizată. Confundați repetat piața cu amănuntul cu cea de echilibrare. Asupra unor PREuri de tip operator de rețea, deci consumatoare, Transelectrica nu are nici o modalitate de intervenție.
16. Ordinul 97/2013 nu are nici un aport in decontarea din piața de echilibrare.
În concluzie amintesc că dezbaterea de idei este utilă societății doar în condiții de minime cunoștințe si minim bun simț.