0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

De ce insista companiile implicate in exploatarea gazelor de la Marea Neagra sa ocoleasca bursa de gaze?

Posted On 11 noiembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRM, bursa de gaze, cadru fiscal, exportul de gaze, gazele de la Marea Neagra, legea offshore, OPCOM, redevente

Discutiile pe marginea legii offshore, votata deja in Parlament in data de 24 octombrie, au luat o pauza pana la primavara, cand companiile implicate in explorarea gazelor de la Marea Neagra vor decide daca vor incepe exploatarea, au ba!. Din punctul nostru de vedere anticipam ca nici un investitor nu se va retrage si ca soarta rezervelor de la Marea Neagra nu va fi aceeasi cu a aurului de la Rosia Montana. Daca problema taxarii, a redeventelor pare a fi fost rezolvata intr-un mod acceptabil pentru companiile implicate in proiectele de explorare a perimetrelor offshore, a ramas in suspensie obligativitatea tranzactionarii pe bursa a cel putin 50% din gazele ce urmeaza a fi extrase. Ei, aceasta obligativitate deranjeaza in continuare si ea a ramas ca o ultima reduta de atacat (de schimbat) in viziunea companiilor investitoare.

Zilele trecute am primit la redactie un comunicat din partea ARCOMN (Asociatia Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra), in care se precizeaza ca „Importanta unui cadru fiscal stabil si competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum si respectarea dreptului de a comercializa liber productia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, in aceasta perioada. Votul din Camera Deputatilor, din 24 octombrie 2018, marcheaza incheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o noua varianta a legii, care afecteaza principiul stabilitatii, introduce noi taxe si stipuleaza conditii specifice privind modul de comercializare a productiei”, se arata in comunicatul Asociatiei.

Suntem de acord cu stabilirea unui cadru fiscal stabil si competitiv, dar avem rezerve in ceea ce priveste nemultumirea ARCOMN privind „dreptul de a comericaliza liber productia de gaze”, in sensul in care prin lege se stabileste obligativitatea tranzactionarii a 50% din productie pe bursa, adica pe cele doua platforme de tranzactionare existente (OPCOM si BRM). Exista o nuanta foarte subtila in aceasta nemultumire, care poate duce la foarte multe interpretari. Sa ne lamurim.

Atata vreme cat o entitate (in cazul nostru statul roman) a concesionat niste rezerve unor companii dispuse sa investeasca in explorarea si apoi exploatarea lor este dreptul respectivelor companii de a-si valorifica productia asa cum cred de cuviinta. Facem precizarea ca inainte de a trece efectiv la explorarea perimetrelor concesionate in Marea Neagra, companiile implicate nu au plecat de la zero. Existau deja studii care au identificat respectivele rezerve dar era greu de apreciat nivelul lor, respectiv valoarea comerciala. Cu alte cuvinte nu s-a plecat de la zero.

Pe de alta parte, acordurile petroliere incheiate sunt secrete si in ziua de astazi si cu siguranta ele nu sunt extrem de benefice pentru statul roman. Singurul argument cat de cat economic in favoarea statului tine de faptul ca el nu si-a asumat nici un risc, dar ar urma sa incaseze niste beneficii in urma exploatarii resurselor descoperite. In paranteza spus, daca aveam studii anterioare care indicau existente unor rezerve semnificative de ce nu s-au implicat companiile romanesti in explorarea si exploatarea acestor resurse? De ce nu au fost incheiate parteneriate cu companii straine care detineau tehnologia forarii la mare adancime astfel incat la final companiile romanesti sa fie partenere in afacere cu cele straine? Nu are rost sa insistam asupra acestor aspecte atata vreme cat am preferat sa instrainam resursele si sa culegem ceea ce ramane din businessul altora.

Sa ne intoarcem insa la un punct extrem de sensibil din legea offshore, respectiv tranzactionarea pe bursa a 50% din gazele extrase. Ingradeste aceasta prevedere libertatea de miscare a companiilor ce vor exploata gazele? In nici un caz, pentru ca odata plasate ofertele pe bursa, cumparatorul gazelor dispune de dreptul de a la vinde acolo unde obtine pretul cel mai bun. Atentie, obligativitatea tranzactionarii pe bursa a 50% din gazele extrase nu inseamna obligatoriu ca aceste gaze sa fie consumate in piata interna. Dimpotriva, deschiderea interconexiunilor Romaniei cu tarile vecine permite ca gazele tranzacionate pe bursa din Romania sa poata fi transportate ulterior in Bulgaria, Grecia, Ungaria sau in alte tari din zona. Si atunci de unde supararea companiilor concesionare?

In piata de electricitate din Romania obligativitatea tranzactionarii pe bursa este de 100%. Cu alte cuvinte cine vinde si cumpara energie electrica produsa in Romanie trebuie sa treaca prin bursa de energie. Asta nu inseamna ca nu se exporta energie electrica din Romania sau ca nu se importa din alte tari. Au existat si aici nemultumiri, dar in final lucrurile s-a asezat si bursa nu face altceva decat sa transparentizeze tranzactiile si sa ofere un pret de referinta. De ce ar deranja daca acest lucru s-ar produce in piata de gaze, mai ales ca pana acum s-a invocat faptul ca exista doar doi producatori (Romgaz si Petrom) si ca in aceste conditii nu poate exista piata concurentiala. Daca gazele de la Marea Neagra vor intra pe bursa si vom avea mai multi producatori inseamna ca avem si argumente sa sustinem ca ne apropiem de o bursa reala si, de ce nu, chiar de infiintarea unui hub energetic.

Cui nu place aceasta perspectiva? Putem face anumite anticipatii, cum ca producatorii deja si-au asumat niste angajamente in relatia cu anumiti cumparatori si ca este mult mai simplu sa bati palma direct fara sa mai recurgi la intermedierea bursiera. Sa ne amintim de polemica pe marginea rezervarii de capacitate de catre Ungaria, pentru importul de gaze ce urmeaza a fi extrase din Marea Neagra. Chiar si in conditiile prezentate mai sus, faptul ca 50% din cantitatea de gaze ce urmeaza a fi extrasa poate fi vanduta pe langa bursa tot reprezinta un avantaj. La energie electrica acest lucru nu este posibil, or si in acest domeniu se impun investitii masive. Vom ramane atenti la aceasta din ultima cerinta a companiilor care au concesionat rezervele de gaze de la Marea Neagra si vom incerca sa intelegem cat e dorinta de a face afaceri liber si cat e dorinta de a ocoli transparenta afacerilor.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?

Next Story

La a doua incercare, OPCOM raspunde punctual articolelor noastre privind o eventuala manipulare a pietei de energie electrica. Asteptam pozitia ANRE

Articole pe aceeasi tema

0

Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni

Posted On 9 februarie 2021
, By Redactia

Peste doua zile se trece la decontarea la 15 minute pe piata intrazilnica

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia
0

Tranzactionarea la 15 minute functioneaza bine pe OPCOM. Sa vedem daca asa va fi si in realitate in piata intrazilnica

Posted On 1 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.