0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

De ce nu au acces investitorii la banii Fondului de modernizare al carui buget este de circa 14 miliarde de euro?

Posted On 23 februarie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Banca Europeana de Investitii, CE Oltenia, Fondul de Modernizare, investitii in sectorul energetic, Ministerul Energiei, PNRR, Transelectrica

Zilele trecute, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara cu mare pompa ca Romania ar avea la dispozitie vreo 1,3 miliarde de euro prin Planul National de Relansare si Rezilienta, motiv pentru care ministerul pregateste deja programul de depunere a proiectelor. Daca sip e aceasta finantare se va repeta istoria banilor din Fondul de Modernizare atunci este evident ca trebuie sa ne luam orice speranta in privinta investitiilor din bani europeni. Sa ne explicam.

In momentul de fata, in Fondul de Modernizare ar fi disponibili pentru Romania undeva la vreo 14 miliarde de euro, daca ne raportam la valoarea la care au ajuns cerfificatele de emisii. De ce nu trage tara noastra nici un ban din acest Fond, in conditiile in care de proiecte nu ducem lipsa.

Pentru o informare corecta amintim ca inca din 2019, Ministerul Energiei a anuntat potentialii investitori sa depuna proiecte de finantare in domenii ca stocarea energiei, inlocuirea carbunelui si echilibrarea retelei, modernizarea si constructia de noi tronsoane de infrastructura energetica, hidrogen verde, cogenerare de inalta eficienta, modernizarea retelelor de termoficare, energie nucleara, eficienta energetica, biocarburanti. Si s-au depus proiecte pentru aceste domenii, in situatia in care la vremea respectiva se aprecia ca nivelul de finantare ar fi intre 4,5 si 5 miliarde de euro.

Procedura era una cat se poate de clara: dup ace se intocmea lista cu proiectele eligibile, aceasta urma sa fie trimisa la Bruxelles pentru validare, dupa care se intorcea la minister pentru definitivarea fiecarui proiect in parte. Lucrurile s-au blocat insa in momentul in care s-a organizat licitatia pentru stabilirea consultantului, care a fost ales in urma unei licitatii castigate de Giga. Licitatia a fost insa contestata de catre Deloitte, dar, din informatiile noastre Giga a ramas castigatoare. De atunci incoace nu se mai stie nimic, totul a ramas in aer. In mod normal trebuiau depuse proiectele tehnice si apoi acestea intrau la finantare cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Amintim ca granturile pot ajunge pana la 70-80% din valoarea proiectului. Niciunul din aplicantii inscrisi inca din 2019 nu a primit vreun raspuns pana in momentul de fata.

Cu exceptia unuia, care este nimeni altul decat Transelectrica. De asemenea, Virgil Popescu a precizat ca si Complexul Energetic Oltenia va beneficia de o finantare de circa 1,8 miliarde de euro tot din acest Fond. Ei, aici avem o nedumerire. In 2019, cand s-au depus proiectele ce urmau a fi trimise la Bruxelles nici Transelectrica si nici CE Oltenia nu aveau depus vreun proiect. Cum si de unde au aparut pe finantare aceste doua companii ale statului, in timp ce despre celelalte proiecte nu se stie nimic. Ce ascunde Ministerul Energiei in acest sens?

Oricum si in cazul Transelectrica suma aprobata este mult sub necesar. Mai precis, ca urmare a Deciziei pozitive de plata a Comisiei Europene din data de 6 decembrie 2021, Banca Europeana de Investitii (BEI) a facut in decembrie, prima plata din bugetul Fondului pentru modernizare pentru primul proiect românesc de investitii acceptat pentru finantare din acest  mecanism. Proiectul, Linie Electrica Aeriana (LEA) 400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA si transmis catre BEI de Ministerul Energiei in data de 14 septembrie 2021 prin intermediul platfomei aferente, a fost confirmat, ulterior, de BEI ca investitie prioritara, in conformitate cu prevederile articolului 10d(2) din Directiva (UE) 2003/87 (cu modificarile si completarile ulterioare) cu incadrarea in aria de prioritate “modernizarea retelelor energetice”.

Linia Electrica Aeriana (LEA)  400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud este o investitie cu o valoare eligibila de 22,9 milioane de euro si presupune construirea a 35,35 de noi kilometri de linie electrica aeriana, 2 kilometri de linie electrica subterana, precum si extinderea statiilor Constanta Nord si Medgidia Sud. Implementarea proiectului se va realiza in perioada 2021- 2024.

Implementarea proiectului “Noua Linie Electrica Aeriana (LEA) 400kv d.c. Constanta Nord – Medgidia Sud” va permite integrarea unei productii suplimentare de energie electrica din surse regenerabile de circa 685 MW in zona Dobrogea contribuind astfel la securitatea, flexibilitatea si adecvanta Sistemului Energetic National si oferind premisele punerii in functiune a unor noi capacitati de productie de energie din surse regenerabile. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

Foarte bine, dar cu celelalte proiecte ce se intampla?

Fondul pentru modernizare reprezinta un instrument cheie pentru dezvoltarea investitiilor in proiecte energetice, care prevad imbunatatiri in eficienta energetica, modernizarea sistemelor energetice si tranzitia in regiunile dependente de carbune in Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la pretul pietei mai mic de 60% din media UE.

Fondul este finantat prin tranzactionarea pe piata a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030 a caror suma se incadreaza in prezent la peste 14 miliarde de euro pentru Romania. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiaza 12 state din Uniunea Europeana: România, Bulgaria, Croatia, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

Se pot finanta proiecte privind stocarea energiei, inlocuirea carbunelui si echilibrarea retelei, modernizarea si constructia de noi tronsoane de infrastructura energetica, hidrogen verde, cogenerare de inalta eficienta, modernizarea retelelor de termoficare, energie nucleara, eficienta energetica, biocarburanti.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Fondul de Modernizare este doar pentru companiile de stat?Fondul de Modernizare este doar pentru companiile de stat?
  • In haosul produs de criza energetica mondiala, Complexul Energetic Oltenia anticipeaza ca programul de restructurare se apropie de cifra de 4 miliarde de euro. Cine plateste?In haosul produs de criza energetica mondiala, Complexul Energetic Oltenia anticipeaza ca programul de restructurare se apropie de cifra de 4 miliarde de euro. Cine plateste?
  • Romania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorieRomania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorie
  • Stocarea energiei s-a blocat in lipsa unor scheme suport. Doar 10% din investitiile in energie regenerabila pentru urmatorii 8 ani ne obliga la o capacitate de stocare de 1000 MWStocarea energiei s-a blocat in lipsa unor scheme suport. Doar 10% din investitiile in energie regenerabila pentru urmatorii 8 ani ne obliga la o capacitate de stocare de 1000 MW
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Declaratii controversate ale rusilor, pretul gazelor se poate dubla, pretul petrolului va scadea

Next Story

Retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda a primit unda verde de la actionari: costul estimat, 1,85 miliarde euro

Articole pe aceeasi tema

0

In haosul produs de criza energetica mondiala, Complexul Energetic Oltenia anticipeaza ca programul de restructurare se apropie de cifra de 4 miliarde de euro. Cine plateste?

Posted On 8 mai 2022
, By Redactia

150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera

Posted On 3 mai 2022
, By Redactia
0

Romania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorie

Posted On 2 mai 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.