0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

De ce nu se mai poate face astăzi o liberalizare totală a pieței gazelor

Posted On 3 decembrie 2019
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: cresterea pretului de achizitie a gazelor, dezinformarea consumatorului, informarea clientilor, liberalizar, piata de gaze din Romania

Zona de confort alungă ideea de piață liberă. Oamenii așteaptă mereu ca altcineva să se gândească la binele lor. Nici măcar faptul că după 20 de ani de la inițierea liberalizării pieței de gaze care s-a soldat cu creșterea prețului gazelor de 20 de ori, cu scăderea calității lucrărilor, cu creșterea numărului de zile de așteptare până se realizează racordarea la gaze, cu creșterea accidentelor de gaze etc., mentalitatea oamenilor nu s-a schimbat. Zona de confort este cea mai puternică rezistență la propria lor bunăstare.

 

Înainte de a discuta de liberalizarea prețului la populație să discutăm de campanii de informare și educare a populației, altfel efectul va  fi dezastruos și pe termen lung

 

Liberalizarea pieței de gaze naturale convenită de Guvernul României în anul 2012, cu Banca Mondială, UE și FMI, stabilea obligația realizării unui set de măsuri de  către ANRE şi furnizorii de gaze, anterior liberalizării pieţei. Astfel se aproba un grafic de creștere a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții din piața reglementată și programul de măsuri de informare ce trebuiau întreprinse anterior liberalizării totale a pieței gazelor.

Programul de informare a clienților din anul 2012, urma să se desfășoare pe perioada 2012-2018 și conținea:

– 35 de acțiuni convenite a se realiza anterior liberalizării pieţei, din care au fost realizate doar 10 acțiuni;

– 5 acțiuni, continue, de informare a clienților dar care nu au fost realizată deloc.

Majoritatea acțiunilor se găseau în obligația ANRE de a le realiza. A fost o mare greșeală, care a dus la o creștere puternică a prețului gazelor imediat după liberalizarea pieței clienților non casnici, atunci când unii furnizori au profitat de lipsa cunoștințelor specifice la nivelul consumatorilor.

Înainte de scoaterea prevederilor OUG 114 privind liberalizarea pieței de gaze este nevoie de o puternică campanie Preț Corect La Gaze, prin care clienții să fie învățați cum să se apere de anumiți furnizori care vor profita de lipsa cunoștințelor specifice unei piețe libere.

Sursa: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=2093&lang=ro

Trendul prețului gazelor naturale pe piața de gaze din România, indică faptul că în vara anului 2020, prețul gazelor naturale – prețul mărfii – se va apropia mult de valoarea prețului plafonat al gazelor naturale din producția internă pentru populație, ceea ce face ideală anularea prevederilor OUG 114, privind plafonarea prețului gazelor și liberalizarea pieței gazelor naturale. Analizând trendurile viitoare ale prețului gazelor naturale, o astfel de situație probabil se va mai întâlni doar peste câțiva ani.

Preţul gazelor pe o piaţă liberalizată l-aș defini ca o rezultantă unitară a valorii de piață ce reprezintă suma pentru care o cantitate poate fi schimbată la o dată, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție echilibrată, după un marketing adecvat, în care fiecare parte acţionează în cunoștință de cauză (informat), prudent și fără constrângeri.

Această definiţie reflectă, cât de departe sunt clienții în România de a acționa pe o piaţă liberalizată.

Cauzele principale sunt:

Neinformarea și dezinformarea consumatorului

Prima condiție care permite unei firme să exercite un anumit control asupra prețului este situația în care consumatorii nu sunt informați sau informarea este imperfectă despre bunul pe care firma îl oferă. Pentru cumpărători, a încerca să obțină informații de piață implică pricepere, o cheltuială de timp, efort etc. Existența imperfecțiunii informației printre cumpărători le dă posibilitatea vânzătorilor să introducă și să mențină prețuri diferite pentru oferte similare de gaze.

Consider că imperfecțiunea informațională joacă un rol mai important în situațiile în care cererea faţă de bunul respectiv este inelastică în raport cu prețul. Cu cât inelasticitatea este mai mare cu atât cumpărătorul este mai puțin dispus să cheltuiască pentru a obține cel mai bun preț. Un efort mai mic din partea cumpărătorilor va avea ca efect scăderea presiunii exercitate asupra vânzătorilor de a oferi prețuri mici.

Neinformarea și dezinformarea consumatorului au stat la baza apariției așa numiților „Băieți Deștepţi în energie”.

Întrucât imperfecţiunea informaţiei este răspândită, este sigur că cumpărătorii vor face greșeli. Una dintre aceasta este achiziționarea gazelor bazându-se pe ideea de continuitate și tradiție.

Tendința naturală a firmelor de a impune un monopol pentru a-şi securiza profitul

Culegerea de informații despre piață, client, concurență etc. înseamnă cheltuială de timp şi bani pentru vânzător, întâlnirea vânzătorului cu cumpărătorul presupune personal, timp, centre de informare, bani şi cel mai “periculos lucru pentru un vânzător” infidelitate.

Nici o societate nu dorește aceste riscuri, dar majoritatea își doresc MONOPOLUL. Reglementările generale şi specifice interzic înființarea acestor monopoluri (excepție făcând cele naturale), dar tendința există permanent în piață.

Liberalizarea pieței de gaze presupune eliminarea poziției monopoliste a firmelor care acționează în acest domeniu, eliminându-se posibilitatea de a influența prețul gazelor pe piață prin intermediul unor reguli impuse în piață, dar necesită și informarea adecvată la nivelul consumatorului.

Atât timp cât consumatorii nu vor dobândi cunoștințe minime specifice care să permită o apreciere corespunzătoare față de gazul achiziționat, ei vor rămâne “captivi” și în piața liberalizată.

În fapt există riscul foarte mare ca piața liberalizată să se transforme într-o piață a furnizorilor deștepți, care să beneficieze indirect de pe urma liberalizării pieței, în fapt să profite de lipsa informațiilor la nivelul consumatorilor, beneficiind de efectele financiare pe care o astfel de piață le-ar produce.

Piața liberalizată a gazelor naturale fără consumatori informați, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acționeze responsabil, prudent și fără a se lăsa constrânși, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român și un important motiv pentru ”populiști” de a invoca ”necesitatea monopolului pentru binele consumatorului”.

 

Articole pe aceeasi tema

  • ANRE suspecteaza tranzactiile cu gaze al celor doi mari producatori: Romgaz si PetromANRE suspecteaza tranzactiile cu gaze al celor doi mari producatori: Romgaz si Petrom
  • Iulian Iancu acuza: Gazprom si OMV fac jocurile pe piata de gaze din Romania in favoarea Bursei de la VienaIulian Iancu acuza: Gazprom si OMV fac jocurile pe piata de gaze din Romania in favoarea Bursei de la Viena
  • BRM se incapataneaza sa demonstreze ca piata de gaze este functionala chiar fara obligativitatea desfasurarii tranzactiilor pe o piata centralizataBRM se incapataneaza sa demonstreze ca piata de gaze este functionala chiar fara obligativitatea desfasurarii tranzactiilor pe o piata centralizata
  • Mai poate fi amanata liberalizarea pietei de gaze? Ce obligatii are Romania fata de CE si FMI?Mai poate fi amanata liberalizarea pietei de gaze? Ce obligatii are Romania fata de CE si FMI?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.

Next Story

Incepând de anul viitor, orice nouă construcție va trebui să țină seama de regulile europene privind creșterea eficienței energetice

Articole pe aceeasi tema

0

Gaurile din piata de gaze a Romaniei

Posted On 13 noiembrie 2019
, By Dumitru Chisalita

ANRE suspecteaza tranzactiile cu gaze al celor doi mari producatori: Romgaz si Petrom

Posted On 6 martie 2019
, By Redactia
2

Iulian Iancu acuza: Gazprom si OMV fac jocurile pe piata de gaze din Romania in favoarea Bursei de la Viena

Posted On 24 octombrie 2017
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.