0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

De ce sunt tinute la secret contractele de export/import energie electrica, cand Legea energiei prevede transparentizarea lor?

Posted On 29 ianuarie 2017
By : Redactia
Comment: 1
Tag: ANRE, consum energie, contracte de import/export energie, cuplarea pietelor de energie, Legea energiei si gazelor, OPCOM, piata de energie electrica, productie energie

Pentru prima data in ultimele trei saptamani, productia de energie electrica in Romania a scazut sub nivelul de 9.000 de MW la un consum care pe doua intervale de varf a depsit putin nivelul de 8.000 de MW. Au fost si doua scurte perioade in care s-a importat energie electrica, dar pe majoritatea intervalelor orale ne-am situat in pozitia de exportatori, la valori insa mult mai mici decat in zilele precedente. Cat priveste pretul inregistrat in piata pentru ziua urmatoare, acesta s-a mentinut la cote ridicate, devenind din ce in ce mai evident ca speculatorii au dictat aceasta piata de la venirea frigului incoace. In numarul nostru de maine vom realiza o analiza pe evolutia pretului pe bursa de energie electrica, incercand sa aflam daca intr-adevar speculatorii au dus la aceasta crestere nemaintalnita, sau ecuatia cerere-consum.


Pana atunci insa sa ne intoarcem putin la exportul si importul de energie electrica din luna ianuarie, care, in linii mari ramane o necunoscuta pentru foarte multi dintre noi. Inclusiv institutii ale statului, ca sa nu mai vorbim despre Ministerul Energiei, nu stiu cum si cine a exportat energie electrica din Romania in perioade de maxim consum intern, ce fel de energie a fost exportata si mai ales la ce pret. Cu exceptia relatiei de export pe Ungaria, care este cunoscuta in primul rand datorita mecanismului de cuplare a pietelor (Romania-Ungaria-Cehia-Slovacia), celelalte destinatii (Bulgaria si Serbia pe export, Ucraina pe import) sunt intr-o ceata totala. Or, atentie, daca ne raportam la cantitatile contractate pe bursa OPCOM prin contractele la termen, daca ne uitam la ce s-a tranzactionat pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata de echilibrare, precum si la productia din luna ianuarie ajungem la concluzia ca la export au plecat peste doi TW energie electrica, o cantitate extrem de ridicata intr-o perioada in care sistemul energetic prezenta cote ridicate de risc in functionare. Amintim ca pe bursa OPCOM s-au tranzactionat in jur de 10 TW h, la un consum de circa 5,6 TWh, pentru luna ianuarie. O sa revenim la aceste aspecte. Unde-i diferenta de aproape 4 TWh?

Sa fie si pe acest segment vorba de speculatori? Tot ce se poate, numai ca anumite institutii (ANRE, Dispecerul Energetic national si compania Transelectrica) stiu despre ce este vorba si, eventual, cine sunt asa zisii speculanti, sau noii baieti destepti. Mai trebuie mentionat ca in toata aceasta perioada (luna ianuarie), din Romania a plecat energie foarte ieftina si s-a importat energie scumpa. Pretul energiei a crescut vertiginos pe toate pietele din Europa, timp in care pe bursa romaneasca maximul atins (pentru doua intervale de timp foarte scurte) a fost de 141 euro/MWh, mult sub alte piete din Vest.

Problema este ca intre fluxurile reale de energie si cele comerciale exista o diferenta enorma, sau, mai bine zis, o necunoscuta pentru majoritatea actorilor din piata. Si totusi, cineva poate explica de ce nu exista o corelatie intre fluxurile reale si cele comerciale. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) stie care sunt toate contractele de export-import, caci ele sunt raportate aici. De asemenea, prin alocarile de capacitate sin Transelectrica are aceste informatii. De ce nu sunt ele facute publice. De pilda, daca pe Ungaria (in mecanismul de interconexiune) s-au exportat cantitati nesemnificative de energie, in schimb pe relatia Bulgaria si Serbia fluxurile de export au fost masive, asa cum in anumite zile importurile din Ucraine au fost foarte mari. Cine, ce si cum au facut aceste tranzactii? Cum este posibil ca pe Bulgaria alocarea de capacitate pentru ianuarie sa fie la 150 de MW, iar exportul sa fie, in anumite intervale, de peste 1000 de MW?

Paradoxal, Legea energiei electrice obliga autoritatile sa faca publice aceste schimburi de energie, astfel incat sa nu apara nici un dubiu. In ciuda a ceea ce prevede legea, nimeni nu se grabeste sa o respecte. Am aflat in premiera ca operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) a pregatit un proiect de transparentizare a tranzactiilor cu energie pe relatia export-import, proiect ce a fost inaintat catre ANRE, care urma sa emita apoi un Ordin in acest sens. ANRE nu face insa nimic. Oare de ce? De asemenea, inclusiv Ministerul Energiei cunoaste prevederile legii, dar nici de acolo nu apare vreun semn ca s-ar vrea transparentizarea schimburilor transfrontaliere de energie electrica. Prezentam mai jos proiectul de Ordin propus de operatorul pietei de energie si primit de catre ANRE.

„Avand in vedere prevederile art.43 alin. (3) din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr 123/2012 cu modificarile si completarile ulterioare…

presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei emite urmatorul Ordin:

Art. 1- De la data in vigoare a prezentului Ordin, participantii la piata de energie electrica transmit operatorului pietei de energie electrica declaratiile privind informatiile aferente contractelor/actelor aditionale la contractele de vanzare-cumparare de energie electrica pe piata reglementata de energie electrica, negociate direct si/sau de import/ export .

  1. in termen de 10 zile lucratoare pentru contractele in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin ,
  2. in termen de 1 zi lucratoare pentru contractele incheiate ulterior intrarii in vigoare a prezentului ordin.

Declaratiile privind informatiile prevazute la alin. (1) se transmit distinct pentru fiecare piata in formatul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2 Operatorul pietei de energie electrica publica pe site-ul propriu declaratiile privind informatiile primite de la participantii la piata…

Art. 3 Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Simplu si la obiect. Prin publicarea pe OPCOM a tranzactiilor transfrontaliere am sti si noi cine cumpara si vinde energie electrica, in ce cantitati, la ce pret etc. Asa cum se intampla pe relatia cu Ungaria. De ce secretizam aceste contracte? Cine are de castigat din asta? De ce legea nu este respectata? Cam multe intrebari, nu-i asa?

 

Articole pe aceeasi tema

  • Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?
  • OPCOM a atins majoratulOPCOM a atins majoratul
  • Preturile la energie electrica au facut salturi „triplu tulup” la recorduri istorice maxime, in august 2017, in RomaniaPreturile la energie electrica au facut salturi „triplu tulup” la recorduri istorice maxime, in august 2017, in Romania
  • Misterele pietei de energie electrica la ceasul adevarului in conferinta Energy-Center de astaziMisterele pietei de energie electrica la ceasul adevarului in conferinta Energy-Center de astazi
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Perioada de risc din sectorul energetic nu a trecut, dar de platit vom plati cu varf si indesat

Next Story

Bursa de energie a aratat traderilor ca cine nu-si face iarna sanie si vara plug trage ponoasele. Consumatorii casnici nu vor avea de suferit

Articole pe aceeasi tema

0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata libera

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia

Peste doua zile se trece la decontarea la 15 minute pe piata intrazilnica

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia

One Comment

  1. Ghita Dacu 30 ianuarie 2017 at 12:03 Reply

    Legea in 8.11.2016 impunea ” 43.(3) Preţurile şi cantităţile stabilite în urma tranzacţiilor efectuate pe toate pieţele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piaţa reglementată sau de export, se fac publice conform reglementărilor ANRE.”
    OPCOM propune însă ” participantii la piata de energie electrica transmit operatorului pietei de energie electrica declaratiile privind informatiile aferente contractelor/actelor aditionale la contractele….” lucru care excede legii. Simplu si la obiect.. este ilegal ce susțineți.
    Pe de altă parte aflați că ANRE a pus în discuție publică un ordin pe acestă temă și legea impune un termen de 30 zile pentru consultare publică.
    Pare că jucați la comandă

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.