De la 1 ianuarie vom plati pretul corect al curentului sau bunastarea furnizorilor de ultima instanta?
Cu toate ca am mai trecut printr-o faza de liberalizarea a pretului energiei electrice, cu toate ca am vazut cum a fost cu liberalizarea pietei de gaze (tot de doua ori), ne terzim ca de la 1 ianuarie 2021 vom avea facturi mai mari la energie cu circa 18-25% fata de cat le avem in prezent. E dificil sa raspundem, in momentul de fata, la intrebarea de mai sus pentru simplu fapt ca “gestionarea preturilor” le energie si gaze de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, de dinaintea liberalizarii preturilor, a fost o adevarata catastrofa. Practic, ne-am furat caciula. Acum, ca am ajuns la momentul adevarului, speram sa vedem care este valoarea reala a celor doua importante servicii de utilitati.
Liberalizarea pietei de gaze s-a facut in vara acestui an, cand pretul gazelor naturale era la cel mai scazut nivel. Asa se face ca furnizorii au avut timp suficient pentru a-si realiza achizitiile si a pune oferte pentru consumatori intr-un regim concurential echilibrat. Liberalizarea pietei de energie electrica se face de la 1 ianuarie, exact din momentul in care pretul enrgiei electrice este la cele mai ridicate cote. Cum ar fi fost ca liberalizarea sa fi fost amananata pana prin martie-aprilie, sau sa fi fost facuta odata cu liberalizarea pietei de gaze? Cu siguranta rezultatele erau altele.
Pentru consumatorii casnici, peste sase milioane dupa estimarile noastre, liberalizarea ramane inca o necunoscuta si indiferent cat de mult s-ar fi agitat ANRE sa faca o campanie de constientizare (nu s-a prea agitat in sensul asta), rezultatele ar fi ramas cam aceleasi. Majoritatea consumatorilor casnici refuza sa-si cunoasca drepturile si lasa ca lucrurile sa decurga de la sine. Asa se face ca furnizorii de ultima instanta, adica cele patru mari companii prezente in piata romaneasca (Enel, E.ON, Electrica si CEZ), care gestioneaza cele peste 6 milioane de consumatori casnici, au fost nevoite sa-si reface calculele dupa ce nu vor mai primi energie subventionata de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
In umbra OUG 114, dar si inainte de ea, furnizorii de ultima instanta aveau asigurat un pret fix al energiei in regim reglementat cu o cota aparte pentru piata concurentiala. In acelasi timp, acestor furnizori le era asigurat prin intermediul reglementarilor un profit onorabil, astfel incat sa nu isi faca batai de cap cu achizitionarea energiei electrice din piata concurentiala. De la 1 ianuarie, pentru ei, lucrurile se schimba radical. Nu si ideea de profit, desigur. Cu alte cuvinte, consumatorii care nu si-au ales pana acum un furnizor din piata cocnurentiala si au preferat sa ramana in serviciul universal (la FUI), vor avea de achitat cu 18-25% mai mult decat inainte. Nu e mare scofala, veti zice, fiind vorba de cateva zeci de lei la factura lunara. Pai, in realitate, este o scofala, caci furnizorii de ultima instanta isi vor acoperi lipsa de competenta, sau de concurenta cu care nu au fost obisnuiti, din cresterea preturilor la consumatori. Cu alte cuvinte, cei patru mari furnizori care au stat ani de zile in pret reglementat de ANRE vor fi obligati sa-si asigure energia din piata concurentiala. Or, aici preturile nu sunt deloc comode pentru ei.
Vom trece si de etapa asta si poate ca stransi cu usa consumatorii din Romania isi vor indrepta atentia si inspre piata concurentiala, pe care au ignorat-o ani de zile. Acuma, depinde cat de serioasa este si aceasta piata si ofertele pe care le presupune ea. Cert este ca, in lipsa unei competitii reale intre furnizori si a unor asa zise masuri de protectie a consumatorilor casnici, liberalizarea pietei ne va arata pretul corect al curentului electric ape care il consumam. De abia dupa 1 ianuarie o sa simtim ce inseamna economia de energie, eficienta energetica, digitalizare si multe alte concepte moderne care pana acum ne-au trecut pe langa ureche.
Ne-am propus, initial, sa redam procentele cu care furnizorii din servicul universal au anuntat ca va creste pretul energiei. Am renuntat la aceasta idee pentru simplu motiv ca poate induce multe comentarii, ca sa nu le spunem altcumva. Vom plati mai mult pentru curent, este cat se poate de evident, dar avem marea sansa sa alegem intr-o competitie care, de data asta speram sa fie adevarata.