De la monopol la concurenta
In a doua parte a analizei noastre privind oportunitatea aparitiei unei a doua burse de energie pe piata romaneasca (mai corect spus a unui al doilea operator), prezentam punctul de vedere al Bursei Romane de Marfuri, sustinut de catre domnul Septimiu Stoica, presedintele BRM.
Inainte de a intra in amanunte trebuie sa facem precizarea ca BRM a mai avut o incercare de a intra in afacerile cu energie electrica, realizand de altfel cateva tranzactii pe contracte bilaterale, fiind sustinuta la vremea respectiva de catre fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian.
De data aceasta insa, intentiile BRM de a deveni un operator de piata sunt mult mai bine creionate, poate si pentru faptul ca partener in acest demers este bursa austriaca EXXA.
“Daca pretindem ca avem o economie de piata si afirmam ca suntem o piata libera este impotriva fundamentelor sa nu acceptam concurenta”, spune Septimiu Stoica, care tine sa precizeze ca tendinta Uniunii Europene nu este aceea de a avea o bursa unica, ci o piata unica care trebuie sa se bazeze pe bursele nationale.
BRM a depus documentatia la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), pentru obtinerea licentei, in urma cu trei ani. Intre timp, asa cum am mai precizat, proiectul legii energiei face mentiunea ca se va acorda o singura licenta pentru un singur operator, ceea ce instituie practic un monopol pe aceasta piata, respectiv monopolul de stat.
Daca ar fi sa analizam cum a functionat piata de energie in ultimii ani, cu un singur operator, si toate jocurile de culise dirijate sau acceptate de catre stat, am putea spune clar ca aparitia unui al doilea operator, privat, este mai mult decat necesara. Lucrurile nu sunt insa atat de simple pe cat par.
“In domeniul energiei electrice, cuvantul reglementat te duce la realitatea unui pret reglementat”, afirma presedintele BRM. Si atunci unde-i piata libera? Deocamdata, in aer, spunem noi, inclusiv angajamentele guvernului fata de liberalizarea pietei fiind doar apa de ploaie in momentul de fata.
Fara a cere o autorizatie de la ANRE, Bursa Romana de Marfuri functioneaza in regim reglementat, in conformitate cu regulamentul legal al burselor de marfuri. Diferenta, in noul context, este data insa de faptul ca BRM, ca operator de piata, va fi reglementata la randul ei de catre ANRE, ceea ce elimina discriminarea la care in momentul de fata ar fi supusa platforma OPCOM.
Marile tranzactii cu energie se fac pe piata angro
Intrand sub reglementarea ANRE, Bursa Romana de Marfuri va avea conditii asemanatoare de functionare cu OPCOM, in ceea ce priveste legatura cu Dispecerul Energetic National si cu echilibrele din sistem, legate de Piata Spot sau Piata de Echilibrare. Acestea ar putea fi insa un capitol secundar al tranzactiilor pe care intentioneaza sa le intermedieze BRM, caci atentia va fi indreptata catre tranzactiile de mare anvergura.
“In momentul de fata, nu toate tranzactiile bilaterale se fac pe OPCOM“, spune Septimiu Stoica, in ciuda faptului ca exista ordine ale Ministerului Economiei care obliga producatorii de stat sa incheie contractele exclusiv pe OPCOM. In concluzie, de ce unele contracte bilaterale sa nu fie facute si la BRM, mai ales ca aceasta va fi monitorizata direct de catre ANRE?”
Solutii pentru a tranzactiona si pe piata pentru ziua urmatoare, folosirea instrumentelor derivate si chiar rolul de contraparte exista pentru BRM, sustine domnul Septimiu Stoica. Aici, un rol esential l-ar putea juca experienta si infrastructura bursei austriece EXXA (partener al BRM), care ar putea pune la dispozitie chiar o platforma electronica de tranzactionare la fel de performanta cu cea detinuta de OPCOM.
De altfe,l in baza parteneriatului amintit, BRM isi propune sa devina si o bursa regionala de energie, “in conditiile in care statul nu a reusit sa faca pasii necesari pentru atingerea acestui obiectiv, in cazul OPCOM. Nu se pune problema existentei unei singure piete, ci a unei burse regionale formata din patru piete, care va oferi mai multa lichiditate si avantaje incontestabile pentru beneficiarii ei”, conchide Septimiu Stoica.
Dupa principiul ca atunci cand apare un jucator nou, acesta trebuie sa demonstreze ca este mai bun decat cel vechi, obiectivele Bursei Romane de Marfuri de a deveni o bursa de energie sunt strict legate de reforma sistemului energetic romanesc si mai ales de procesul de liberalizare al pietei. Nu stim daca, de data asta, demersul BRM va fi urmat de un “tratament” corect din partea autoritatilor. Cert este ca piata din Romania, si nu numai, se afla in fata unor provocari ce trebuiesc rezolvate urgent si cu profesionalism.
(Mai multe amanunte legate de pozitia BRM puteti afla din interviul video realizat de Energy-Center cu domnul Septimiu Stoica)
Alexandru Moldovan
Din ce spuneti dumneavoastra, o piata concurentiala ajuta in primul rand participantilor la ea? Daca un furnizor care ia anergie de pe OPCOM si, pe de alta parte are si un contract pe Bursa de Marfuri, inseamna ca el isi poate optimiza portofoliul in asa fel incat sa nu aiba costuri foarte mari in cazul in care nu ar avea de ales decat sa intre in piata de echilibrare. Ma gandesc ca existand o colaborare intre cele doua burse, sau platforme de tranzactionare cum le ziceti dumneavoastra, atunci toate astea ar fi in interesul clientilor. Desigur, daca cele doua burse se incapataneaza sa se faulteze una pe alta, atunci lucrurile se complica. In mod normal, domnul Septimiu Stoica are dreptate, de ce sa nu fie o piata concurentiala? Este clar ca atunci cand alergi de unul singur nu ai cum sa iesi pe locul doi, asa cum este cazul OPCOM. Concluzia este ca, din punctul meu de vedere, aparitia unei noi burse este binevenita.
Domnilor, nu mai bateti campii cu bursele de energie ca nu ajuta cu nimic pe nici un consumator din Romania. Cum cascavalul e mare in zona asta este normal ca sa apara tot felul de oportunisti priceputi la toate. Este cat se poate de simplu, orice participant la piata plateste un comision, nu stiu cum, pe cantitatea de energie contractata, pe volumul sau valoarea contractului etc, nici nu mai conteaza. Daca dumneavoastra, dar o stim si noi, spuneti ca aici se invart sume de miliarde de euro anual, pai atunci ganditi-va cat poate sa fie si comisionul administratorilor bursei. Asta-i toata filosofia, banutzii castigati rapid si fara prea mare efort. Ce to ne vorbiti aici de concurenta, de piata libera , de preturi corecte? Vraja, e bataia pe ciolan. De aia au aparut in Romania o groaza de furnizori, cei mai multi dintre ei fiind dirijati sau sprijiniti de oamenii politici aflati la putere. Ia intrebati-l pe Pinalty cu ce bani si-a facut televiziune, cu ce bani intretine echipa de fotbal sau cu ce bani sponsorizeaza partidul ? Cu bani din energie electrica, desigur, luati din piata libera la care tot ii aduceti laude. Sa fi 10 operatori nu doi, sau unul, si astia tot stiu sa fure. Asa ca fiti mai aplicati pe viitor.
Pentru “baiatul destept’: noi, atunci cand am gandit aceasta platforma de analiza si dezbatere, am plecat de le ideea ca e timpul sa spunem lucrurilor pe nume, in baza cunostintelor noastre si cu sprijinul specialistilor din sistem. Este cat se poate de simplu sa aruncam cu jigniri si presupuneri, cum facem de 22 de ani incoace. Nu ne ajuta la nimic daca nu ne ascultam unul pe altul. Sigur, si noi am fi tentati sa va dam dreptate atunci cand spuneti ca important este “cascavalul”, dar, in care economie din lume, sau in ce piata libera actorii nu se bat pentru castig ?. Este o realitate si asa este normal sa fie,, caci performanta pe asta se bazeaza.. Piata din Romania are o serie de neajunsuri, pe care cei initiati au stiut sa le exploateze in interesul lor, mai ales ca au avut si sprijinul autoritatilor. Dar, oare putem continua in felul acesta? In interviul pe care l-am luat, spre exemplu, domnului Septimiu Stoica, ne spunea la un moment dat ca rigorile capitalsimului sunt aceleasi peste tot. Daca vrem capitalism, piata libera atunci trebuie sa luam “pastila pana la capat” . Aici nu exista jumatati de masura, decat in ideea in care vrem sa avem si jumatati de rezultate.Succesul a fost intotdeauna de partea celor curajosi, de partea intreprinzatorilor. Americanii, spre deosebire de Uniunea Europeana, pun accentul pe initiativa privata, fara a cauta s-o ingradeasca. Candva, in urma cu peste aproape 100 de ani, Romania a facut acelasi lucru. Rezultatele au fost spectaculoase si mare parte din ceea ce mai functioneaza acuma se datoreaza acelor oameni care au avut curajul si stiinta de a risca. De ce nu am incerca si noi,iar inainte de a darama sa incepem sa construim?
Am putea sa aflam si noi cine sunteti dumneavoastra, adica Energy Center? Si in numele cui vorbiti? Poate asa am pricepe si noi cu cine votam.
Bun, avem burse, da energie de tranzactionat pe ele o sa fie? OPCOM tranzactioneaza de cativa ani buni procente de sub 20% din energia consumata in Romania. Daca si asta se maia imparte cu o alta bursa atunci e clar.
cand doi se cearta al treilea castiga sigur. daca acesta va fi bursa austriaca , sau bursa ungureasca etc nici nu mai conteaza. asa meritam
buna intrebarea: cine sunteti dumneavoastra care ne incitati cu aceste articole?Simt ca cei care au aparut cu comentarii sunt in domeniu si ar avea multe de spus.Vorbim de monopol si piata libera.Atata timp cat la aceste piete nu participa producatori independenti putem sa avem si 100 de piete.Nu am zis producatori privati.Am zis producatori care sa fie scosi de sub tutela si ordinele MECMA, care sa-si asume responsabilitatile unui management eficient si profitabil.Avem inca in tara noastra oameni din domeniu capabili sa o faca.Vreau sa fiu inteles ca nu sunt de acord cu managementul privat impus de FMI care va duce la un fiasco tocmai bun pentru o “privatizare”ieftina. Inca sistemul energetic are oameni claditi in zeci de ani care cunosc in amanunt ce au de facut.De trogloditi impusi de FMI si de catre politic ne-am saturat.Aici este prima si principala cauza a situatiei actuale.Organizarea pietii, absolut necesara este o piesa f.importanta dar cu o singura sau doau flori nu se va face primavara.