0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

De la planul maret al independentei energetice am trecut la planul de supravietuire, dependent de importuri energetice

Posted On 18 noiembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dependenta de importuri energetice, extractia gazelor din Marea Neagra, independenta energetica, investitia in unitatile 3 si 4 Cernavoda, valorificarea resurselor minerale

Exploatarea gazelor din Marea Neagra, cresterea eficientei energetice si continuarea programului nuclear al tarii sunt printre prioritatile care ar trebui sa se regaseasca in programele de guvernare ale partidelor politice pentru urmatorii ani, sunt de parere mai multi experti in sectorul energetic, care au participat, miercuri, la dezbaterea „Energia in alegeri”.


Derulat de Asociatia Energia Inteligenta, proiectul si-a propus analizarea capitolelor pe energie din Programele de Guvernare pe care diversele formatiuni politice le propun romanilor in vederea alegerilor din anul 2020.

„Independenta energetica a Romaniei este un principiu pe care l-am gasit in doua dintre cele cinci programe analizate, care practic promoveaza ideea ca Romania sa devina independenta energetic. Insa este greu, daca nu imposibil de pus in practica, pentru ca facem parte din UE, unde exista un liber schimb al marfurilor. O astfel de abordare ne scoate oarecum din filozofia europeana, la care suntem parte si pe care am agreat-o”, a spus Dumitru Chisalita, expert in sectorul gazelor si presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta.

Potrivit acestuia, extractia gazelor din Marea Neagra este esentiala pentru ca Romania sa nu devina si mai dependenta de importuri.

„Marea Neagra a fost foarte amanata, din punctul de vedere al exploatarii si suntem acum in ceasul al 25-lea pentru a ataca aceasta problema”, a continuat Chisalita.

El a aratat ca, la noua luni, importul de gaze reprezenta 19% din consum, iar la finalul anului va fi de 17%.

„Acest deficit va creste semnificativ fara gazele din Marea Neagra sau fara alte tipuri de resurse energetice. Declinul onshore este important, va determina reducerea productiei interne, ceea ce ne va arunca in bratele importurilor de gaze. Trebuie sa atacam resursele offshore si cele onshore”, apreciaza specialistul.

Altfel vom ajunge in situatia paradoxala in care, dupa ce ne propunem sa devenim o tara independenta energetic, sa fim puternic dependenta de importuri.

La randul sau, Alexandru Patruti, expert in resurse minerale, de asemenea prezent la dezbatere, a aratat ca nu se evidentiaza o preocupare deosebita a partidelor politice pentru exploatarea resurselor primare ale tarii.

„Se fac cateva referiri tangentiale la productia de energie electrica. In schimb, in majoritatea programelor apare deblocarea investitiilor si inceperea exploatarilor din Marea Neagra. De foarte multi ani Romania incearca sa exploateze aceste resurse. In 2012 a fost descoperirea Domino, insa OUG 114 si Legea offshore au determinat investitorii sa opreasca aceste proiecte, cu exceptia Black Sea Oil and Gas, care va scoate pana la un miliard de metri cubi pe an, ceea ce nu este suficient”, a punctat Patruti.

In opinia sa, aceste exploatari sunt vitale pentru Romania, deoarece gazul este vazut ca un combustibil de tranzitie spre o energie curata.

„Orizonturile de timp nu sunt foarte optimiste, pentru ca exista o criza la nivel mondial in petrol, toate companiile reduc productia si inchid capacitati, dau afara mii de oameni”, a continuat Patruti.

El a amintit ca Lukoil si-a anuntat intentia de a se retrage din apele romanesti ale Marii Negre, desi in zacamintele unde era partener au fost descoperiri de resurse.

„In opinia mea, este foarte important ca viitorii guvernanti sa se aplece la valorificarea resurselor energetice primare, pentru ca inca mai avem resurse care pot fi valorificate in mod inteligent prin crearea unui cadrul legislativ adecvat si prin stimularea cercetarii si investitiilor in acest sector”, a punctat expertul.

Un alt specialist in sectorul energetic care a participat la proiect, Calin Vilt, a aratat ca investiile in energie sunt pe o durata mai mare de patru ani, cat este un ciclu electoral, astfel incat strategia energetica ar trebui sa fie aprobata de Parlament.

El a subliniat importanta ca Romania sa-si continue programul nuclear.

„Lucrarile la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda au inceput in anii 80. Au ajuns cele mai batrane proiecte nucleare din lume. Speram sa se reia aceasta investitie pentru ca vedem exemple in Marea Britani, Finlanda, Emirate, unde se creeaza locuri de munca si este o energie curata, din perspectiva Acordului de la Paris. Se merge pe generatia trei, pana la aparitia generatiei patru, in intampinarea tintei ca transportul sa se mute de pe hidrocarburi pe hidrogen”, a apreciat Vilt.

Potrivit acestuia, Romania are o nevoie imperioasa de capacitati noi de producere a energiei din gaze si nuclear.

Totodata, Andrei Ceclan, expert in eficienta energetica, a aratat ca este foarte importanta dezvoltarea acestei componente energetice, in contexul in care exista foarte multe fonduri europene dedicate eficientei energetice.

„Ne bazam prea putin pe proiecte locale. Romania este codasa la accesarea banilor pentru proiectele de cercetare inovare, din pacate. E bine ca ne dorim eficientizare energetica, dar trebui sa existe sustinere prin politici de subventionare, de stimulare, de programe nationale de implementare a eficientei energetice, pentru ca, daca nu vin aceste mecanisme legale si in linie cu cele aprobate de CE, eficienta ramane un deziderat”, a sustinut Ceclan.

El a aratat ca in cladirile publice este o ineficienta ridicata si un conform redus al oamenilor.

„Definitia consumatorului vulnerabil sa fie odata pusa pe masa si aprobata. Daca toate aceste elemente se vor intampla, indiferent de ce partid politic vorbim, vom reflecta si viziune la nivel national. E foarte usor sa ne aliniem la viziunea Uniunii Europene, dar e bine sa aratam si viziunea proprie. Sunt cuvinte frumoase in toate proiectele politice, dar fara eficienta energetica ele raman la nivelul de cuvinte frumoase”, a conchis Ceclan. (Agerpres)

Articole pe aceeasi tema

  • Lumina pentru Romania: Peste 100.000 de mii de case care nu sunt racordate la curent ar putea beneficia de energie electrica cu ajutorul energiei verziLumina pentru Romania: Peste 100.000 de mii de case care nu sunt racordate la curent ar putea beneficia de energie electrica cu ajutorul energiei verzi
  • CE Hunedoara pe cale sa piarda si ultima sursa de venit: serviciile de sistemCE Hunedoara pe cale sa piarda si ultima sursa de venit: serviciile de sistem
  • Transelectica a incheiat modernizarea statiei de transformare de la Campia TurziiTranselectica a incheiat modernizarea statiei de transformare de la Campia Turzii
  • Taxarea activitatilor de exploatare a gazelor naturale a transformat Romania intr-un „hub” nedorit din care statul nu stie cum sa castige corectTaxarea activitatilor de exploatare a gazelor naturale a transformat Romania intr-un „hub” nedorit din care statul nu stie cum sa castige corect
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep

Next Story

Cu un contor inteligent, afacerile devin mai eficiente energetic

Articole pe aceeasi tema

0

Lumina pentru Romania: Peste 100.000 de mii de case care nu sunt racordate la curent ar putea beneficia de energie electrica cu ajutorul energiei verzi

Posted On 19 ianuarie 2020
, By Redactia
1

Cu rezervele de hidrocarburi nou descoperite, Romania nu mai stie daca poate sa devina independenta energetic, jucator regional sau nici una nici alta

Posted On 16 mai 2018
, By Redactia
0

Independenta energetica in varianta moderna: declaram ca vrem, dar nu facem nimic pentru ca nu stim cum

Posted On 24 mai 2017
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.