De unde ar putea veni salvarea CE Hunedoara si CE Oltenia? Companii din Coreea de Sud vor sa investeasca in noi centrale pe gaze la Mintia, Craiova si Turceni
In conditiile in care statul roman si-a aratat impotenta in a investi in noi capacitati de generare energie pe gaze si a lasat cele doua complexuri energetice cu productie pe baza de carbune la buza falimentului, iata ca apare o sansa de unde nici nu ne asteptam. O delegatie de companii din Coreea de Sud, formata din reprezentantii
O delegatie din Coreea de Sud, formata din reprezentantii “BKB Energy”, ”Hyundai Power Systems” si ”AKEDA”, condusa de Presedintele BKB Energy, domnul Siwoo Chung, a efectuat o vizita tehnica in Romania, in perioada 3 – 7 septembrie 2021 la cele doua unitati energetice. De asemenea, delegatia s-a intalnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, precum si cu autoritatile locale din judetele Hunedoara si Gorj.
Intentia declarata a sud coreenilor este aceea de a investi in centrale noi pe gaze la Mintia si CE Oltenia, precum si in 8 parcuri eoliene in zona. Concret, BKB Energy intentioneaza sa devina partener al statului roman pentru constructia unei centrale pe gaze cu o putere instalata de 1000 de MW la Mintia, precum si in alte doua centrale pe gaze la Turceni si Isalnita, respective 8 parcuri eoliene in aceleasi locatii. In timp ce la CE Oltenia inca nu a fost apreciata valoarea investitiei, in schimb la Mintia o noua central ape gaze este estimate la o valoare de 1,3 miliarde de dolari. De mentionat ca grupul sud coreean nu pretinde nici o garantie din partea statului roman si isi asuma integral investitiile viitoare.
Delegatia sud coreeana a vizitat astfel centralele termoelectrice de la Mintia si Paroseni, apartinand Complexului Energetic Hunedoara, precum si centralele Rovinari, Turceni, Isalnita si Craiova II, apartinand Complexului Energetic Oltenia, purtand discutii cu conducerile celor doua companii. ”Suntem interesati sa investim in productia de energie electrica din Romania”, a declarat domnul Siwoo Chung. ”Mai mult, suntem pregatiti sa investim in productia de energie electrica bazata pe gaze naturale, dar si in productia din surse regenerabile. Republica Coreea este semnatar al Acordului de la Paris privind limitarea schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Stim ca Uniunea Europeana are un intreg program dedicat acestei tinte – Green Deal, prin care isi propune sa atinga neutralitatea climatica pana in anul 2050. Stim ca Romania, ca membra a Uniunii Europene, isi asuma tinte ambitioase pentru reducerea emisiilor poluante, gazul natural fiind combustibilul de tranzitie. Avem expertiza si finantarile necesare pentru a raspunde acestor deziderate. Astfel, ne dorim sa investim atat in Complexul Energetic Oltenia, cat si in Complexul Energetic Hunedoara, sa construim centrale pe gaze naturale, de care Romania dispune, dar care sa fie pregatite si pentru utilizarea hidrogenului. Ne propunem si sa folosim depozitele de zgura si cenusa inchise ale termocentralelor pentru constructia de parcuri fotovoltaice. Suntem pregatiti sa investim cateva miliarde de dolari in aceste proiecte precum si la colaborarea cu toate companiile romanesti interesate sa participe la dezvoltarea unui sistem energetic competitiv, actiuni ce vor crea multiple oportunitati si noi locuri de munca. Termocentralele pe care le-am vizitat au avantajul ca detin deja facilitati pe care le putem folosi (de exemplu, logistica si acces la sistemul energetic national, conducte de apa, de gaze etc.), exista forta de munca specializata si sunt convins ca vom primi sprijinul institutional necesar de la autoritatile locale si centrale pentru realizarea investitiilor pe care ni le propunem”, a mai spus domnul Siwoo Chung.
Grupul coreean detine capacitate de productie de generare energie electrica de circa 20.000 de MW, in Asia si Africa, iar Romania este prima tara din Uniunea Europeana in care sunt interesati sa investeasca. Sa speram ca va iesi ceva de aici.
de ce trebuie sa vina sud-coreenii sa ne propuna ei sa facem ceea ce am propus, inca din Oct. 2018 celor din Ministerul Energiei, Guvernul RO, etc., etc..vezi:
https://www.energynomics.ro/escorom-propune-conversia-centralelor-pe-carbune-ca-element-central-al-strategiei-energetice-nationale/
Culmea este ca si CE a avizat ideea reconversiei lignit-gaz (cicluri combinate) cu gaze din BRUA, dar, ce sa mai discutam…
Acum contemplam “marea descoperire a sud-coreenilor” ca pe o mare realizare…mai ramine sa ne spuna dl. VP cit de interesanti suntem…suntem niste provinciali