0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Debitul Dunarii da dureri de cap producatorilor de energie din Balcani. Desi pretul va exploda in perioada urmatoare, Romania nu de semne ca ar putea exporta energie

Posted On 4 noiembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: debitul Dunarii, deficit de energie in zona Balcanilor, piata cuplata de energie, pretul energiei electrice, productia de energie hidro

Ca sa fim si mai expliciti, pe fondul deficitului de energie electrica din aceasta zona a Europei, Romania nu numai ca nu profita de preturile in crestere din tarile vecine, dar reuseste sa-si asigure consumul din ce in ce mai mult din importuri. Foarte adevarat, debitul scazut al Dunarii afecteaza direct si productia Hidroelectrica, in conditiile in care grupurile hidroenergetice de la Portile de Fier acopera circa 40% din capacitatea instalata a Hidroelectrica. Daca ne uitam la cum a evoluat productia de energie electrica din Romania, pentru ziua de ieri, observam ca aportul energiei hidro era, la ora 20,00 (ora de varf de consum), de doar 1165 de MW, respectiv 19% din totalul energiei produse. Nu ne amintim ca in acest an Hidroelectrica sa fi atins un asemenea record negativ. Carbunele ocupa primul loc ca pondere, dar productia este una modesta in realitate, respectiv putin peste 1700 de MW.

Deficitul de energie se vede de cateva zile bune, importurile fiind o constanta pe multe intervale orare. Nu mai departe, aseara, la un consum de 7000 de MW aveam o productie de 6000 de MW, respectiv un import de peste 1000 de MW. Pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare nu face salturi, inca. Dimpotriva, pentru astazi, pretul mediu este sub 300 de lei/MWh, nivel care nu s-a atins nici cand Hidroelectrica pompa in sistemul national peste 3000 de MW. Pe pietele cu care suntem cuplati (Ungaria, Cehia, Slovacia) pretul de varf a fost de 68 euro/MWh (la fel ca in Romania), dar schimburile noastre de energie cu aceste piete sunt nerelevante.

Este de anticipat ca debitul Dunarii va ramane scazut in continuare, ceea ce pune intr-o situatie extrem de dificila tarile din Balcanii de Vest, dar si Romania si Bulgaria. Daca in Serbia, Albania, Bosnia sau Croatia hidroenergia are un aport esential in asigurarea consumului, in schimb, Romania si Bulgaria au si alte surse la dispozitie, care, cel putin teoretic ar putea atenua deficitul de energie elecctrica din zona. Nu stim ce fac bulgarii dar constatam ca noi suntem total indiferenti fata de ceea ce se intampla. Cu alte cuvinte, ori suntem prea destepti si asteptam o crestere si mai mare a pretului energiei electrice in zona Balcanilor, ori suntem rezervati in sensul ca ne protejam rezervele pentru a putea face fata provocarilor energetice date de iarna care se apropie. In alti ani, cand deficitul de energie hidro aparea in aceasta zona a Europei, producatorii pe carbune jubilau pentru ca aveau unde sa-si valorifice energia mai scumpa. Astazi, producatorii nostri pe carbune prefera sa stea intr-o rezerva discreta, chiar daca in vara nu au fost solicitati asa cum se intampla in anii trecuti. Romania a avut intotdeauna un debuseu la surplusul de energie din productia interna, indeosebi pe relatia cu Serbia. Astazi, sarbii sunt intr-o situatie in care au nevoie de energie ca de aer.

Seceta prelungita si temperaturile peste medie din perioada septembrie-octombrie au dus la scaderea cotelor apelor in Balcanii de Vest, reducand productia de energie a hidrocentralelor si majorand preturile la electricitate, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

De-a lungul Dunarii si a raului Sava, bancuri de nisip, care nu au mai fost vazute de decenii, au aparut, pe masura ce apele s-au retras din cauza lipsei precipitatiilor. In Ungaria, navigatia fluviala pe Dunare a fost oprita sau se deruleaza la un nivel redus. In Serbia, in ultimele doua saptamani, navele si barjele au putut sa navigheze doar la un tonaj redus, in timp ce in Croatia nivelul Dunarii a atins cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani.

In acest context, compania de electricitate din Serbia, Elektroprivreda Srbije (EPS), a informat ca productia de energie in hidrocentralele din Serbia a scazut cu 20%, pana la 15 milioane de kilowati ora. Actualul nivel al apelor la hidrocentrala de la Djerdap (n.r. – Portile de Fier I) este pe cale sa coboare sub minimul atins in anul 1986 si sa atinga cel mai redus nivel inregistrat de la inaugurarea barajului, in 1972, sustine EPS.

„Principalul motiv este nivelul redus al apelor pe toate cursurile de apa, nu doar in Serbia, ci si in restul regiunii”, a informat compania Elektroprivreda Srbije.

Un trader de energie electrica a declarat pentru Reuters ca productia de energie hidro in Serbia a scazut cu 27% in ritm anual, iar tendinta este similara in tara vecina, Bosnia Hertegovina.

In aceste conditii, preturile spot la electricitate la bursele din Serbia si Croatia au crescut cu peste 30% de la inceputul lui 2018, iar companiile de utilitati din regiune, in special cele din Albania, tara care se bazeaza numai pe energia hidroelectrica, sunt fortate sa importe energie pentru a acoperi cererea.

EPS sustine ca productia sa zilnica de electricitate, care include si productia realizata de termocentrale, este de aproximativ 86 de milioane de kilowati ora, adaugand ca suplimenteaza aceasta cantitate cu achizitii zilnice de 800.000 de kilowati ora din alte surse.

Cererea venita din Balcani a dus la cresterea preturilor la electricitate si in Ungaria, sustine un alt trader.

Serviciul hidro-meteorologic din Croatia sustine ca, in pofida ploilor prognozate, nivelul apelor Dunarii nu isi va reveni rapid, din cauza marimii fluviului. In consecinta, preturile la energie electrica vor ramane la un nivel ridicat in primul si probabil si in al doilea trimestru al anului urmator, sustin traderii.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Marian Nastase, Alro: Daca nu facem centrale pe gaze vom avea un dezechilibru atat de mare in sectorul energetic national incat o sa vedem preturi de trei ori mai mari decat azi.Marian Nastase, Alro: Daca nu facem centrale pe gaze vom avea un dezechilibru atat de mare in sectorul energetic national incat o sa vedem preturi de trei ori mai mari decat azi.
  • Ambitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MWAmbitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MW
  • Administratia Nationala Apele Romane a devenit institutie strategica? Cum face statul roman ca apa chioara folosita in productia de energie electrica sa fie mai scumpa decat apa grea utilizata in Centrala Nucleara de la Cernavoda?Administratia Nationala Apele Romane a devenit institutie strategica? Cum face statul roman ca apa chioara folosita in productia de energie electrica sa fie mai scumpa decat apa grea utilizata in Centrala Nucleara de la Cernavoda?
  • Pretul energiei electrice: diferenta intre Pretul din Serviciul Universal si Pretul celei mai mici oferte a furnizorului actualPretul energiei electrice: diferenta intre Pretul din Serviciul Universal si Pretul celei mai mici oferte a furnizorului actual
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fara resurse proprii, Bulgaria face pasi importanti pentru a deveni un hub de gaze la Marea Neagra.

Next Story

Pentru ca dispun de gaze ieftine, rusii si americanii fac dumping pe piata europeana de ingrasaminte

Articole pe aceeasi tema

0

Marian Nastase, Alro: Daca nu facem centrale pe gaze vom avea un dezechilibru atat de mare in sectorul energetic national incat o sa vedem preturi de trei ori mai mari decat azi.

Posted On 11 aprilie 2021
, By Redactia
1

Ambitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MW

Posted On 30 martie 2021
, By Redactia
0

Administratia Nationala Apele Romane a devenit institutie strategica? Cum face statul roman ca apa chioara folosita in productia de energie electrica sa fie mai scumpa decat apa grea utilizata in Centrala Nucleara de la Cernavoda?

Posted On 29 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.