Decizie curat liberala in piata de energie electrica: sa se liberalizeze, dar pretul sa ramana controlat
Intr-un mod oarecum surprinzator, pentru ca nimeni nu se astepta la asta, Guvernul Orban a trecut ieri in mare viteza cateva modificari la Legea Energiei, “nu multe, dar foarte importante”, dupa cum se exprima ministrul Economiei, Virgil Popescu. Altfel spus, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care nu mai este de multa vreme un reglementator independent al pietei, va executa la ordinul guvernului metodologia de blocare a pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici pana la finalul anului 2020. Nu are nici o relevanta ce se intampla in piata concurentiala de energie, atata vreme cat guvernul liberal tine cu dintii de pretul reglementat.
Ia cititi ce frumos spune domnul ministru Popescu: “Practic, cream posibilitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie Electrica de a putea reglementa, incepând cu a doua perioada a anului – 1 iulie 2020 pâna la 31 decembrie 2020 – pretul, in așa fel incât acesta sa scada. Eu sunt foarte, foarte optimist ca vom avea o scadere de pret de cel putin 1-2% pe tarifele reglementate. De ce am facut acest lucru? In urma unor procese aflate in instanta, anumite ordine ale Autoritatii Nationale au fost suspendate și era nevoie de o interventie legislativa in așa fel incât calendarul de dereglementare pe l-am negociat cu Comisia Europeana, și anume de la 1 ianuarie 2021 liberalizarea pretului la energie electrica, sa poata fi implementat.”
Ca o paranteza, procesele despre care vorbea domnul ministru se refera in speta la unul, acela prin care compania Nuclearelectrica a castigat in instanta suspendarea unui ordin al ANRE prin care era legiferata metodologia de stabilire a preturilor și cantitatilor de energie electrica pe care le vand producatorii de energie pe piata reglementata în acest an. Alaturi de Nuclearelectrica, ca victima a reglementarii ANRE mai este si Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, cei doi mari producatori de energie electrica din Romania, la care statul este actionar majoritar, sunt la cheremul politicii. De data asta politicilor liberale. Curat murder, coane Popescule!
O alta modificare adusa ieri Legii energiei tine de stimularea investitiilor in domeniu. De data asta, masura pare una mai aproape de variant liberala, cu toate ca nu prea a fost consultat nimeni inainte de a fi luata. Cu siguranta ca in urma aparitie normelor metodologice o sa putem comenta pe margine ei. Pana atunci sa-I dam cuvantul din nou ministrului Economiei:
“A doua modificare foarte importanta este o modificare pe care noi, liberalii, am avut-o și o avem in programul de guvernare – aceea de a stimula investitiile noi in productia de energie electrica. Una dintre barierele care erau in calea inceperii investitiilor noi in energie electrica era acea obligativitate a tuturor de a vinde prin piata centralizata, prin piata OPCOM a energiei electrice. Practic, niciun investitor mare, serios, nu putea sa vina sa investeasca miliarde de euro in România și sa-și finanteze investitia bancar cu contracte de vânzare anticipata, acele contracte de tip power purchase agreement. Am adoptat astazi noi articole la Legea energiei electrice și a gazelor naturale care permit derogare pentru investitiile noi care vor fi puse in functiune dupa data de 1 iulie 2020, aceasta posibilitate de a nu fi obligate sa tranzactioneze energia electrica pe bursa OPCOM. De altfel, Regulamentul 943, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2020, permitea deja acest lucru, dar intra in incidenta cu Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Practic, am adoptat și am pus in acord cu Regulamentul 943 investitiile noi și producatorii de energie electrica care işi creaza capacitati de productie energie electrica noi in România. Practic, aceste doua masuri – una dintre ele va avea ca efect reducerea preturilor la energie electrica cu data de 1 iulie și, cealalta, va stimula incepând tot cu data de 1 iulie investitiile noi in productia de energie electrica in România”.