Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat
“Incepand cu 1 ianuarie 2020, Hidroelectrica poate prelua furnizarea de energie electrica pentru toti consumatorii casnici din Romania fara sa le creasca pretul”.
Declaratia apartine presedintelui Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, singurul manager al unei companii de productie de energie electrica in care statul roman este actionar majoritar,care a contestat inca de la aparitie Ordonanta de Urgenta 114/2018. In primele noua luni ale acestui an, Hidroelectrica a suportat o pierdere de 189 milioane lei, provenita exclusiv din obligatia de a vinde o anumita cantitate de energie la pretul stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Mai mult, pentru anul 2020, Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi obligate in continuare sa vanda in jur de 40 % din productie tot intr-o piata reglementata la un prêt stabilit de catre ANRE. Nici una dintre cele doua companii nu vor intra pe pierderi, desigur, dar profitul va fi diminuat proportional cu reglementarea.
Pornim in cazul de fata de la una dintre premisele de baza ale OUG 114, respectiv protectia consumatorilor casnici de energie si gaze in fata unei posibile explozii de preturi intr-o piata concurentiala. Nu mai are rost sa incercam sa demonstram ca interventia statului in piata libera a dus la efecte contrarii asa ziselor “bune intentii” ale statului. Este adevarat, pretul energiei si gazelor nu a crescut la aceasta categorie de consumatori, dar nici nu a scazut. In schimb, in piata concurentiala evolutia preturilor a fost una exploziva. Amintim doar ca pana la aparitia OUG 114 pretul mediu al energiei electrice era undeva in jurul a 240 de lei/MWh, iar pentru anul 2020 licitatiile pleaca de la un minim de 300 de lei/MWh.
Sa ne intoarcem insa la declaratia domnului Bogdan Badea, care intre altele mai spunea ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica subventioneaza in realitate inclusiv alte companii din sectorul de generare al energiei electrice. Ce inseamna asta? Practic, prin impunerea obligatiei de a vinde o anumita cantitate de energie electrica la pret reglementat, Hidroelectrica poate ajunge in situatie a a fi supracontractata, in conditiile in care nivelul de hidraulicitate se va mentine scazut ca in ultimele cinci luni. In aceste conditii, compania ar fi obligata sa-si acopere contractele din piata libera prin cumpararea de energie de la alti producatori la un prêt mult mai mare decat este obligata sa vanda in piata reglementata.
Care este diferenta intre perioada in care Hidroelectrica vindea liber “baietilor destepti din energie” la preturi sub nivelul pietei si perioada de acum in care este obligata sa vanda pe reglementat?. Practic, niciuna, motiv pentru care Bogdan Badea isi si punea intrebarea: “doreste cineva intrarea in insolventa a Hidroelectrica?”
Cu siguranta nu are rost sa intram in asemenea speculatii, dar parca prea multe influente apar tocmai intr-un moment in care Hidroelectrica se pregateste pentru listarea pe bursa si, mai mult, sa achizitioneze active care ar putea-o propulsa in randul companiilor cu influenta in aceasta parte a Europei. Inca odata, sa nu speculam inutil, dar este cat se poate de evident ca actionarul majoritar al acestei companii, adica statul roman, nu stie cum sa-si valorifice bijuteria Coroanei.
Dimpotriva, ori de cate ori are ocazia incearca sa-I pune piedici. Cat de idiot poti sa fi ca intr-o perioada in care vrei sa scoti un pachet minoritar la vanzare, pe langa cele relatate mai sus, sa vii sa spui ca intentionezi sa cresti pretul apei uzinate pentru Hidroelectrica (si nu numai) cu 23%, in conditiile in care in urma cu cativa ani acest prêt a crescut cu 400%. Cerinta vine din partea companiei Apele Romane, o companie aflata tot sub proprietatea statului roman.
Dincolo de toate aceste idiotenii merita luata in considerare declaratia directorului Bogdann Badea, care spunea ca de la 1 ianuarie Hidroelectrica ar putea furniza energie pentru toti consumatorii casnici la un prêt sub nivelul practicat in momentul de fata de catre furnizorii de ultima instanta. Asta este o adevarata bomba, daca o analizam cu atentie.