0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat

Scris la 17 noiembrie 2019
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: baietii destepti din energie, Bogdan Badea Hidroelectrica, consumatori casnici, Nuclearelectrica, piata libera de energie, pret energie, pret reglementat, subventii energie
Tweet

“Incepand cu 1 ianuarie 2020, Hidroelectrica poate prelua furnizarea de energie electrica pentru toti consumatorii casnici din Romania fara sa le creasca pretul”.

Declaratia apartine presedintelui Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, singurul manager al unei companii de productie de energie electrica in care statul roman este  actionar majoritar,care a contestat inca de la aparitie Ordonanta de Urgenta 114/2018. In primele noua luni ale acestui an, Hidroelectrica a suportat o pierdere de 189 milioane lei, provenita exclusiv din obligatia de a vinde o anumita cantitate de energie la pretul stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Mai mult, pentru anul 2020, Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi obligate in continuare sa vanda in jur de 40 % din productie tot intr-o piata reglementata la un prêt stabilit de catre ANRE. Nici una dintre cele doua companii nu vor intra pe pierderi, desigur, dar profitul va fi diminuat proportional cu reglementarea.

Pornim in cazul de fata de la una dintre premisele de baza ale OUG 114, respectiv protectia consumatorilor casnici de energie si gaze in fata unei posibile explozii de preturi intr-o piata concurentiala. Nu mai are rost sa incercam sa demonstram ca interventia statului in piata libera a dus la efecte contrarii asa ziselor “bune intentii” ale statului. Este adevarat, pretul energiei si gazelor nu a crescut la aceasta categorie de consumatori, dar nici nu a scazut. In schimb, in piata concurentiala evolutia preturilor a fost una exploziva. Amintim doar ca pana la aparitia OUG 114 pretul mediu al energiei electrice  era undeva in jurul a 240 de lei/MWh, iar pentru anul 2020 licitatiile pleaca de la un minim de 300 de lei/MWh.

Sa ne intoarcem insa la declaratia domnului Bogdan Badea, care intre altele mai spunea ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica subventioneaza in realitate inclusiv alte companii din sectorul de generare al energiei electrice. Ce inseamna asta? Practic, prin impunerea obligatiei de a vinde o anumita cantitate de energie electrica la pret reglementat, Hidroelectrica poate ajunge in situatie a a fi supracontractata, in conditiile in care nivelul de hidraulicitate se va mentine scazut ca in ultimele cinci luni. In aceste conditii, compania ar fi obligata sa-si acopere contractele din piata libera prin cumpararea de energie de la alti producatori la un prêt mult mai mare decat este obligata sa vanda in piata reglementata.

Care este diferenta intre perioada in care Hidroelectrica vindea liber “baietilor destepti din energie” la preturi sub nivelul pietei si perioada de acum in care este obligata sa vanda pe reglementat?. Practic, niciuna, motiv pentru care Bogdan Badea isi si punea intrebarea: “doreste cineva intrarea in insolventa a Hidroelectrica?”

Cu siguranta nu are rost sa intram in asemenea speculatii, dar parca prea multe influente apar tocmai intr-un moment in care Hidroelectrica se pregateste pentru listarea pe bursa si, mai mult, sa achizitioneze active care ar putea-o propulsa in randul companiilor cu influenta in aceasta parte a Europei. Inca odata, sa nu speculam inutil, dar este cat se poate de evident ca actionarul majoritar al acestei companii, adica statul roman, nu stie cum sa-si valorifice bijuteria Coroanei.

Dimpotriva, ori de cate ori are ocazia incearca sa-I pune piedici. Cat de idiot poti sa fi ca intr-o perioada in care vrei sa scoti un pachet minoritar la vanzare, pe langa cele relatate mai sus,  sa vii sa spui ca intentionezi sa cresti pretul apei uzinate pentru Hidroelectrica (si nu numai) cu 23%, in conditiile in care in urma cu cativa ani acest prêt a crescut cu 400%. Cerinta vine din partea companiei Apele Romane, o companie aflata tot sub proprietatea statului roman.

Dincolo de toate aceste idiotenii merita luata in considerare declaratia directorului Bogdann Badea, care spunea ca de la 1 ianuarie Hidroelectrica ar putea furniza energie pentru toti consumatorii casnici la un prêt sub nivelul practicat in momentul de fata de catre furnizorii de ultima instanta. Asta este o adevarata bomba, daca o analizam cu atentie.

Articole pe aceeasi tema

  • Cu 30 de zile inainte de a ne sanctiona Comisia Europeana, Guvernul si ANRE nu stiu cum sa liberalizeze piatele de energie si gazeCu 30 de zile inainte de a ne sanctiona Comisia Europeana, Guvernul si ANRE nu stiu cum sa liberalizeze piatele de energie si gaze
  • Greva de la CE Oltenia influenteaza pretul energiei pe bursa, dar pericolul nu vine de aici. Sistemul energetic risca un blackout daca greva minerilor continuaGreva de la CE Oltenia influenteaza pretul energiei pe bursa, dar pericolul nu vine de aici. Sistemul energetic risca un blackout daca greva minerilor continua
  • Inainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteazaInainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteaza
  • Cat de vulnerabili sunt in realitate consumatorii vulnerabili din Romania si ce impact ar avea o crestere a preturilor la energie si gaze asupra acestora?Cat de vulnerabili sunt in realitate consumatorii vulnerabili din Romania si ce impact ar avea o crestere a preturilor la energie si gaze asupra acestora?
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Un success pentru Romania: presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a intrat in CA-ul ACER

Articolul urmator

Efectele perverse ale recordului la inmagazinarea de gaze: deciziile ANRE au aruncat in aer pretul gazelor pe piata din Romania

Articole pe aceeasi tema

0

Cu 30 de zile inainte de a ne sanctiona Comisia Europeana, Guvernul si ANRE nu stiu cum sa liberalizeze piatele de energie si gaze

Posted On 27 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Cu cine joaca, pe fata, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, in piata de gaze?

Posted On 16 octombrie 2019
, By Redactia

Nuclearelectrica iese la bataie: nu este de accord cu distribuirea dividendelor suplimentare

Posted On 14 octombrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti

Posted On 8 decembrie 2019

Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica

Posted On 8 decembrie 2019

In ciuda OUG 114, furnizarea de energie electrica poate fi o afacere rentabila, depinde daca stii cum s-o gestionezi

Posted On 8 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Au intrat in vigoare prevederile privind monitorizarea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.