Desi are cele mai ridicate costuri de investitii, Romania pariaza pe energia nucleara, cu sau fara acordul cu chinezii pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.
Secretarul de stat in Ministerul Energiei, domnul Doru Visan, a anuntat la conferinta Energy-Center.ro “De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in energetica romaneasca ?” ca “promovarea energiei nucleare ca energie de baza este o necesitate absoluta pentru Romania”. Mai mult decat atat, domnul Doru Visan a anuntat in exclusivitate ca “trebuie sa dezvoltam cel putin unul sau doua grupuri nucleare noi” si, in context, in situatia in care negocierile cu chinezii de la China Nuclear Power ar esua, Nuclearelectrica are in analiza un scenariu pentru constructia prin forte proprii a unui nou reactor la Cernavoda. Afirmatia a starnit foarte multe intrebari si comentarii, inclusiv publicatiile de specialitate din Europa intrebandu-ne daca ea este reala. Ar fi un act de curaj, de mare responsabilitate si cu siguranta cel mai mare efort investitional in energetica romaneasca, din ultimii 20 de ani.
Nu comentam despre cat de plauzibila ar fi o asemenea investitie, dar amintim ca si finantarea unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda a fost suportata integral de catre statul roman, in acelasi timp insa se impune sa precizam ca durata investitiei a fost cea mai lunga din intreaga industrie nucleara mondiala. In acelasi timp, daca problema contractelor pentru diferenta va fi rezolvata si acceptata inclusive de catre Comisia Europeana, nu vedem de ce investitia de la Cernavoda sa nu se faca cu chinezii. Orice s-ar spune despre calitatea din ce in ce maia indoielnica a multor produse chinezesti, in domeniul nuclear si mai ales in cel care tine de exploatarea unitatilor de tip CANDU, chinezii pot fi luati model.
In domeniul energeticii nucleare regula de baza este “safety and security”, or la acest capitol tehnologia de tip CANDU nu face nici un rabat. E si cazul Centralei Nucleare de la Cernavoda, care de-a lungul timpului a obtinut cele mai bune certificari din partea organismelor internationale. Tehnologia de tip CANDU, care ar urma sa fie implementata si la unitatile 3 si 4 ,chiar in conditiile in care le-am realiza cu chinezii, are insa si alte avantaje extraordinare. “Cel mai important este acela ca unitatile din filiera CANDU se preteaza la prelungirea duratei de viata cu inca circa 30 de ani, in acelasi conditii de siguranta si randament, dar la costuri de circa 4 ori mai mici decat realizarea unui grup nou”, ne-a declarat domnul Rodin Traicu, presedintele CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare).
Nu intamplator, pentru Nuclearelectrica, prelungirea duratei de viata a unitatii 1 este prioritatea momentului. “Au fost realizate deja la nivel mondial lucrari de prelungirea duratei de viata pentru 6 unitati nucleare. Din acest punct de vedere venim deja pe un teren batatorit. Tehnologia este deja pusa la punct si s-a dovedit ca siguranta si securitatea sunt la cele mai ridicate cote. Cu o investitie de aproximativ 1,5 miliarde euro (estimativ) putem avea o central pracatic noua si cu o durata de viata de inca 30 de ani”, mai spune domnul Rodin Traicu.
De mentionat ca Unitatea 1 de la Cernavoda ar urma sa fie oprita circa un an si jumatate pentru efectuarea lucarilor si deja se ia in considerare o operatiunea asemanatoare si pentru Unitatea 2, atunci cand va fi cazul. De asemenea, acest tip de lucrari nu au fost programate initiala (in momentul intrarii in functiune a centralei) dar solutia a devenit viabila pentru toate centralele de tip CANDU dupa ce canadienii (ulterior si alte tari) au recurs la aceasta modalitate de prelungire a duratei de functionare a unitatilor aflate in exploatare.
In concluzie, Nuclearelectrica, societatea care exploateaza cele doua unitati de la Cernavoda, va suporta singura programul de retehnologizare, din veniturile actuale sip e urmatorii 5 ani, la care se vor adauga imprumuturile bancare.