0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CEZ, criza energetica, Exxon Mobile, gazele din Marea Neagra, model energetic

În data de 14 decembrie 2022, a avut loc dezbaterea „Energia din spatele scenei”, organizată de Asociația Energia Inteligentă, ce a reprezentat un dialog util pentru a clarifica principalele evenimente din piața de energie din 2022 și a schița tendințele ce se profilează în 2023. Evenimentul a fost moderat de către Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă și s-a bucurat de participarea unor specialiști din domeniul energetic, care ne-au oferit o analiză a momentului, opinii privitoare la erorile făcute în România și la nivel european, precum și recomandări pentru perioada următoare. De asemenea, un subiect important la care s-au referit participanții a fost Legea plafonării prețului la energie, ce determină prețul energiei electrice în 2023.

Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă

Dumitru Chisăliță a subliniat că, pe plan european, 2022 a fost o perioadă fără precedent în domeniul energetic. Țările din UE și nu numai s-au văzut puse în fața unei probleme nemaiîntâlnite: reducere semnificativă, pe termen nedefinit a fluxului de aprovizionare dinspre Rusia. În România, elementele pozitive – de ex. începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră de către BSOG – sunt dublate de incertitudini legislative ce marchează piața de energie.

Prof. Dr. Mircea Coșea

Dl. Mircea Coșea a arătat că pentru specialiști criza energetică „la nivel metaglobal”, după cum o numește invitatul nostru, nu este deloc o surpriză. Acest fenomen nu este declanșat doar de situația din Ucraina, ci și de limitarea resurselor de energie – de care am fost preveniți cu toții -, precum și de lipsa unor soluții clare. În România, prezentul este consecința unor greșeli făcute în ultimii 30 de ani, printre care lipsa severă de investiții. Domnul Mircea Coșea propune și o soluție: mărirea producției naționale de energie. Un impediment este reprezentat de către politicile guvernamentale care nu susțin suficient de bine măsurile de care are nevoie de economia. Spre exemplu, guvernul este interesat de menținerea unui nivel ridicat al inflației în defavoarea unei creșteri economice sănătoase. În opinia Domniei sale, este necesar să se schimbe conceptul de guvernare în domeniul energetic, care să nu se bazeze pe menținerea unor tarife inflaționiste la energie, mai ales că aceste prețuri mari gonesc investitorii. Astfel, am putea să asistăm la o pierdere a investitorilor în domenii de gradul 4 al evoluției industriale, ce presupune inovație.

Corina Popescu, Consultant în domeniul energiei și Președinte IRE

Cu o vastă experiență în domeniul energiei electrice, doamna Corina Popescu a realizat o radiografie complexă a situației din energie. Din aspectele menționate, spicuim:

  • Ucraina și Republica Moldova pregăteau teste de deconectare de la energia rusească și conectare la sistemul european chiar din ziua în care a început războiul. La nivelul Comisiei Europene, s-a luat decizia interconectării sincron a celor 2 țări cu țările europene. Această interconectare „a adus războiul în Europa”, prin impactul pe care această situație o are asupra economiei din Uniune.
  • Măsurile luate de guvernul României trebuie să se adreseze economiei și consumatorului final și nu trebuie să favorizeze anumite segmente de business.
  • Modelul energetic la nivel european, stabilit în 2008 – 2012 favoriza producerea energiei pe baze regenerabile. Dar Europa este astăzi în alt punct și apare nevoia de a regândi modelul de piață și mecanismele de formare a prețurilor, pentru a face față situației actuale. România a contribuit la susținerea sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova, fapt ce dă țării noastre dreptul de a-și face auzită vocea mai puternic la nivel european, acolo unde se discută perspectiva asupra sectorului energetic și mecanismele de formare a prețurilor.

Printre cele mai importante greșeli semnalate de către doamna Corina Popescu, se numără:

1.Bulversarea creată în sectorul energetic prin măsurile legislative, care determină dificultăți în facturare.

  1. Legislația a fost părtinitoare și nu s-a adresat întreg lanțul producție- transport- distribuție- furnizare.
  2. Netransparența modului de alocare a banilor din Fondul de modernizare și PNRR.

Adrian Negrescu, Consultant economic

Domnul Negrescu a subliniat că 2022 a fost cel mai greu an de după Revoluție pentru segmentul energetic. În 2022, au părăsit piața companii importante (CEZ, Exxon Mobile), iar cadrul legislativ și măsurile de reglementare conduc la birocrație, adâncesc inflația și impredictibilitatea. Domnul Negrescu arată că 100.000 de companii riscă să se închidă la începutul anului 2023, iar situația actuală creează posibilitatea ca facturile să crească de 3-4 ori.

Una dintre marile erori este că România nu privește energia ca pe un business, ci doar din perspectiva protecției sociale și a modului în care statul încasează bani din piața respectivă. De aceea, în 2023 este posibil, subliniază invitatul nostru, ca și alți investitori să părăsească România pentru țări cu un cadru legislativ mai favorabil, din prisma protejării banilor investitorilor. Un aspect pozitiv subliniat de către domnul Negrescu, alături de ceilalți invitați, este reprezentat de banii europeni (de ex. 1,4 mld de euro de investit în zona de energie prin RePower Europe, precum și banii din PNRR și alte proiecte).

 Prof. Cristian Păun

Domnul Cristian Păun a arătat că printre factorii care influențează situația din energie la nivel european este tranziția către energia verde, care nu a fost pregătită foarte bine. Un exemplu: tehnologia pe care o vizăm are o dependență de componente provenind din altă parte decât din UE. De asemenea, criza actuală din România vine din lipsa investițiilor și închiderea anumitor capacități de producție.

Pentru 2023, Domnia sa se așteaptă la o reacție a producătorilor de energie electrică, gaz și petrol, care vor crește producțiile.

De asemenea, domnul Cristian Păun subliniază importanța inovației, care influențează producția de energie nucleară, referindu-se la o descoperire în domeniul fuziunii nucleare ce permite obținerea unei cantități mai mari de energie. De asemenea, dumnealui arată că, dacă nu acționăm, în 20-30 de ani nu vom mai putea utiliza gazele din Marea Neagră deoarece sursa de energie la nivel global se va schimba radical, iar „această criză reprezintă trăgaciul” pentru transformare.

Dl. Cristian Păun arată că „libertatea economică ajută, nu încurcă”, spre exemplu temperarea prețurilor se realizează printr-o piață concurențială, ce implică în special jucători privați. De asemenea, a arătat că plafonarea afectează distribuția, uniformizând calitatea ofertelor din piață, și că plafonarea ar trebui țintită doar către anumite categorii de consumatori, cei vulnerabili.

Am spicuit în cadrul acestui articol câteva aspecte discutate în cadrul dezbaterii „Energia din spatele scenei”, organizată de Asociația Energia Inteligentă. Vă invităm să aflați mai multe informații urmărind dezbaterea:

Articole pe aceeasi tema

  • Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa aniRazbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
  • S-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun DeepS-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun Deep
  • Exploatarea gazelor din perimetrul Neptun al Marii Negre risca sa aiba soarta centralei de la IernutExploatarea gazelor din perimetrul Neptun al Marii Negre risca sa aiba soarta centralei de la Iernut
  • Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea NeagraRomgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Next Story

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Articole pe aceeasi tema

0

Cum a trecut Europa prin criza energetica la peste un an de la declansarea razboiului din Ucraina. Sa ne amintim…

Posted On 19 martie 2023
, By Redactia
1

Pericolul nu a trecut, criza preturilor la energie si gaze nu poate fi depasita fara un nou model de piata. Risipa banilor publici trebuie sa fie stopata.

Posted On 15 februarie 2023
, By Redactia

Ce costuri a avut Europa pentru combaterea crizei energetice?

Posted On 13 februarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.