0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Dezechilibrele din piata de echilibrare starnesc polemici: Transelectrica tace

Posted On 15 mai 2017
By : Redactia
Comment: 1
Tag: ANRE, dezechilibre, dispecerul energetic national, parte responsabila cu echilibrarea, piata de echilibrare, retele de transport energie, Transelectrica

In urma articolului nostru ” De ce incearca ANRE sa umfle conturile Transelectrica prin intermediul pietei de echilibrare si al eliminarii PRE-urilor independente?„, prin care am incercat sa dejucam intentia ANRE de a intra cu anumite reglementari privind activitatile interne din piata de echilibrare (PR), am avut o serie de reactii care ne confirma faptul ca subiectul cu pricina este intr-adevar de mare actualitate. Sigur, consideratiile noastre reprezinta un punct de vedere sustinut de informatiile pe care le avem si recunoastem ca putem gresi pe alocuri, dat fiind faptul ca aceasta piata este una foarte specializata si destul de discreta. Nu avem inca un punct de vedere oficial din partea ANRE, cu toate ca ni s-a promis acest lucru, in schimb avem un comentariu din partea unui reprezentant al ANRE foarte familiarizat cu piata de energie si, recunoastem, foarte bine pregatit. In baza principiului nostru conform caruia „credem in dezbaterea de idei” si mai mult chiar incurajam un dialog cu cititorii nostri, vom prezenta in randurile de mai jos punctul de vedere al domnului George Sbarnea (nu implica ANRE) si considerentele noastre vizavi de aceasta opinie. Facem precizarea ca subiectul ramane deschis.

„Pentru respect fata de omul de pe zebra, cel ce-si plateste „curentul” specific:

1. Transelectrica prin reglementarile ANRE nu castiga nici un leu din activitatea de operare a pietei de echilibrare.(asta vizeza postarea ” felie extrem de banoasa”)

2. Toate PREurile sunt independente.

3. PRE Transelectrica nu se poate nici mari, nici micsora, este limitat la consumul propriu tehnologic al retelei de transport care este aproximativ 3% din piata. PRE Transelectrica plateste in PE, niciodata nu incaseaza in aceasta calitate.

4. Nu exista piata de echilibrare pe platforma OPCOM.

5. Piata de echilibrare este obligatorie dar nu impune plati daca titularul de licenta si-a realizat echilibrul intre vanzari si cumparari.

6. Nu exista „invitati”, iar cei care ofera energie de echilibrare la pretul cel mai bun sunt obligati de catre Dispecerul Energetic National, care respecta reglementari clare si publice, sa o livreze.

7. ANRE nu emite licenta de PRE.

8. Transelectrica nu este seful tuturor sefilor din piata de echilibrare ci operatorul pietei de echilibrare care trebuie sa respecte reguli publice deosebit de clare.

9. Niciodata nu s-a urmarit „eliminarea PRE-urilor mici din piata de echilibrare”.

10. Nu exista reglementare care sa precizeze „ca in interiorul PRE nu sunt tranzactii cu energie, ci soldari financiare”. Nici nu este necesar sa existe deoarece in interiorul unui PRE sunt contracte cu energie sau plati de dezechilibre de energie electrica. Conform legii energiei titularii de licenta au responsabilitatea dezechilibrelor si, pe acest aspect, afirmatia din acest articol contrazice informarea ce ati primit-o de la ANRE si ati publicat- in 10 aprile 2017.

Nu este in interesul publicului ca sa continuati asa zisa dezbatere cu presupuse puncte de vedere din ANRE cand aveti un punct de vedere oficial al ANRE proaspat si clar.

11. Natura platii dezechilibrelor, ce este o tranzactie cu energie electrica si conform ultimului cod al retelei pentru piata de echilibrare (ENTSO-E Network Code on Electricity Balancing) nu poate fi schimbata daca titularul de licenta activeaza in piata intr-un PRE singur sau cu mai multi membrii. Este ilar sa sustineti ca sunt doar soldari financiare.

12. Alta afirmatie eronata este ca ANRE „nu poate cobori la nivelul fiecarui titular de licenta daca acesta si–a transferat responsabilitatea”. Recititi art.1.1 din legea 160/2012 care defineste obligatiile ANRE si astfel veti constata ca este prima sa obligatie…” aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel naţional necesar funcţionarii sectorului si pietei energiei electrice” . Evident ca PRE-urile nu sunt definite intr-o piata financiara ci in legea energiei elctrice, in piata de echilibrare.

13. Cu cat un PRE este mai mare, neplata acestuia este o perturbatie mai mare la nivelul pietei de echilibrare si al operatorului acesteia Transelectrica.

14. Operatorii de retea au monopolul natural iar costurile lor trebuie controlate mult mai clar, lucru impiedicat in mare parte daca nu sunt PRE-uri independente.

15. Piata in discutie, cea de echilibrarea, a fost totdeauna liberalizata. Confundati repetat piata cu amanuntul cu cea de echilibrare. Asupra unor PRE-uri de tip operator de retea, deci consumatoare, Transelectrica nu are nici o modalitate de interventie. 16. Ordinul 97/2013 nu are nici un aport in decontarea din piata de echilibrare.”

Trebuie sa recunoastem, in modestia noastra, ca exista amanunte care ne-au scapat in analiza despre care facem vorbire si tocmai de aceea suntem deschisi „invatarii”. Pana sa pricepem mai multe lucruri din acest comentariu foarte exacte, incercam totusi si un raspuns. Iata punctul nostru de vedere:

 

1.Transelectrica este platita separat pentru echilibrarea sistsmului.

2. Toate PRE-urile sunt independente, cu exceptia celor care si-au transferat responsabilitatea echilibrarii. De fapt nu sunt independente sunt contururi virtuale ce fac parte din sistem.

3. Transelectrica incaseaza facturile de dezechilibru- deficit ale PRE-urilor. Transelectrica obliga PRE la depunerea GB pentru garantarea platilor.

4. OPCOM este Operatorul de decontare in PE.

5. Nu exista situatie de echilibru decat poate intamplator. Prin definitie dezechilibrul este diferenta intre o estimare si o valoare real masurata. Egalitatea valorica este intamlpatoare.

6. Asa ar trebui sa fie. Ordinele dispecer nu au fost si nu sunt publice sau transparente. Transelectrica refuza sa le prezinte .

7. Corect 8. Transelectrica trebuie sa respecte reguli publice clare. Problema e ca nu o face si am dovedit in trecutul apropiat acest lucru.

9. Corect . S-a urmarit eliminarea PRE-urilor mari, nu mici. Este greseala noastra.

10. Corect . Nu exista reglementare a modului de decontare interna a dezechilibrelor in interiorul PRE. Nici nu poate exista. Nu sunt tranzactii cu energie. Sunt soldatri financiare post factum. Nu contrazicem informatia primita de la ANRE, spunem doar ca ea nu e corecta.

11. Surprinzator, noul Cod Electricity Balancing este doar un draft sub forma Ghid si nu prevede ce sustineti dumneavoastra.

12. Corect . ANRE supravegheaza aplicare reglementarilor pentru buna functionare a pietei. Aici nu are ce supraveghea pentru ca nu exista si nu poate fi reglementare.

13. Corect. La prima perturbare din ianuarie -februarie 2017, marile PRE-uri si-au achitat obligatiile . Unele mai mici au avut probleme.

14. Operatorii de retea pot sa-si reduca costurile cu echilibrarea in conditiile reglementarilor facand parte din PRE-uri cu factor de compensare mai bun. E firesc sa-si gestioneze costurile. Pot fi cu usurinta verificati daca sunt independenti sau fac parte dintr-un PRE performant. ANRE are dreptul sa ceara si sa primeasca valorile echilibrate sau costurile finale.

16. Ordinul 97/2013 vorbeste tocmai de intentia ANRE de a „aviza” metoda de decontarea din interiorul PRE. ANRE nu are instrumentele de analiza si avizare , nu are temei legal de a face acest lucru , nu are nici un sens sa obligi, or sa aiba costuri mari cu echilibrarea cand si le pot gestiona.

In aceste conditii va asiguram ca discutia ramane deschisa. Asteptam in continuare opinii.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • De ce incearca ANRE sa umfle conturile Transelectrica prin intermediul pietei de echilibrare si al eliminarii PRE-urilor independente?De ce incearca ANRE sa umfle conturile Transelectrica prin intermediul pietei de echilibrare si al eliminarii PRE-urilor independente?
  • In ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANREIn ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANRE
  • Cat platesc consumatorii de energie electrica din Romania pentru morfina administratata CE Hunedoara, aflat in moarte clinica de cativa aniCat platesc consumatorii de energie electrica din Romania pentru morfina administratata CE Hunedoara, aflat in moarte clinica de cativa ani
  • Exclusiv: Propuneri de schimbari in piata de echilibrare, cine castiga?Exclusiv: Propuneri de schimbari in piata de echilibrare, cine castiga?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Enel Romania lanseaza cea de-a XI-a editie a programului educational PlayEnergy

Next Story

Tarifele pentru serviciul de transport a energiei au redus profitul Transelectrica?

Articole pe aceeasi tema

0

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Se face lumina asupra avariei din 8 ianuarie? Transelectrica arata ca este primul incident de acest fel din Europa continentala

Posted On 16 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

One Comment

  1. gheorghe SBARNEA 17 mai 2017 at 06:59 Reply

    Apreciez răspunsul dumneavoastră cu atât mai mult cu cât nu am alocat atenție formei mesajului meu. Merită deci să trecem la treabă:
    1. Plata pentru coordonarea operativă in echilibrarea sistemlui nu depinde de dezechilibrele existente în piață ci de costurile recunoscute pentru această activitate. Asociat ați incercat compararea nepotrivită a valorilor mari circulate in PE cu totalul activității transelectrica.
    2. PRE = parte responsabilă cu echilibrarea odată ce-și transferă această responsabilitate .. care va să zică nu o mai are?. Libertatea nu este iresponsabilitate. Dacă tot ”ne batem în jurnale” ca în Conu Iancu, ” contururile virtuale” or fi dependente?
    3. Transelectrica incaseaza facturile de dezechilibru- deficit ale PRE-urilor și aceiași valoare o plătește participanților la piață care compensează deficitul. Dacă considerați GB impuse in mod neargumentat este cazul să vă adresați argumentele la ANRE.
    4. Operatorul de decontare in Piața de Echilibrare este diferit de operatorul Pieței de Echilibrare.
    5. De cele mai multe ori există dezechilibre mici pentru Furnizori. Problema de fond insă este al unor dezechilibre și plăți foarte mari. În cazul traderilor, atât la vănzare cât și la cumpărare cantitatea e determinată in contracte și raraeori acestea nu sunt echilibrate.
    6. În situația în care participanții la piață ar fi solicitat argumentat ca Ordinele dispecer să fie publice sau transparente, ANRE impunea regula aceasta.
    7. ok
    8. Dacă Transelectrica nu respectă regulile există mai multe căi de atac inclusiv o prezentare clară prin presă.
    9. Ok
    10. A contrazice sau a afirma că afirmația celuilat nu e corectă obligă în a aduce argumente. Ale redacției lipsesc pentru acest aspect. Simpla repetare a părerii nu e un argument ci doar un mod impropriu de dezbatere. Eu v-am indicat argumente din legea energiei și răspunsul ANRE comentat in 10 aprilie ” In randurile ce urmeaza redam raspunsul oficial al ANRE”. Cum de acum apreciați ” Nu avem inca un punct de vedere oficial din partea ANRE”?
    11. Citiți ”COMMISSION REGULATION (EU)” din 3mai/2017…”establishing a guideline on electricity balancing” art. 56.6 sau ENTSO-E cod pentru energie electrică de echilibrare Versiunea 3.0 din 06 August 2014 art.61.6
    12. Oriunde este o piață se impune și o minimă reglementare ca acea piață să fie benefică social. Schimburile reale de energie electrică din cadul PRE sunt deja sub incidența unor legi, reglementări si al licenței care impune un bilanț inchis clar ar tuturor evidențelor de bunuri și valori. Deja ANRE a controlat PREuri și a emis sancțiuni.
    13. Micile cutremure intăresc, marile cutremure distrug.
    14. Logica aceasta simplă a interesului îngust a satifăcut pe mulți. Analiza insă mai detaliată cât și cea a rezultatelor ce depășesc piața de echilibrare, duce la surprize. Privind verificarea, vă contrazicei cu ce susțineți la pct.12.
    15. Odată ce ANRE a solicitat încă din 2013 procedurile la avizat este de înțeles că are instrumentele de analiza si avizare.
    Cu speranța că am contribuit la clarificarea subiectului.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.