0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Dialogul surzilor: cum va fi preluata energia prosumatorilor in sistemul energetic si ce consecinte va avea asupra furnizorilor de energie?

Posted On 10 decembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ajutor de stat, ANRE, energie regenerabila, Patres, sistemul energetic national

Energia regenerabila in Romania continua sa fie privita ca o cenusereasa a sistemului. In mixul energetic atat de mult laudat, energia regenerabila a fost privita cand salvare, cand povara. Intr-un sistem energetic unic in Europa, cu companii producatoare axate exclusiv pe o anumita forma de generare nici nu este de mirare ca unii acuza pe altii iar mixul energetic poate exploda in orice moment.

Vrem nu vrem, ne place sau nu ne place, investitiile in sursele de producere a energiei electrice in ultimii 28 de ani au fost majoritare pe segmentul energiei regenerabile. Cum in acest domeniu lucrurile evolueaza cu o viteza uimitoare suntem in faza unor provocari continue. Dar, noi, in traditionalismul nostru batem pasul pe loc: cand incurajam investitiile in regenerabile cand le domolim avantul, dar de baza ramane altceva.

La nivel macro avantul a fost deja domolit dupa modificare schemelor de sprijin pentru energia regenerabila. A aparut insa o alta forma de productie, cea a prosumatorilor, pe care (asa cum am facut cu schema initiala pentru marii producatori) o incurajam inclusiv printr-un ajutor de stat. Si interesul este mare, evident. Dar, iar avem probleme, pentru ca nu stim cum sa incadram in sistem aceasta energie a prosumatorilor, care va lua proportii nebanuite si necontrolate.

Dovada ca nu stie stanga ce face dreapta este intalnirea de ieri de la ANRE, in care s-a pus problema intrarii in sistem a prosumatorilor de la 1 ianuarie. Dialogul relatat de colega noastra de la Agerpres este cate se poate de relevant. Habar nu avem ce este de facut. Energia electrica generata din surse regenerabile de persoanele fizice, asa-numitii prosumatori, ar trebui preluata in retea de la 1 ianuarie 2019, factura urmand sa fie compensata, insa nici Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE), nici furnizorii nu stiu cum poate fi realizat practic acest lucru.

ANRE a organizat, ieri, o sedinta publica pentru discutarea pachetului de reglementari referitor la comercializarea energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor, adica producatori si consumatori in acelasi timp.La discutii au participat Viorel Alicus, director in ANRE, alti reprezentanti ai reglementatorului si ai furnizorilor, ai distribuitorilor, ai producatorilor din surse regenerabile, ONG-urilor de mediu, dar si prosumatori care deja injecteaza energie in retea, fara a primi nimic in schimb.O modificare legislativa din vara acestui an permite prosumatorilor sa primeasca pentru energia livrata in retea un pret egal cu media de pe piata spot din anul anterior, factura urmand sa fie compensata de furnizori.

Insa din discutii a reiesit ca nici reprezentantii furnizorilor, nici cei ai ANRE nu sunt pregatiti pentru asta si nu cunosc inca modul in care acest lucru se va face practic.”Ca sa fac prognoza pentru fiecare prosumator in parte, cum facem cu dezechilibrele? Ni le asumam, dar cum? Eu nu inteleg ce inseamna acest dezechilibru pe care il preiau. Nu scrie nicaieri in nicio reglementare cum sa facem asta”, a adus in discutie Mihai Beu, directorul de comercializare al Electrica Furnizare.

Participantii si-au dat cu parerea asupra acestui aspect, dar fara o solutie concreta, ajungandu-se pana la intrebarea daca prosumerul este consumator sau producator.”Banuiesc ca prosumatorul il calculati ca fiind producator. Trebuie sa ne lamurim. Bine ca nu am terminat discutia”, a spus Alicus.”Prosumatorul nu mai consuma ca un casnic obisnuit, consuma pe sold. Se introduc dezechilibre in plus”, a continuat oficialul Electrica.”Il vedeti ca un consumator, nu ca un producator?”, a intrebat Alicus, la care reprezentantul Enel a adaugat: “Adica vedem partea plina a paharului”.”E bine ca avem discutia acum. Trebuie sa faca prognoza. Au dreptate. Intr-o ora un prosumator poate fi ori consumator, ori producator”, a mai spus reprezentantul ANRE.”Trebuie sa notificam in piata o prognoza de consum si una de productie. Este absolut imposibil”, a continuat responsabilul Electrica.”Ba da, se poate, daca faceti asa cum v-am spus noi”, a insistat Alicus.

In discutie a intervenit si un reprezentant al Patronatului Producatorilor de Energie Regenerabila (PATRES).”Eu nu stiu statistic sa intuiesc daca fiul meu va aprinde calculatorul sau va deschide frigiderul in urmatoarea ora”, a spus el.Reprezentantul Electrica le-a atras tuturor atentia ca aceste lucruri trebuie lamurite, daca ANRE vrea ca sistemul sa functioneze de la 1 ianuarie.”Parerea mea este ca trebuie notificata o pozitie pentru toti prosumatorii din piata. Problema este cand se inghesuie foarte multi la furnizori de dimensiune mica. La furnizorii de dimensiuni mari nici nu se va simti”, a sustinut Alicus.

Reprezentantii PATRES au aratat ca, la furnizorii mari, prosumatorii chiar vor imbunatati prognoza de dezechilibru.”M-as bucura. Tocmai se plang ca nu stiu sa faca prognoza. Facem o intalnire cu distribuitorii si furnizorii saptamana asta”, a mai spus Alicus.Anuntul de a fi exclusi de la viitoarea intalnire i-a nemultumit insa pe producatorii de energie regenerabila, care si-au manifestat temerea ca in acea discutie se va stabili ca tocmai prosumatorii vor fi cei care vor suporta dezechilibrele.”Aratati-mi articolul din lege unde se spune ca sunteti scutiti de dezechilibre”, le-a replicat directorul ANRE.Martin Moise, presedintele PATRES, i-a raspuns: “Am mai avut in trecut povestea cu regenerabilii care au investit si au fost pacaliti, nu vrem sa ne trezim ca si de data asta patim la fel”.

In plus, furnizorii au aratat ca deocamdata sistemul informatic pe care il au nu le permite sa factureze energia catre prosumatori si va mai dura cateva luni, cel putin pana in martie, pana ce acest lucru va fi posibil.Cand reprezentantii PATRES au cerut ANRE sa le aprobe furnizorilor o luna sau maximum o luna jumatate pentru a-si pune la punct sistemul informatic, reprezentantul Electrica a aratat ca acest lucru nu se poate face peste noapte, iar solutia nu este data de ei, ci de cei care le pot modifica sistemul.Un alt subiect care a fost dezbatut intens a fost daca prosumatorii trebuie sa aiba sau nu un al doilea contor care sa masoare energia produsa, in contextul in care, potrivit legii, energia livrata in retea trebuie sa fie doar din surse regenerabile.

Reprezentantii PATRES au sustinut ca nu este nevoie de un al doilea contor, in conditiile in care nimeni nu ar lua energie din retea pentru a o reinjecta, cu pierderi financiare imense.”Energia din retea costa 600 de lei, iar pentru cea injectata in retea primeste pretul mediu al PZU, 200 de lei, adica de trei ori mai putin. Propunem sa fie scos al doilea contor si sa se precizeze clar, in schimb, ca este interzisa luarea energiei din retea si reinjectarea ei. Contorul suplimentar este inutil, doar daca tii neaparat sa pierzi bani pentru a avea onoarea sa incalci legea”, a mai spus Moise.Potrivit acestuia, schema de sprijin, asa cum a fost aprobata in Parlament, nu este suficient de mare pentru a-i determina pe oameni sa devina prosumatori, astfel ca trebuie eliminata orice investitie inutila in plus. Aceasta propunere va fi analizata de ANRE.”E simplu, nu are rost sa ne complicam”, a mai spus Moise, la care Alicus a raspuns: “Asta cu nu are rost e cu semnul intrebarii”.

Alte probleme ridicate de furnizori au fost daca trebuie sa emita o singura factura pentru energia produsa si cea consumata, dar si cum vor calcula TVA pentru toate aceste plati. Totodata, furnizorii s-au plans ca schimbul de informatii cu distribuitorii dureaza foarte mult, intre 3 si 6 luni.”Astazi, un client final, cand vrea sa-si schimbe furnizorul, trebuie sa notifice furnizorului vechi inclusiv noul furnizor unde se muta, ceea ce mi se pare o practica anticoncurentiala. De ce trebuie sa stie vechiul furnizor cine va fi noul furnizor?”, a intrebat reprezentantul producatorilor de energie verde, iar oficialul ANRE l-a aprobat: “Aveti dreptate, furnizorul trebuie sa stie ca pleaca, nu si unde”.”Sunt foarte multe observatii. Trebuie publicata o forma revizuita a ordinului si vom continua discutiile”, a spus Viorel Alicus, la finalul sedintei.

Reprezentantul Greenpeace l-a intrebat pe oficialul ANRE cand crede ca vom exista primii prosumatori care vor primi bani din energia livrata in retea.”Vedeti cate discutii sunt, saptamana asta vom continua discutiile. Trebuie sa avem multe raspunsuri. Se pune problema daca le vom sti pana la 31 decembrie sau pana la 10 ianuarie. Se pare ca lucrurile nu sunt atat de simple cum pareau la prima vedere”, a raspuns Alicus.

Parlamentul a aprobat, in iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizeaza: “Prosumatorii (sau prosumerii – n.r.) care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE”.Totodata, furnizorii de energie electrica sunt obligati, la solicitarea prosumatorilor cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, sa achizitioneze energia electrica produsa la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in anul anterior.”Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptati/scutiti de la plata tuturor obligatiilor fiscale aferente cantitatii de energie electrica produsa pentru autoconsum, precum si excedentul vandut furnizorilor”, mai spune legea votata in iulie.De asemenea, acesti consumatori sunt scutiti si de la plata certificatelor verzi pentru energia produsa si utilizata pentru consumul propriu final

Articole pe aceeasi tema

  • ANRE a redus cota obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2018 cu aproape 30% si impinge in faliment micii producatoriANRE a redus cota obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2018 cu aproape 30% si impinge in faliment micii producatori
  • Se adanceste prapastia intre producatorii de energie regenerabila prin aparitia unor noi piete pentru tranzactionarea certificatelor verzi?Se adanceste prapastia intre producatorii de energie regenerabila prin aparitia unor noi piete pentru tranzactionarea certificatelor verzi?
  • Lectiile iernii: o radiografie a sistemului energetic arata ca mixul de productie care ne-a salvat in ianuarie poate fi amenintat in scurt timpLectiile iernii: o radiografie a sistemului energetic arata ca mixul de productie care ne-a salvat in ianuarie poate fi amenintat in scurt timp
  • Producatorii de energie din surse regenerabile bat si la poarta noului guvern si solicita modificarea cotei de CVProducatorii de energie din surse regenerabile bat si la poarta noului guvern si solicita modificarea cotei de CV
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Am ajuns la fundul sacului

Next Story

Echipa Romaniei s-a intors de la olimpiada caselor solare cu patru trofee, o performanta istorica!

Articole pe aceeasi tema

ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022

Posted On 20 iulie 2022
, By Redactia

Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei

Posted On 12 iulie 2022
, By Redactia
0

Mai bine mai tarziu decat niciodata: ANRE a aprobat plata pentru furnizorii de energie care au plafonat si compensat preturile la energie si gaze

Posted On 28 iunie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.