0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
De ce tace Comisia Europeana dupa aparitia Ordonantei privind “taxa pe lacomie?”
Anton Anton a gasit solutia pentru stocarea de energie electrica: depozitele de gaze
Romania este in grafic privind ponderea energiei regenerabile in consum
Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa
ANRE a stabilit metodologia pentru tarifele reglementate ale furnizorilor de ultima instanta
AGA Hidroelectrica a ales Consiliul de Supraveghere pentru urmatorii 4 ani
E-Distributie Banat investeste 10 milioane de euro intr-o noua statie de distributie, in Timis
S-a incheiat provizoratul la Nuclearelectrica: Cosmin Ghita are mandat pentru patru ani
Dupa lovitura data producatorilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ANRE garanteaza ca pretul energiei nu va creste
Vremea calda a imblanzit pretul energiei

Dilemele inceputului de vara: consum si productie scazute de energie electrica, preturi din ce in ce mai mari in piata Spot

Scris la 3 iunie 2018
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: consum de energie electrica, energie hidro, energie pe baza de carbune, OPCOM, piata spot, pret energie, productie de energie
Tweet

Consumul de energie electrica din Romania a atins in aceste zile de weekend recorduri negative nebanuite. Ieri, de pilda, la orele de varf de consum de abia ne apropiam de un nivel de 6000 MW, iar in balanta schimburilor externe Romania a exportat cantitati nesemnificative, semn ca si in tarile vecine consumul este la cote foarte scazute. Cu toate acestea, pretul energiei electrice pe piata pentru ziua urmatoare de azi sunt foarte ridicate, depasind o medie de 290 lei/MWh. La varf, pretul trece de 300 lei/MWh si ajunge la un maxim de 325 lei/MWh, pentru intervalul orar 20,00-21,00. Prin comparatie cu anul trecut,cand intreaga piata era debusolata de ceea ce s-a intamplat in iarna 2016/2017, piata Spot da niste semnale cat se poate de ingrijoratoare, in perspectiva lunilor de vara. Si ca sa argumentam si mai bine ceea ce se intampla in momentul de fata va supunem atentiei un articol publicat de catre Energy-Center anul trecut in luna iunie, cand pretul energiei incepea sa creasca, dar in nici un caz ca in momentul de fata. Iata cum se prezenta situatia in piata Spot la inceputul lunii iunie 2017.

” Dupa socul inregistrat in perioada de iarna, cand energia electrica s-a vandut in piata Spot si cu 700 lei/MWh, a urmat o perioada de revenire, care anunta o noua etapa de liniste pe bursa de energie. Masurile luate de ANRE pentru a evita o situatie similara cu cea din luna ianuarie, in speta pe segmentul furnizorilor de ultima instanta, au facut ca pentru consumatorii romani impactul exploziei preturilor sa fie aproape nesemnificativ. Si totusi, in ciuda faptului ca in perioada de primavara consumul scade simtitor, pretul energiei in piata pentru ziua urmatoare s-a stabilizat undeva in jurul a 200 lei/MWh, un nivel extrem de ridicat pentru piata din Romania. N-ar fi o problema grava in cazul in care piata pentru ziua urmatoare s-ar situa undeva in jurul a 20% din consumul national de energie, dar cand ea depaseste constant nivelul de 40% atunci chiar ca apar multe semne de alarma.”

In momentul de fata nivelul de 200 de lei/MWh a fost depasit constant in saptamanile anterioare analizei noastre. Sa continuam:

„Cu toate acestea nimeni nu scoate un cuvant. Cum se explica aceasta crestere a pretului mediu al energiei in PZU, care, spre exemplu, in luna mai a fost de 193 lei MWh, cu 60% peste nivelul inregistrat in luna mai a anului trecut, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania. Nu mai departe, daca ne uitam la rezultatele de ieri au fost intervale orare in care energia s-a tranzactionat in piata Spot si cu 282 lei/MWh, cu precizarea ca aceste intervale nici macar nu erau de varf. In acelasi timp, pe intervalele orare de noapte, cand consumul din Romania este foarte scazut, tara noastra este un exportator net de energie electrica, la niveluri medii de circa 1000 MWh. sa fie aceasta explicatia cresterii pretului in PZU? Greu de crezut, in conditiile in care doar Ungaria are preturi similare cu Romania (in piata interconectata) in timp ce in Cehia si Slovacia preturile sunt mult mai mici.

O lege nescrisa, sau scrisa a economiei spune ca atunci cand consumul scade si pretul unei marfia scade (cerere-oferta). Iata ca la noi nu este asa. In primele patru luni ale anului in curs, consumul de energie electrica din Romania a scazut cu 3% fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 18,57 terawatt-ora (TWh), pe fodul reducerii iluminatului public cu 6,9% de catre primarii, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Scaderi se inregistreaza și la consumul populatiei – cu 0,2%, precum și la cererea de electricitate din partea companiilor – cu 3,8%, pana la un consum total de 14,19 TWh in primele patru luni.

Iata insa si reversul. Potrivit INS, exporturile de electricitate ale Romaniei au crescut in perioada ianuarie-aprilie cu 9,2% fata de primele patru luni din 2016, la 2,81 TWh. Productia de energie electrica a fost, in perioada ianuarie-aprilie, de 22,83 TWh, in crestere cu 1,2% fata de primele patru luni ale anului trecut, din care 10,15 TWh din termocentrale clasice, 5,14 TWh in hidrocentrale, 4,02 TWh in centrala nucleara de la Cernavoda si 2,99 TWh in parcurile eoliene.

Din analiza sumara a acestor date putem trage concluzia ca nu productia este de vina pentru cresterea preturilor in piata Spot, asa cum lasa unii sa se inteleaga. Nu mai departe, Complexul Energetic Oltenia, care anul trecut in aceasta perioada functiona la jumatate din capacitate, merge astazi cu 8 grupuri si asigura de o buna bucata de vreme in jur de 30% din energia produsa si consumata in Romania. CE Oltenia a reusit sa-si acopere pentru tot anul productia, atentie insa, pe piata contractelor bilaterale, la un pret mediu de 165-170 lei/MWh. Carevasazica sub pretul din piata Spot. Pretul mediu de inchidere, in luna mai, de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), a fost de 193,61 lei/MWh, in crestere cu 60,24% fata de pretul de acum un an, din mai 2016, cand se inregistra un pret de 120, 83 lei/MWh. Potrivit datelor OPCOM, am asistat la o crestere de pret si fata de luna precedenta a acestui an, de aproape 12%, pretul mediu fiind, in luna aprilie, de 172,3 lei/MWh.

Daca energia pe baza de carbune asigura circa 30% din consum, energia hidro se situeaza si ea cam tot la acelasi nivel, iar nuclearul sta undeva in jurul a 20%. Cu alte cuvinte, nici din acest punct de vedere nu gasim o justificare a preturilor ridicate. Si totusi, care este explicatia si de ce nimeni nu se plange? In analizele noastre viitoare vom incerca sa gasim raspunsul, caci exportul de energie electrica nu este suficient pentru a justifica cresterea preturilor in PZU. Asta daca ne raportam la pietele interconectate. Numai ca Romania mai exporta si pe alte directii.”

Exista cateva elemente care in momentul de fata nu corespund cu ceea ce s-a intamplat in aceeasi perioada a anului trecut. In primul rand, exporturile de electricitate ale Romaniei au scazut considerabil in primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In al doilea rand, productia de energie electrica pe baza de carbune a fost mult inferioara in aceasta perioada, prin comparatie cu energia hidro care tine de cel putin trei luni de zile peste 40% din consum. Iar, in al treilea rand, ceva s-a schimbat in tactica actorilor din piata de energie. Inca nu stim ce, dar putem anticipa. Vom reveni cu amanunte.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Inainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteazaInainte de operatiunea Maneta: Pretul energiei electrice nu a luat-o razna, cererea il dicteaza
  • Exclusiv: Am gasit explicatia cresterii pretului energiei in piata Spot. De frica de a intra in dezechilbru furnizorii umfla pretul la cumparare, in timp ce oferta producatorilor ramane aproape neschimbataExclusiv: Am gasit explicatia cresterii pretului energiei in piata Spot. De frica de a intra in dezechilbru furnizorii umfla pretul la cumparare, in timp ce oferta producatorilor ramane aproape neschimbata
  • Preturile la energie electrica au facut salturi „triplu tulup” la recorduri istorice maxime, in august 2017, in RomaniaPreturile la energie electrica au facut salturi „triplu tulup” la recorduri istorice maxime, in august 2017, in Romania
  • Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Lukoil isi intareste divizia de petrochimie din Bulgaria

Articolul urmator

Unitatea 1 de la Cernavoda a fost reconectata la SEN, dupa oprire planificata pentru mentenanta

Articole pe aceeasi tema

0

Reflexii pe marginea disparitiei pietelor concurentiale de energie si gaze

Posted On 29 ianuarie 2019
, By Redactia
0

Lipsa investitiilor urca pretul energiei

Posted On 20 ianuarie 2019
, By Redactia
0

Pacea de la Targu Jiu nu rezolva criza energetica spre care se indreapta Romania. Prima concluzie: fraierii pierd, desteptii castiga.

Posted On 17 ianuarie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O ipoteza periculoasa: OG 114 a rasarit din capul guvernantilor sau a existat o solicitare din partea unor companii active in piata de energie si gaze?

Posted On 17 februarie 2019

2018, ultimul an in economia de piata pentru Romgaz: profitul a fost in scadere, dar marja acestuia a fost de peste 28%. Totul se va schimba in 2019

Posted On 17 februarie 2019

Profitul din exploatare al Transelectrica a crescut cu 54% in 2018

Posted On 15 februarie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

'Ai, dom'le, sa mai termine...

Posted On 6 februarie 2019

Matematica e destul de simpla pe...

Posted On 3 februarie 2019

Intrebarea la care trebuie raspuns e de...

Posted On 28 ianuarie 2019

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Bransamentele electrice in ansamblurile rezidentiale nou construite, o bomba cu ceas: noii proprietari pot fi deconectati in orice moment de la retea

Cum alegem panourile fotovoltaice potrivite pentru locuinta

ANRE accelereaza reglementarile privind comercializarea energiei produsa de persoanele fizice care au montate instalatii de energie regenerabila

Comisia Europeana ne invata cum sa reducem facturile le energie pe timpul iernii

Casele care nu au acces la reteaua de distributie de energie primesc bani de la Fondul de Mediu pentru panouri solare

Video

Gala Energy-center

Iarna ramane cea mai mare provocare pentru liniile de distributie a energiei

Interconectorul de gaze naturale care leagă România și Bulgaria

Energia nucleara: sigura, curata si ieftina

KIC InnoEnergy in Romania

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.