Discriminare pozitiva: statul va incasa de la Romgaz si Nuclearelectrica doar 50% din dividende pe motivul ca acestea au obiective mari de investitii
Praf in ochi. In cazul de fata, jumatate din profitul Romgaz pentru 2020 ar fi de 625 milioane lei, iar in cazul Nuclearelectrica de 342 milioane lei. Cu alte cuvinte, statul ar incasa mult sub un milliard de lei din dividende, avand in vedere ca respectivele companii au si alti actionari. In schimb, Romgaz si Nuclearelectrica ar ramane cu sumele amintite mai sus, in situatia in care investitiile asteptate de la ele depasesc usor nivelul de 10 miliarde de euro. Nu stim cat are putea valora actiunile Exxon Mobile, pe care Romgaz vrea sa le cumpere, cu atat mai putin ce costuri are exploatarea gazelor din permietrul Neptun Deep. Oricum, e vorba de miliarde de euro. Situatia este oarecum mai transparenta in cazul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, unde investitia s-ar ridica undeva la 8 miliarde de euro. Mai conteaza dividendele celor doua companii? Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui s ail aiba actionarul majoritar, adica Ministerul Energiei. Dar, nu-l are, asa ca improvizeaza ceva ca sa calmeze spiritele.
Guvernul României nu va cere companiilor Romgaz si Nuclearelectrica sa majoreze, de la 50% pâna la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi varsata la bugetul de stat sub forma de dividende, cum a facut recent în cazul a doua companii de utilitati, deoarece societatile energetice de stat au obiective mari de investitii, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Bloomberg.
“Dupa discutii cu premierul si ministrul de Finante am convenit sa exceptam aceste doua companii”, a spus Popescu.
Bloomberg subliniaza ca Romgaz negociaza în prezent preluarea participatiei de 50% detinuta de grupul american Exxon Mobil la proiectul Neptun din Marea Neagra, în timp ce Nuclearelectrica vrea sa construiasca doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.
Premierul Florin Cîtu a declarat, luni seara, ca în multe companii de stat sumele care erau considerate dividende erau folosite pentru acordarea de bonusuri pentru manageri si excursii de tip team building, iar acum constituirea drept venituri la stat a dividendelor nu va afecta capitolul de investitii.
Tot în interviul pentru Bloomberg, Virgil Popescu a anuntat ca România intentioneaza sa accelereze procesul de eliminare a interdictiei care împiedica vânzarea de participatii la cele mai profitabile companii. Seful de la Energie a precizat ca Guvernul va elimina, pâna în luna iulie, o lege care blocheaza vânzarea de active ale statului, dupa ce în luna februarie un act legislativ care viza anularea legii adoptate de precedenta administratie a fost blocat în Parlament.
Eliminarea interdictiei va permite Hidroelectrica sa înceapa pregatirile pentru o oferta publica initiala (IPO) ce ar putea avea loc la finele acestui an sau începutul lui 2022, a adaugat ministrul.
“Vointa politica exista si ne vom respecta promisiunile, dar trebuie urmata procedura parlamentara. Am avut recent o discutie cu colegii mei si vom trece legea în cursul acestei luni, pentru a putea relua procedura de listare a unui pachet de 15%”, a precizat el.
De asemenea, noul Guvern de coalitie vrea sa demareze discutiile pentru modificarea Legii privind zacamintele offshore. Legea modificata ar putea fi aprobata fie într-o sesiune parlamentara speciala, în cursul verii, sau în septembrie, când se întorc parlamentarii din vacanta. Aceste modificari sunt esentiale pentru un proiect de gaze din Marea Neagra, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Proiectul a fost înghetat de OMV Petrom si partenerul american Exxon Mobil, acesta din urma luând chiar decizia sa se retraga din proiectul Neptun. Compania de stat Romgaz discuta preluarea participatiei de 50% detinuta de Exxon Mobil la proiectul Neptun, dupa ce a facut o oferta finala.
“Sunt optimist ca Romgaz va ajunge la un acord cu Exxon si vom putea sa extragem gazele naturale”, a mai spus Virgil Popescu.
Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, si ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zacamântului de mare adâncime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zacamântul a fost descoperit în 2012, însa dezvoltarea sa a fost amânata de mai multe ori, dupa ce România a implementat modificari legislative considerate nefavorabile de catre dezvoltatori.
Felicitari pentru aceasta stire. Energy Center e singura dintre publicatiile mari care a mentionat valoarea dividendelor ce vor fi de fapt distribuite. Toate celelalte mentioneaza doar anularea cererii de 90%.