0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Dumitru Chisalita: Poate fi cresterea pretului la energie si gaze o metoda de intoxicare a consumatorilor?

Posted On 1 septembrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: asociatia energie inteligenta, bursa gazelor, Dumitru Chisalita, factura de energie si gaze, intoxicarea consumatorilor, manipulare, pretul energiei si gazelor

Pretul energiei electrice la consumatorul final a crescut in primele 6 luni, cu 24% conform datelor INS, o crestere care a fost interpretata ca se datoreaza urmatoarelor cauze:

  • Cresterea costurilor cu achizitia certificatelor verzi de catre CET urile care consuma hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciata a fi influentat cu cca 4,5% cresterea pretului final de energie;
  • Diferenta intre cerere si oferta, care a determinat achizitia de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem ca a influentat cu cca. 6,2% cresterea pretului final la energie.

Analizand situatia din ultimele 2 luni se observa ca ofertele unor furnizori in piata prezinta cresteri ale pretului energiei electrice de pana la 65,2%. Astfel, de preturi care impun noi trenduri in piata consumatorului final nu au o justificare teoretica, ele fiind rodul speculatilor si al manipularilor .

Pretul gazelor naturale la consumatorul final, a crescut in primele 6 luni cu 20% conform datelor INS, o crestere care a fost interpretata ca se datoreaza urmatoarelor cauze:

– Gas Release Program care a determinat explozia exportului de gaze naturale in primele luni din an (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5004&lang=ro ). GRP a determinat un fals deficit de gaze, producatorii fiind obligati sa nu vanda gaze pe termen lung, practic sa blocheze aproape jumatate gazele de pe termen lung. Estimam ca aceasta situatie a determinat o crestere de pret de cca. 6,4%.

  • Deficitul intre cerere si oferta care a determinat importuri ridicate in anul 2021, inclusiv pentru a acoperi exporturile de gaze, estimam ca au determinat o crestere de pret de 7,9%.
  • Panica din piata pe fondul lipsei de informatii. Avand in vedere ca nu toate gazele sunt tranzactionate pe bursa, foarte important, in Romania este existenta in piata a informatiilor privind preturile medii ale gazelor naturale tranzactionate. Estimam ca aceasta situatie a determinat o crestere de pret de cca. 6,2%, in trimestrul II 2021.

Analizand situatia din ultimele 2 luni se observa ca ofertele unor furnizori in piata prezinta cresteri ale pretului gazelor naturale de pana la 100%. Astfel, de preturi care impun noi trenduri in piata consumatorului final nu au o justificare teoretica, ele fiinf rolul speculatiilor si al manipularilor. Costul mediu al gazelor din portofoliul furnizorilor, il estimam ca fiind de cca 123 lei/MWh. Cu toate acestea pretul gazelor ofertate pe piata este de 180 – 240 lei/MWh! Si atunci Cine pe Cine apara?

Dupa 3 saptamani de cautare de solutii de catre autoritati, urmare a exploziei preturilor, ne gasim in situatia in care, timpul trece facturile marite vin. Solutia aruncata publicului este ”compensarea” facturilor anumitor consumatori casnici!

COMPENSARE (conform DEX) – operatie comerciala, constand dintr-un schimb echivalent de marfuri intre vanzator si cumparator, fara utilizarea mijloacelor de plata.

Intrebarile care se pun: Cine / ce schimba? Cat, cum, ce si cine compenseaza?

Bineinteles nimeni nu stie sa dea un raspuns clar. Se bajbaie ceva intro zi, ceva in alta zi, ne vedem saptamana viitoare, peste inca una, si tot asa, pana cand subiectul nu mai este de interes, iar oamenii (precum broasca fiarta incet) se obisnuiesc cu ideea ca trebuie sa plateasca si vor plati. O lectie de prostit din nou poporul.

Dar am mai vazut acest film in luna ianuarie 2021, cu aceeasi protagonisti si rezultatul a fost ca oamenii au fost dusi cu vorba, ajungand pana la urma sa plateasca facturile marite. Pentru aducerea aminte, dupa ”scandalul facturilor din decembrie 2020 la energie electrica”, aceeasi oameni s-au intalnit, la fel, o saptamana si inca una si inca una, si promisiuni ca nu va creste pretul, si alte promisiuni si in final romanii nu au platit o factura marita la energie electrica, in medie, nu cu 18% (cum era in luna decembrie), ci una marita cu 17%. Iar romanii au uitat, mult prea repede de acea prosteala.

Campania de manipulare a opiniei publice, prin care se prezinta in mod fals ca cresterea facturii la gaz si electricitate se datoreaza unor greseli de index si nu a cresterii pretului este o metoda de intocxicare. Identificarea vinovatului, in persoana companiei Electrica, spre deliciul publicului, pentru explozia preturilor la energie, este lamentabila (cunoscuta fiind respingerea zilele trecute a unui angajat al ministerului de la conducerea companiei de distributie a energiei electrice electrica din considerente de lipsa de studii pentru a ocupa acest post).

Greseli in realizarea facturilor nu sunt o premiera si o regasim la toti furnizorii, doar ca nu a existat o mediere a acestora. Amestecarea intentionata a problemelor este calea ideeala de a pierde modalitatea de rezolvarea a acestora si de atingere a scopului acela de a marii facturile, pentru a face bani pe spinarea oamenilor.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Asociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului,  în pragul Sărbătorilor de iarnăAsociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului, în pragul Sărbătorilor de iarnă
  •    O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii  O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii
  • Asociația Energie Inteligentă lansează proiectul ”România Tradițională cu Energie Curată”, pentru păstrarea identității naționale în zonele izolate de munteAsociația Energie Inteligentă lansează proiectul ”România Tradițională cu Energie Curată”, pentru păstrarea identității naționale în zonele izolate de munte
  • Asociația Energia Inteligentă devine membru al Comunității Europene de Practică privind ParteneriatulAsociația Energia Inteligentă devine membru al Comunității Europene de Practică privind Parteneriatul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Tara arde, baba se piaptana : Guvernul nu va plafona preturile la energie si gaze, nu stie cum va asigura aprovizionarea la iarna, dar viseaza la independenta energetica

Next Story

Cresterea pretului gazelor naturale creeaza panica peste tot in lume

Articole pe aceeasi tema

0

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Posted On 9 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Asociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului, în pragul Sărbătorilor de iarnă

Posted On 22 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.