Dumitru Chisalita: Poate fi cresterea pretului la energie si gaze o metoda de intoxicare a consumatorilor?
Pretul energiei electrice la consumatorul final a crescut in primele 6 luni, cu 24% conform datelor INS, o crestere care a fost interpretata ca se datoreaza urmatoarelor cauze:
- Cresterea costurilor cu achizitia certificatelor verzi de catre CET urile care consuma hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciata a fi influentat cu cca 4,5% cresterea pretului final de energie;
- Diferenta intre cerere si oferta, care a determinat achizitia de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem ca a influentat cu cca. 6,2% cresterea pretului final la energie.
Analizand situatia din ultimele 2 luni se observa ca ofertele unor furnizori in piata prezinta cresteri ale pretului energiei electrice de pana la 65,2%. Astfel, de preturi care impun noi trenduri in piata consumatorului final nu au o justificare teoretica, ele fiind rodul speculatilor si al manipularilor .
Pretul gazelor naturale la consumatorul final, a crescut in primele 6 luni cu 20% conform datelor INS, o crestere care a fost interpretata ca se datoreaza urmatoarelor cauze:
– Gas Release Program care a determinat explozia exportului de gaze naturale in primele luni din an (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5004&lang=ro ). GRP a determinat un fals deficit de gaze, producatorii fiind obligati sa nu vanda gaze pe termen lung, practic sa blocheze aproape jumatate gazele de pe termen lung. Estimam ca aceasta situatie a determinat o crestere de pret de cca. 6,4%.
- Deficitul intre cerere si oferta care a determinat importuri ridicate in anul 2021, inclusiv pentru a acoperi exporturile de gaze, estimam ca au determinat o crestere de pret de 7,9%.
- Panica din piata pe fondul lipsei de informatii. Avand in vedere ca nu toate gazele sunt tranzactionate pe bursa, foarte important, in Romania este existenta in piata a informatiilor privind preturile medii ale gazelor naturale tranzactionate. Estimam ca aceasta situatie a determinat o crestere de pret de cca. 6,2%, in trimestrul II 2021.
Analizand situatia din ultimele 2 luni se observa ca ofertele unor furnizori in piata prezinta cresteri ale pretului gazelor naturale de pana la 100%. Astfel, de preturi care impun noi trenduri in piata consumatorului final nu au o justificare teoretica, ele fiinf rolul speculatiilor si al manipularilor. Costul mediu al gazelor din portofoliul furnizorilor, il estimam ca fiind de cca 123 lei/MWh. Cu toate acestea pretul gazelor ofertate pe piata este de 180 – 240 lei/MWh! Si atunci Cine pe Cine apara?
Dupa 3 saptamani de cautare de solutii de catre autoritati, urmare a exploziei preturilor, ne gasim in situatia in care, timpul trece facturile marite vin. Solutia aruncata publicului este ”compensarea” facturilor anumitor consumatori casnici!
COMPENSARE (conform DEX) – operatie comerciala, constand dintr-un schimb echivalent de marfuri intre vanzator si cumparator, fara utilizarea mijloacelor de plata.
Intrebarile care se pun: Cine / ce schimba? Cat, cum, ce si cine compenseaza?
Bineinteles nimeni nu stie sa dea un raspuns clar. Se bajbaie ceva intro zi, ceva in alta zi, ne vedem saptamana viitoare, peste inca una, si tot asa, pana cand subiectul nu mai este de interes, iar oamenii (precum broasca fiarta incet) se obisnuiesc cu ideea ca trebuie sa plateasca si vor plati. O lectie de prostit din nou poporul.
Dar am mai vazut acest film in luna ianuarie 2021, cu aceeasi protagonisti si rezultatul a fost ca oamenii au fost dusi cu vorba, ajungand pana la urma sa plateasca facturile marite. Pentru aducerea aminte, dupa ”scandalul facturilor din decembrie 2020 la energie electrica”, aceeasi oameni s-au intalnit, la fel, o saptamana si inca una si inca una, si promisiuni ca nu va creste pretul, si alte promisiuni si in final romanii nu au platit o factura marita la energie electrica, in medie, nu cu 18% (cum era in luna decembrie), ci una marita cu 17%. Iar romanii au uitat, mult prea repede de acea prosteala.
Campania de manipulare a opiniei publice, prin care se prezinta in mod fals ca cresterea facturii la gaz si electricitate se datoreaza unor greseli de index si nu a cresterii pretului este o metoda de intocxicare. Identificarea vinovatului, in persoana companiei Electrica, spre deliciul publicului, pentru explozia preturilor la energie, este lamentabila (cunoscuta fiind respingerea zilele trecute a unui angajat al ministerului de la conducerea companiei de distributie a energiei electrice electrica din considerente de lipsa de studii pentru a ocupa acest post).
Greseli in realizarea facturilor nu sunt o premiera si o regasim la toti furnizorii, doar ca nu a existat o mediere a acestora. Amestecarea intentionata a problemelor este calea ideeala de a pierde modalitatea de rezolvarea a acestora si de atingere a scopului acela de a marii facturile, pentru a face bani pe spinarea oamenilor.