0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Dupa 8 ani de la semnarea Memorandumului cu statul roman, Fondul de Investitii kazaho-roman a decis sa inceapa constructia centralei electrice in cogenerare de pe platforma Petromidia

Posted On 27 mai 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrala in cogenerare la Petromidia, Dinu Patriciu, fondul romano-kazah, incalzire Navodari, Rompetrol Energy, sectorul energetic

La data constituirii lui (2018), Fondul kazah- roman preconiza un nivel investitional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o duratade 7 ani. Trei au trecut deja. Contributia KMGI (proprietarul rafinariei Petromidia) la capitalul fondului era de 150 milioane de dolari,in timp ce contributia statului roman era in valoare de 30 milioane de dolari si urma a fi achitata de catre KMGI. Structura actionariatului fondului de investitii ce va derula proiecte in domeniul energiei este: KMGI – 80% si statul roman – 20%.

Nu mai are rost sa amintim cum s-a ajuns aici, dupa vanzarea rafinariei Petromidia de catre Dinu Patriciu kazahilor de la KMGI, dar cu totii stim ca afacerea a fost cusuta cu ata alba. Una peste alta bine ca cea mai performanta rafinarie din Romania a ramas in viata. La vremea semnarii Memorandumului de care am amintit, principala prioritate a fondului viza dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului energetic din Romania, precum si la consolidarea securitatii energetice a tarii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol si la consolidarea unui climat investitional favorabil in Romania.

KMGI a identificat la vremea respective doua proiecte majore, cu o valoare a investitiilor care depaseste 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate in cadrul Fondului kazah – roman. Pana la suma de un milliard de euro mai trebuiau identificate si alte proiecte, ceea ce nu s-a intamplat pana acum.

“Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investitii se refera la constructia unei centrale de cogenerare(de producere combinata de energie electrica si termica) pe platforma Petromidia, in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atat orasul Navodari, cat si rafinaria Petromidia. Valoarea investitiei se ridica la 120 de milioane de dolari si se estimeaza ca proiectul va fi finalizat in 4 ani din momentul demararii”, au precizat reprezentantii Fondului in urma cu trei ani. Un alt proiect se refera la extinderea cu aproximativ 80 de statii a retelei de benzinarii pe piata locala. Noile statii vor fi dezvoltate prin investitii de tip greenfield, suma totala estimata ridicandu-sela 100 de milioane de dolari.

Ieri s-a dat startul la constructia centralei electrice in cogenerare, care va avea o putere instalata de 80 de MW, nu va costa 120 de milioane de dolari ci 148 si va fi gata in doi ani. Sa fie untr-un ceas bun. Iata ce spune comunicatul Fondului:

Fondul de Investitii in Energie Kazah-Român (FIEKR) incepe constructia centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investitie de circa 148 milioane USD. Termenul estimat pentru punerea in functiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.

„Este un pas important in consolidarea si dezvoltarea sectorului energetic din România, incepem constructia unei noi capacitati de productie la cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si de protectie a mediului. Aceasta sustine reducerea importurilor si cresterea exporturilor de energie in regiune, dar ajuta si la consolidarea productiei si distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea. In acelasi timp, va putea folosi si transforma gazul natural extras din Marea Neagra in produse finite, cu valoare ridicata si exportabile (surplus energie, productie carburanti si alte produse petroliere)”, declara Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

Infiintat in octombrie 2018, FIEKR este detinut de KMG International si Statul Român prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie – SAPE. In acelasi timp, cei doi actionari – KMGI si Statul Roman prin Ministerul Energiei, se regasesc si in cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia si Rompetrol Rafinare – operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si a unicului producator de polimeri din România.

Noua unitate de producere combinata de energie electrica si termica va functiona cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat in proportie de 25% din procesele tehnologice ale rafinariei si 75% din reteaua nationala.

Prin configuratia tehnica (doua turbine Siemens SGT-750 de inalta eficienta si performanta si doua cazane recuperatoare de caldura), noua centrala va genera aproximativ 80 MW energie electrica – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica a platformei Petromidia, abur tehnologic de pâna la 180 tone/ora, plus necesarul de apa calda pentru sistemul de incalzire al orasului Navodari – pâna la 20 MWt/ora. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite platite catre bugetul de stat.

Prin programele de modernizare si eficientizare a unitatilor si fluxurilor de productie din cadrul rafinariei Petromidia, KMG International si-a propus o reducere constanta a consumurilor de energie electrica. Astfel, surplusul generat de noua centrala va fi comercializat pe plan intern si va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investitional (SPV) – Rompetrol Energy.

Compania Rompetrol Energy este detinuta majoritar de Fondul de Investitii in Energie Kazah-Român, alaturi de Rominserv si Uzina Termoelectrica Midia.

In acelasi timp, centrala va permite o reducere semnificativa a pretului energiei electrice livrate catre platforma Petromidia – prin eliminarea unei parti din tarifele de reglementare (ex. tarifele de transport si distributie) si a pretului energiei termice livrate catre orasul Navodari. De asemenea, va sustine obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, generate de activitatile de productie, iar astfel va permite o reducere anuala de circa 290kt CO2 pentru productia de energie electrica si o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.

„Startul constructiei noii centrale reconfirma angajamentele KMG International de a fi, in continuare, un investitor strategic in România, de a sustine sectorul energetic si economia nationala, dar si un furnizor important de produse petroliere in regiune. Noua centrala va contribui la dezvoltarea activitatilor de rafinare prin imbunatatirea costurilor de procesare, prin reducerea impactului si a amprentei de dioxid de carbon a platformei industriale si prin crearea premiselor necesare pentru noi investitii”, declara Beimbet Shayakhmetov, Directorul General al KMG International.

Fondul de Investitii a selectat in august 2020 compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), in baza unui amplu proces de evaluare si selectie, bazat pe capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate in ultimii 10 ani – minimum 3 proiecte, existenta unor proiecte in derulare, o situatie financiara solida, scrisori de recomandare, personal calificat, etc.), precum si pe criteriile si propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.

Investitia este una de tip brownfield si va integra inclusiv active ale Uzina Termoelectrica Midia, dar si personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente si a noii centrale. De la inceputul acestui an, s-au realizat mai multe etape premergatoare inceperii propriu-zise a proiectului – pregatirea terenului, studiu geotehnic, obtinerea/actualizarea unor permise/autorizatii specifice pentru demolarea unor cladiri vechi, organizarea de santier si de mediu.

Proiectul va implica si realizarea unor lucrari aditionale pentru asigurarea materiei prime, precum constructia unei noi conducte de aproximativ 4 km, o instalatie pentru comprimare, filtrare, incalzire si mixare, dar si 2 unitati de masura gaze (SRM). Conform estimarilor, peste 20% din bugetul alocat proiectului va fi alocat companiilor din România, pentru diverse produse/echipamente si servicii/lucrari.

Articole pe aceeasi tema

  • Kazahii se tin de cuvant: centrala pe cogenerare de la Petromidia a primit turbinele pe gazeKazahii se tin de cuvant: centrala pe cogenerare de la Petromidia a primit turbinele pe gaze
  • Moldova si Ucraina s-au sincronizat la reteaua europeanaMoldova si Ucraina s-au sincronizat la reteaua europeana
  • Scurta radiografie a sectorul energetic in plina criza. Niciodata nu a fost mai complicatScurta radiografie a sectorul energetic in plina criza. Niciodata nu a fost mai complicat
  • Simpozionan al Energiei (SIREN 2021) la prima editie: Energia a urcat in topul problemelor la nivel mondial. Pentru Romania este sansa unui nou inceputSimpozionan al Energiei (SIREN 2021) la prima editie: Energia a urcat in topul problemelor la nivel mondial. Pentru Romania este sansa unui nou inceput
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Programul Casa Verde, un sir de esecuri

Next Story

A disparut si mult laudatul mix energetic al Romaniei, in schimb explodeaza tranzactiile cu certificate de emisii

Articole pe aceeasi tema

Kazahii se tin de cuvant: centrala pe cogenerare de la Petromidia a primit turbinele pe gaze

Posted On 14 noiembrie 2022
, By Redactia

Moldova si Ucraina s-au sincronizat la reteaua europeana

Posted On 16 martie 2022
, By Redactia
0

Scurta radiografie a sectorul energetic in plina criza. Niciodata nu a fost mai complicat

Posted On 16 decembrie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.