Dupa 9 luni de la liberalizarea pietei de energie doar 56% dintre consumatori au intrat in piata concurentiala
Aproape 44% dintre clientii casnici nu aveau semnate la finele lunii iulie contracte pe piata concurentiala atat la gaze naturale, cat si pentru energie electrica, potrivit datelor prezentate într-o conferinta de specialitate de catre Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE).
“La sfarsitul lunii iulie, pe piata de energie electrica, din aproape 8,9 milioane de clienti casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurential semnat cu un furnizor de energie electrica. Restul de aproape 4 milioane de clienti (circa 44%), denumiti de catre furnizori drept pasivi, înca nu au facut nimic. Evident, nu au ramas fara energie electrica si li se aplica acel pret de serviciu universal valabil pe sase luni, de la 1 iulie pana la sfarsitul anului, respectiv 1 ianuarie pana la 30 iunie. La gaze naturale, din 4 milioane de clienti casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurential, de la liberalizare – reprezentand aproape 43%. Avem asa-numitii inactivi sau pasivi aproape 2,3 milioane, reprezentand 57%. Si ei beneficiaza în continuare de alimentare cu gaze naturale fara sa faca vreun demers. Ei sunt notificati cu cel putin doua luni înainte de aplicarea acelor preturi automat la expirarea preturilor anterioare si pot sa decida daca trec sau nu trec în piata concurentiala, semneaza un contract sau nu”, a sustinut Nagy-Bege, citat de Agerpres.
Conform oficialului ANRE, pe primele sapte luni ale anului în curs, media contractelor semnate pe piata de energie electrica este de 283.000/luna, în timp ce pe segmentul gazelor naturale se situeaza la 77.000/luna.
“De la momentul eliminarii preturilor reglementate, de la 1 ianuarie 2021, la energie electrica, aproape doua milioane de clienti au trecut pe piata concurentiala, iar la gaze naturale peste un milion de clienti. Pe cele sapte luni ale anului, avem o medie de 283.000 de contracte pe luna la energie electrica si de 77.000 de contracte pe luna la gaze naturale. Asta înseamna, pe ambele piete, peste 17.000 de contracte pe zi, la un calcul pe 20 sau 21 de zile lucratoare în fiecare luna. Mie mi-au fost depasite toate asteptarile cu privire la rata de trecere pe piata concurentiala sau apetitul pentru contracte concurentiale din partea clientilor casnici. Este important de retinut ca am pornit pe un drum care va aduce mai multa atentie din partea furnizorilor pentru acesti clienti, mai multa preocupare din partea clientilor pentru facturi si pentru consumul lor, mai ales ca rezultat al cresterilor de pret care s-au produs deja”, a spus vicepresedintele autoritatii de reglementare, care a atras atentia ca “e posibil ca, înca, cresterile de pret din piata angro sa nu fi ajuns la absolut toti consumatorii casnici pe facturile finale”.
Acesta a precizat, totodata, ca odata cu liberalizarea pietei de energie electrica si de gaze naturale, asteptarea clientilor era ca aceasta “sa aduca preturi corecte pentru ei”.
“Eu nu cred ca vreo persoana a afirmat ca liberalizarea ne va aduce neaparat preturi mai mici, dar cu siguranta consumatorii vor fi mai informati si poate deja o mare parte dintre ei sunt si vor putea alege cea mai buna oferta atat din punct de vedere al pretului, cat si din punct de vedere al nevoilor lor. Daca au nevoie de factura fizica sau electronica, citire în fiecare luna sau mai rar, pret fix, pret variabil, renegociat în fiecare an sau prelungit tacit an de an etc.”, a spus Zoltan Nagy-Bege.
Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub egida Ministerului Energiei, organizeaza, în perioada 6 – 8 septembrie, simpozionul Roman al Energiei – SIREN 2021 cu tema “Sectorul Energetic Romanesc – Sansa unui nou început”.
CNR-CME cuprinde cea mai mare retea nationala de specialisti din domeniul energiei si este principala organizatie din domeniul energiei din Romania, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924.