Dupa cateva zile de relaxare, pretul energiei electrice a revenit brusc pe crestere si a depasit nivelul de 400 de lei/MWh in orele de varf
Nu stim daca exista vreo legatura intre controalele pe care mai multe institutii ale statului le face la Hidroelectrica, in urma carora se spune ori ca societatea a vandut la un pret prea mare, ori ca a vandut la un pret prea mic, dar cert este ca au fost cateva zile in care pretul energiei in piata pentru ziua urmatoare a coborat sub 300 de lei/MWh. Cum era de anticipat minunea nu a tinut pre mult si pretul s-a intors brusc pe crestere, in conditiile in care tot Hidroelectrica este cap de afis in productia de energie electrica, cu o acoperire de peste 30% din consum.
Mai mult decat atat, pe langa aportul energiei ieftine din apa si eolienele au avut un cuvant de spus ieri, pompand in sistemul energetic peste 1000 de MW. Pe tot parcursul zilei de ieri Romania a fost exportator net de energie electrica, pana la orele 20,00, cand trendul s-a inversat brusc si am inceput sa importam aproape 500 de MWh.
Sa ne intoarcem insa la licitatiile din PZU pentru ziua de astazi. Se cuvine sa luam cateva intervale relevante in ceea ce priveste consumul, care pe medie este undeva la 7000 de MW. Pentru intervalul 9,00 pretul de inchidere al pietei (PIP) a fost de 380,56 lei/MWWh. A existat, de pilda, o oferta de cumparare de 500 de MW la un pret de 500 de lei/MWH si o alta oferta de cumparare de 300 de MW la un pret de 700 de lei/MWh. In acelasi timp la vanzare a fost o oferta de 1200 de MW la un pret de 1 leu/MWh. Pe langa ofertele de vanzare si cumparare mai mici din punct de vedere al cantitatii, pretul s-a inchis, asa cum spuneam la 380 de lei/MWh.
Intervalul 10 a inchis la 376 de lei/MWh si s-a mentinut si in intervalele urmatoare la peste 320 de lei/MWH, pana la intervalul 20 cand a explodat pur si simplu. Pretul de inchidere a atins nivelul de 426,63 lei/MWh , ofertele de cumparare venind in cea mai mare masura de la furnizori mari. Sa fie o coincidenta ca tocmai in acest interval orar Romania a trecut din pozitia de exportator de energie electrica in cea de importator? Nu credem. De altfel s-a lansat deja ideea in piata ca sunt furnizori care au incheiat contracte de export si care sunt dispusi sa plateasca sume mari pentru a-si onora contractele. Si revenind la cazul Hidroelectrica, daca asa merge cererea si oferta, de ce ar vinde ieftin?