0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Dupa ce a facut praf petrochimia din Romania, austriecii de la OMV isi redescopera pasiunea pentru aceasta ramura. Explicatia: gazele de la Marea Neagra?

Posted On 13 martie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Arpechim, gazele de la Marea Neagra, grupul OMV, industria petrochimica, pret gaze, rafinaria Petrobrazi, strategie

S-a scris mult despre inchiderea rafinariei Arpechim de catre OMV Petrom si despre renuntarea austriecilor la industria petrochimica, cel putin in Romania. Prin comparatie, ungurii de la MOL au vazut viitorul acestei ramuri si chiar daca nu extrag nici un metru cub de gaze de pe teritoriul Ungariei, petrochimia s-a dezvoltat la ei accelarat. Se vede si in profitul MOL, care este aproape dublu fata de al OMV Petrom. MOL nu se lupta insa pe aceasta piata cu Petrom, ci tocmai cu austriecii de la OMV, pe care Romania i-a binecuvantat cu jumatate din rezervele ei de gaze si aproape in totalitate cu rezervele de petrol. Asa am stiut noi sa facem afaceri in urma cu mai bine de zece ani.

Intre timp, OMV a ras de pe suprafata pamantului combinatul Doljchim si a inchis rafinaria Arpechim Pitesti, cele doua unitati care prelucrau gazele extrase din Romania cu valoare adaugata mare. Probabil ca in strategia austriecilor lichidarea celor doua unitati din Romania a fost una justificata din punct de vedere economic. Se impuneau investitii masive pentru conformarea lor la normele de mediu si pentru cresterea productivitatii, in timp ce statul roman se tot chinuia sa explice (in cele 7 strategii energetice) ca gazele din productia interna sunt pe cale de epuizare. Ce motive ar fi avut OMV sa investeasca in petrochimie daca nu avea asigurate gaze pe termen lung?

Iata insa ca a aparut miracolul gazelor de la Marea Neagra, care, intamplator sau nu, au cazut tot in mana OMV Petrom (in cea mai mare parte). Ce sa faci insa cu aceste gaze cand nu ai inca magistrale de transport, nu ai consum intern pe masura potentialului si mai trebuie sa platesti si redevente mai mari? Simplu, le prelucrezi, asa cum face orice tara civilizata cu o resursa de genul acesta. Gazele de la Marea Neagra pot fi prelucrate si in Romania, dupa o investitie la rafinaria Petrobrazi, dar si in Austria, daca tot facem BRUA si ne raportam la pretul gazelor de la Baugmarten. Nici ca se putea o schimbare radicala de viziune la nivelul grupului OMV dupa minunea intamplata prin descoperirea zacamintelor din Marea Neagra.

Asadar, in premiera, grupul petrolier austriac OMV studiaza posibilitatea construirii unei instalatii petrochimice la rafinaria Petrobrazi din Romania, detinut de Petrom, dupa cum se arata in strategia companiei pentru anul 2025, prezentata ieri de board-ul companiei Capacitatea de productie in sectorul petrochimic detinut de grupul OMV a crescut de la 1,8 milioane de tone in 2005, la 2,5 milioane de tone in 2017 si urmeaza sa creasca si mai mult, la 2,8 milioane de tone, la nivelul anului 2025. Cea mai mare crestere ar urma sa vina din produsele petrochimice cu valoare adaugata mare-butadiene si produse aromatice, in timp ce productia de etilena ar urma sa raman la acelasi nivel. Pentru a creste pe partea de produse petrochimice, OMV are in vedere mai multe proiecte, printre care cresterea capacitatii rafinariei pe care o detine in Austria, Schwechat, pe partea de petrochimie, in parteneriat cu Borealis, o companie producatoare de plastic pe care o detine in parteneriat cu IPIC.

In premiera pentru Romania, in strategia OMV apare, pe lista de proiecte, evaluarea potentialului rafinariei Petrobrazi pentru petrochimie.

Iata acum si explicatia.

Compania petroliera OMV vorbeste deja, in strategia sa pana in 2025, de o productie de gaze semnificativa si pe termen lung din perimetrul Neptun din Marea Neagra, aceasta desi decizia finala de a investi in acest perimetru va fi luata abia in a doua parte a acestui an. OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, companie care exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra alaturi de americanii de la ExxonMobil, a dat publicitatii marti strategia sa de dezvoltare pana in 2025, scrie Agerpres.

„Productia ar urma sa creasca la 600.000 de barili pe zi pana in 2025 (fata de 348.000 barili pe zi in 2017 – n.r.). Aceasta crestere va fi asigurata de achizitii in regiuni bogate in rezerve, unde costul de productie mediu nu depaseste 8 dolari (pe baril – n.r.). O contributie semnificativa, pe termen lung, este asteptata sa vina din campurile Yuzhno Russkoye, Achimov IV si V din Rusia, precum si din blocul de gaze offshore Neptun din Romania”, se arata intr-un comunicat al OMV, remis AGERPRES.

Totodata, compania isi planifica sa ajunga la o rata de inlocuire a rezervelor de peste 100% si sa-si dubleze rezervele pana in 2025, la peste 2 miliarde de barili echivalent petrol, din care jumatate sa fie rezerve de gaze naturale.

Reprezentantii OMV vorbesc si de extinderea in noi regiuni, precum cea din Asia si Australia. „In strategia de crestere, ramanem focusati geografic pe regiunile noastre cheie: Europa Centrala si de Est (Austria si Romania), Marea Nordului, Orientul Mijlociu si Africa. Pe langa acestea, OMV vrea sa dezvolte o noua regiune-cheie in Australasia”, potrivit documentului citat.

Oficialii OMV au mai aratat ca vor sa investeasca in urmatorii sapte ani un miliard de euro in cele trei rafinarii ale grupului – Schwechat, Burghausen si Petrobrazi, in perspectiva intentiei de a dubla capacitatea de rafinare pe termen lung. Compania austriaca anticipeaza o crestere a cererii pentru gazele naturale, odata cu departarea de carbune a pietei europene.
Astfel ca vanzarile de gaze ale companiei ar putea creste la peste 20 de miliarde de metri cubi pana in 2025, iar OMV spera sa acopere 10% din piata din Germania.

„Alte planuri includ livrarea in reteaua europeana de transport a unor cantitati suplimentare de gaze din Norvegia si Romania. Constructia conductei Nord Stream 2 are o importanta strategica cruciala pentru OMV, intrucat va securiza alimentarea cu un volum consistent de gaze, pe termen lung, catre Europa, in asociere cu Central European Gas Hub de la Baumgarten si de reteaua de conducte ale Gas Connect Austra (transportatorul national – n.r.)”, se mai arata in documentul companiei.

De remarcat este si faptul ca reprezentantii OMV nu spun nimic despre conducta de gaze BRUA, proiect care este sustinut din bani europeni si care ar urma sa lege Bulgaria-Romania-Ungaria si Austria. Intr-o conferinta de presa din 21 februarie, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, declara ca exista discutii privind vanzarea in tarile vecine a gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa compania a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria.

„Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra. Acest proces a inceput, pentru evaluare potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania. In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete. Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze”, a precizat Gheorghe.

Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.

„In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora”, a sustinut oficialul OMV Petrom. Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua companii din consortiu, respectiv OMV Petrom si ExxonMobil, poarta discutii separate pentru vanzarea gazelor, ele fiind concurente pe aceasta piata.

Totodata, Gheorghe a confirmat faptul ca OMV Petrom a pierdut licitatia prin care ar fi dorit sa rezerve capacitate de export pe conducta Arad-Szeged.”A fost o licitatie pentru dreptul de a transporta pe relatia Arad-Szeged, la care au fost mai multe firme participante. Capacitatea totala a fost de 4 miliarde de metri cubi pe relatia de export. Am participat si noi, dar nu am castigat. Nu este public cine a castigat, am citit si noi stirile ca sunt trei firme din Ungaria”, a mai spus directorul general al companiei.

La randul sau, Lacramioara Diaconu, sefa diviziei responsabile de activitatea de gaze din cadrul companiei, a subliniat faptul ca OMV Petrom analizeaza si alte rute de transport, precum cele spre nordul si sudul Romaniei, adica spre Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria si Turcia.

„Transgaz si operatorul din Ungaria au oferit spre rezervare capacitatea pentru una dintre rute, iar cateva companii si-au securizat aceasta directie de transport. Nu s-a vandut nicio molecula de gaz pana in prezent. Iar pentru noi spre Ungaria era doar una dintre rute. Posibilitatile de a monetiza gazul din Marea Neagra cu siguranta sunt si altele. Exista posibilitatea de a merge catre nord si catre sud folosind conductele de tranzit care exista in acest moment, doar ca trebuie conectate de Marea Neagra prin conducte care nu exista acum, dar sunt in planurile Transgaz”, a sustinut ea.

Pe data de 5 februarie, agentia ungara de presa MTI a transmis faptul ca mai multe companii din Ungaria au rezervat intreaga capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi pe an a conductei de gaze care leaga Romania si Ungaria, citandu-l pe ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Articole pe aceeasi tema

  • Incepem sa ne facem iluzii comparand rezervele de gaze din Marea Neagara cu cele din Marea Nordului, sau mai incercam o manipulare?Incepem sa ne facem iluzii comparand rezervele de gaze din Marea Neagara cu cele din Marea Nordului, sau mai incercam o manipulare?
  • Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?Fantoma petrochimiei romanesti bantuie si acum peste afacerile Petrom. De ce tac austriecii de la OMV in disputa privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra?
  • Scurta poveste a petrochimiei din Romania: am distrus-o dupa privatizarea rafinariilor, am ratat momentul relansarii, dar ne trezim acum ca avem nevoie de eaScurta poveste a petrochimiei din Romania: am distrus-o dupa privatizarea rafinariilor, am ratat momentul relansarii, dar ne trezim acum ca avem nevoie de ea
  • A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum se prezinta randamentul dividendelor la companiile energetice cotate la bursa

Next Story

Nuclearelectrica se implica in dezvoltarea noilor tehnologii nucleare

Articole pe aceeasi tema

A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”

Posted On 19 februarie 2021
, By Redactia
0

Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni

Posted On 9 februarie 2021
, By Redactia

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.