Dupa ce a lansat monitorul preturilor pentru carburanti, Consiliul Concurentei vine cu noi propuneri privind stimularea competitiei in piata
Consiliul Concurentei propune Guvernului introducerea pe piata carburantilor a unui sistem similar cu cel din Austria si Germania, unde toate companiile petroliere stabilesc preturile in acelasi timp, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Anterior, tot luni, Consiliul Concurentei a anuntat rezultatele anchetei derulate pe aceasta piata, care a relevat ca exista o concurenta redusa intre companii.
„Germania are doua zile pe saptamana in care toata lumea stabileste preturile, la aceeasi ora. Banuiesc ca si acolo decizia a fost luata tot pentru ca piata nu functiona normal. Vom propune Guvernului o masura similara, care ar urma sa fie implementata de catre Ministerul Energiei sau de catre cel al Economiei”, a spus Chiritoiu.
De asemenea, in Austria, incepand cu ianuarie 2011, a fost instituita obligatia legala ca orice companie care doreste majorarea pretului carburantilor sa poata face acest lucru in orice zi, dar numai la ora 12:00 a.m., reducerile fiind permise in orice moment.
Seful Concurentei a aratat ca scopul acestei masuri este intarirea concurentei, care in final sa duca la preturi mai mici.
„Pretul corect este cel pe care il da piata. Noi am vrea ca piata sa functioneze mai bine. Nu inseamna ca pretul din piata este consecinta a unui comportament ilegal, noi nu spunem asta. Noi am vrea sa intensificam concurenta si in acest fel sa scada preturile”, a sustinut el.
Chiritoiu a adaugat ca institutia pe care o reprezinta se va consulta cu companiile petroliere pentru a identifica barierele care descurajeaza alte companii sa intre pe piata si pentru a lua masuri impotriva acestor bariere.
Ancheta a confirmat faptul ca existenta unui lider, care detine aproximativ jumatate din piata, are efect direct asupra modului in care se modifica preturile cu amanuntul la carburanti, acesta fiind, de regula, si initiatorul modificarilor de pret.
Consiliul Concurentei nu nominalizeaza compania, insa lider pe aceasta piata este OMV Petrom, care detine peste 700 de benzinarii, sub brandurile OMV si Petrom. Compania este urmata, pe aceasta piata, de Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar si Gazprom.
Raportul autoritatii de concurenta mai arata ca, in acelasi timp, fiecare companie monitorizeaza constant activitatea concurentilor si reactioneaza la modificarile de preturi ale acestora. Astfel, companiile concurente prefera sa adopte un comportament similar cu cel al liderului din punctul de vedere al modificarilor de preturi, acestea realizandu-se, de cele mai multe ori, intr-un interval de maximum 24 de ore.
„In aceste conditii, concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania este redusa, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor cu amanuntul la carburanti. Ca urmare, in vederea cresterii concurentei in acest sector, Consiliul Concurentei sustine elaborarea unui act normativ prin care sa se stabileasca numarul cresterilor de pret saptamanale, zilele in care se pot efectua aceste cresteri si ora modificarii, valabile pentru toate companiile de pe piata, pentru reducerile de pret neimpunandu-se nicio restrictie de acest fel, acestea putand fi operate oricand”, sustine Consiliul.
Nivelul concurentei este influentat, de asemenea, de o serie de factori structurali, specifici pietei comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania, dintre care cel mai important este reprezentat de gradul foarte ridicat de concentrare a pietei: un numar restrans de companii petroliere care detin aproximativ 90% din totalul vanzarilor de carburanti.
Din analizele efectuate, a rezultat faptul ca preturile la pompa au fost corelate in perioada 2014 – 2018 cu cotatiile internationale la produsele petroliere (benzina si motorina), modificarile de pret din Romania urmand indeaproape evolutiile internationale atat la cresteri, cat si la scaderi.
Consiliul Concurentei a lansat pe 1 iulie aplicatia Monitorul preturilor pentru carburanti, care afiseaza preturile pentru toate tipurile de carburanti (benzina si motorina) practicate in retelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara.
Prezent la lansarea aplicatiei, Adrian Nicolaescu, presedintele boardului director al OMV Petrom Marketing, a fost intrebat de catre jurnalisti cum apreciaza competitia de pe aceasta piata. „Exista o competitie semnificativa in Romania, iar companiile petroliere sau privatii (benzinariile independente – n.r.) isi stabilesc independent pretul carburantilor”, a aratat Nicolaescu.
Totodata, intrebat daca este adevarat ca, atunci cand OMV Petrom modifica pretul, celelalte companii se aliniaza la acest pret, el a raspuns: „Piata din Romania este o piata libera, fiecare operator isi construieste pretul si isi transmite pretul catre statiile sale. Nu pot spune eu despre ceilalti competitori cu ce viteza se aliniaza sau daca se aliniaza la preturile facute de OMV Petrom sau de altii. Nu cred ca este o modalitate gandita prin care ceilalti isi construiesc pretul”, a sustinut acesta.
In acelasi timp, jurnalistii l-au intrebat pe Nicolaescu ce a invatat compania pe care o reprezinta din lectia de acum 10 ani, cand marile lanturi de benzinarii au fost amendate cu sume record pentru cartel.
„Cred ca Romania a invatat foarte mult, la momentul respectiv, din acea lectie. Acum stabilirea vinovatiei sau nu este una. Din acel moment pana astazi, din perspectiva legala, s-a maturizat foarte mult piata, asta vreau sa va spun, si cred ca in toate sectoarele de activitate, nu doar in domeniul petrolier, s-a vazut foarte mult o maturizare si o transparentizare a pietelor din Romania pentru consumatori”, considera responsabilul OMV Petrom.
Acesta a adaugat ca preturile difera de la o benzinarie la alta in functie de cererea si oferta din acele zone, dar si de componentele costurilor.