0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Dupa ce a lansat monitorul preturilor pentru carburanti, Consiliul Concurentei vine cu noi propuneri privind stimularea competitiei in piata

Posted On 8 iulie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Consiliul Concurentei, gradul de concentrare a pietei, monitorul preturilor, pretul la carburanti, pretul la pompa, vanzari de carburanti

Consiliul Concurentei propune Guvernului introducerea pe piata carburantilor a unui sistem similar cu cel din Austria si Germania, unde toate companiile petroliere stabilesc preturile in acelasi timp, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Anterior, tot luni, Consiliul Concurentei a anuntat rezultatele anchetei derulate pe aceasta piata, care a relevat ca exista o concurenta redusa intre companii.

„Germania are doua zile pe saptamana in care toata lumea stabileste preturile, la aceeasi ora. Banuiesc ca si acolo decizia a fost luata tot pentru ca piata nu functiona normal. Vom propune Guvernului o masura similara, care ar urma sa fie implementata de catre Ministerul Energiei sau de catre cel al Economiei”, a spus Chiritoiu.

De asemenea, in Austria, incepand cu ianuarie 2011, a fost instituita obligatia legala ca orice companie care doreste majorarea pretului carburantilor sa poata face acest lucru in orice zi, dar numai la ora 12:00 a.m., reducerile fiind permise in orice moment.

Seful Concurentei a aratat ca scopul acestei masuri este intarirea concurentei, care in final sa duca la preturi mai mici.

„Pretul corect este cel pe care il da piata. Noi am vrea ca piata sa functioneze mai bine. Nu inseamna ca pretul din piata este consecinta a unui comportament ilegal, noi nu spunem asta. Noi am vrea sa intensificam concurenta si in acest fel sa scada preturile”, a sustinut el.

Chiritoiu a adaugat ca institutia pe care o reprezinta se va consulta cu companiile petroliere pentru a identifica barierele care descurajeaza alte companii sa intre pe piata si pentru a lua masuri impotriva acestor bariere.

Ancheta a confirmat faptul ca existenta unui lider, care detine aproximativ jumatate din piata, are efect direct asupra modului in care se modifica preturile cu amanuntul la carburanti, acesta fiind, de regula, si initiatorul modificarilor de pret.

Consiliul Concurentei nu nominalizeaza compania, insa lider pe aceasta piata este OMV Petrom, care detine peste 700 de benzinarii, sub brandurile OMV si Petrom. Compania este urmata, pe aceasta piata, de Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar si Gazprom.

Raportul autoritatii de concurenta mai arata ca, in acelasi timp, fiecare companie monitorizeaza constant activitatea concurentilor si reactioneaza la modificarile de preturi ale acestora. Astfel, companiile concurente prefera sa adopte un comportament similar cu cel al liderului din punctul de vedere al modificarilor de preturi, acestea realizandu-se, de cele mai multe ori, intr-un interval de maximum 24 de ore.

„In aceste conditii, concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania este redusa, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor cu amanuntul la carburanti. Ca urmare, in vederea cresterii concurentei in acest sector, Consiliul Concurentei sustine elaborarea unui act normativ prin care sa se stabileasca numarul cresterilor de pret saptamanale, zilele in care se pot efectua aceste cresteri si ora modificarii, valabile pentru toate companiile de pe piata, pentru reducerile de pret neimpunandu-se nicio restrictie de acest fel, acestea putand fi operate oricand”, sustine Consiliul.

Nivelul concurentei este influentat, de asemenea, de o serie de factori structurali, specifici pietei comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania, dintre care cel mai important este reprezentat de gradul foarte ridicat de concentrare a pietei: un numar restrans de companii petroliere care detin aproximativ 90% din totalul vanzarilor de carburanti.

Din analizele efectuate, a rezultat faptul ca preturile la pompa au fost corelate in perioada 2014 – 2018 cu cotatiile internationale la produsele petroliere (benzina si motorina), modificarile de pret din Romania urmand indeaproape evolutiile internationale atat la cresteri, cat si la scaderi.

Consiliul Concurentei a lansat pe 1 iulie aplicatia Monitorul preturilor pentru carburanti, care afiseaza preturile pentru toate tipurile de carburanti (benzina si motorina) practicate in retelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara.

Prezent la lansarea aplicatiei, Adrian Nicolaescu, presedintele boardului director al OMV Petrom Marketing, a fost intrebat de catre jurnalisti cum apreciaza competitia de pe aceasta piata. „Exista o competitie semnificativa in Romania, iar companiile petroliere sau privatii (benzinariile independente – n.r.) isi stabilesc independent pretul carburantilor”, a aratat Nicolaescu.

Totodata, intrebat daca este adevarat ca, atunci cand OMV Petrom modifica pretul, celelalte companii se aliniaza la acest pret, el a raspuns: „Piata din Romania este o piata libera, fiecare operator isi construieste pretul si isi transmite pretul catre statiile sale. Nu pot spune eu despre ceilalti competitori cu ce viteza se aliniaza sau daca se aliniaza la preturile facute de OMV Petrom sau de altii. Nu cred ca este o modalitate gandita prin care ceilalti isi construiesc pretul”, a sustinut acesta.

In acelasi timp, jurnalistii l-au intrebat pe Nicolaescu ce a invatat compania pe care o reprezinta din lectia de acum 10 ani, cand marile lanturi de benzinarii au fost amendate cu sume record pentru cartel.

„Cred ca Romania a invatat foarte mult, la momentul respectiv, din acea lectie. Acum stabilirea vinovatiei sau nu este una. Din acel moment pana astazi, din perspectiva legala, s-a maturizat foarte mult piata, asta vreau sa va spun, si cred ca in toate sectoarele de activitate, nu doar in domeniul petrolier, s-a vazut foarte mult o maturizare si o transparentizare a pietelor din Romania pentru consumatori”, considera responsabilul OMV Petrom.

Acesta a adaugat ca preturile difera de la o benzinarie la alta in functie de cererea si oferta din acele zone, dar si de componentele costurilor.

Articole pe aceeasi tema

  • Consiliul Concurentei a descoperit apa, din benzina: Petrom dicteaza pretul carburantilorConsiliul Concurentei a descoperit apa, din benzina: Petrom dicteaza pretul carburantilor
  • Pace intre Consiliul Concurentei si HidroelectricaPace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
  • Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de falimentApele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment
  • Dupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectivaDupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectiva
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pretul gazelor naturale de la Bursa din Romania nu are nici o legatura cu ce se intampla la bursele europene, dar face cu ochiul companiilor implicate in exploatarea gazelor de la Marea Neagra

Next Story

Incalzirea centralizata din Romania mai inghite peste 80 de milioane de euro, ca ajutor de salvare

Articole pe aceeasi tema

Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Apele Romane scufunda productia de energie electrica din surse hidro. Daca Hidroelectrica poate suporta taxele pentru apa uzinata, microhidrocentralele se pregatesc de faliment

Posted On 16 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectiva

Posted On 3 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.