Dupa ce s-a vazut cu cea mai mare investitie realizata in ultimii 30 de ani de Transgaz, directorul Ion Sterian isi provoaca omologul din Ungaria
“Il salut pe omologul meu de la FGSZ din Ungaria, care este de undeva de pe meleagurile mioritice, din zona Timisoarei, vorbeste bine limba romana si stie traditia si cultura romaneasca, pe care o are insusita din primii 18 ani de viata. Ii multumesc pentru testul de stres, pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o aseara, ca exact pe 2 decembrie vor sa ne testeze daca am finalizat BRUA, ca pana acum nu se putea executa, daca n-au fost rezervari de capacitate”, a declarat, marti, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, intr-o conferinta online.
Compania ungara de transport al gazelor, FGSZ, a trimis Transgaz o scrisoare prin care anunta realizarea unui test de stres la conducta BRUA pe 2 decembrie, chiar a doua zi dupa Ziua Nationala a Romaniei, astfel ca echipele romanesti si cele maghiare vor sarbatori impreuna,
Ion Sterian l-a asigurat pe omologul sau maghiar ca gazoductul este functional.
“Il asigur ca cel putin 200.000 de metri cubi pe ora vor fi asigurati, ca BRUA este functionala, iar pe relatia cu Ungaria este functionala de o luna, sa asigure capacitatea de 1,75 miliarde de metri cubi (pe an – n. r.). Suntem dupa ziua nationala, o sa sarbatorim impreuna”, a continuat oficialul Transgaz.
Lucrarile la gazoductul BRUA au fost finalizate duminica.
Finalizarea conductei BRUA este un mare succes, in conditiile in care acest gazoduct este esential pentru securitatea energetica a Romaniei, a declarat, marti, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, anterior, in aceeasi conferinta.
“BRUA este un mare succes al Transgaz, este fundamental faptul ca gazoductul a putut sa fie finalizat, fundamental pentru securitatea energetica a Romaniei. Ne gandim in primul rand la exporturi, dar si la importuri, astfel incat piata sa fie aprovizionata la cel mai bun nivel”, a spus ea.
Faza I a proiectului BRUA a fost finalizata, atat conducta, cat si statiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a Romaniei, a anuntat, luni, Dan Dragan, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, la evenimentul online “The Romanian International Gas Conference”.
“Proiectul BRUA faza I este finalizat, atat conducta, cat si statiile de comprimare. BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare si la consolidarea securitatii energetice. De asemenea, va permite fluxul de gaze de pe platforma Marii Negre”, a spus oficialul ministerial.
Este o realizare foarte mare pentru Romania si Uniunea Europeana, a adaugat el.
Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum si facilitarea transportului de gaz caspic catre pietele din Europa Centrala si de Est.
Faza I asigura capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde metri cubi pe an in sau din directia Bulgaria si 4,4 miliarde metri cubi pe an in sau din directia Ungaria.
Proiectul a fost declarat de Comisia Europeana ca fiind de importanta strategica.
Tronsonul romanesc al conductei ar fi trebuit finalizat in decembrie 2020 si a necesitat o investitie totala de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezinta un grant acordat de Comisia Europeana. (Agerpres)