Dupa controlul ANAF, Getica 95 a mai depasit un obstacol pentru iesirea din insolventa
In urma cu exact o luna ne intrebam de ce Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune piedici iesirii din insolventa a furnizorului de energie electrica, Getica 95 , unul dintre cei mai importanti furnizori de energie electrica de pe piata autohtona. In ciuda faptului ca Getica 95 si-a si-a facut curatenie in portofoliul de clienti pe parcursul celor 4 luni de la intrarea in insolventa si a continuat sa activeze in piata de energie electrica avand o cota de piata de circa 6% in prezent, ANAF a blocat procesul prin intermediul unei contestatii fara nici o baza legala.
Aflam astazi ca in urma controlului ANAF la Getica 95 (incheiat zilele acestea) nu s-a constatat nici o abatere de la legislatie si ca precedenta contestatie este lipsita de obiect. De altfel, in urma cu o luna am solicitat un punct de vedere de la ANAF privind motivele reale ale contestatiei, dar nu am primit nici un raspuns. Cu alte cuvinte, ANAF si-a dat singura raspunsul privind iesirea din insolventa a furnizorului de energie electrica. Am incercat sa aflam un punct de vedere si de la Viorel Tudose, administratorul Getica 95, in legatura cu controlul efectuat de ANAF, dar acesta a refuzat sa comenteze situatia la care s-a ajuns.
Pentru a depasi in totalitate procedura de insolventa, respectiv iesirea din aceasta stare, Getica 95 mai are de rezolvat o problema cu o alta contestatie, venita din partea grupului Auchan, care pretinde ca furnizorul a denuntat contractul de livrare de energie in momentul in care pretul in piata a explodat. Din informatiile noastre, in realitate, Getica 95 ar fi chemat la negocieri reprezentantii grupului Auchan pentru modificarea pretului energiei (in momentul in care au aparut modificari legislative specifice pietei de echilibrare) negocieri care nu au avut loc. In schimb, reprezentantii Auchan erau un cautarea unui nou furnizor de energie electrica, prin urmare contractul intre parti nu a fost denuntat, asa cum pretind cei de la Auchan.
Getica 95 a intrat in insolventa in luna iunie a acestui an, moment in care detinea nu mai putin de 12,5 % din piata de furnizare fiind pe pozitia intai, devansand o serie de alte companii de profil cum ar fi Enel, Electrica, CEZ etc. Probabil acesta a fost si unul dintre motivele pentru care ascensiunea Getica 95 a deranjat “lumea buna” a furnizorilor care aveau in spate si segmentul de distributie. Insolventa a fost precedata de un blocaj total din partea bancilor cu care lucra compania, banci care au refuzat brusc sa o mai crediteze, cel mai probabil la o comanda politica (sau de alta natura). Nu insistam asupra acestui aspect pentru simplu motiv ca am relatat pe larg toate aceste lucruri la vremea respectiva.
Amintim ca dupa declararea insolventei doua contestatii au blocat iesirea din aceasta procedura, cea mai importanta venind tocmai din partea ANAF, care este inscrisa la masa credala cu o creanta in valoare de 48,47 milioane lei. Concret, ANAF a contesat faptul ca Viorel Tudose s-a inscris la masa credala cu o datorie in suma totala de 54,6 milioane de lei, suma ce reprezinta dividende, conform tabelului preliminar de creante al companiei. Nu suntem specialisti in insolventa dar trebuie sa recunoastem ca nu am mai intalnit niciodata o asemenea contestatie, care pare lipsita de logica.
O logica exista totusi, respectiv aceea de a bloca, sau mai bine zis tergiversa, iesirea din insolventa a companiei, care da semne evidente de redresare. Se poate observa acest lucru din cota de piata pe care o are in luna septembrie si din analiza portofoliului de clienti, respectiv din participarea la licitatii. Din informatiile noastre cota de piata a Getica 95 este de circa 6%, iar cantitatea de energie pe care o livreaza clientilor finali este de 200.000 MW/luna.
O alta contestatie care blocheaza planul de reorganizare si iesirea din insolventa a Getica 95 vine din partea grupului Auchan, care pretinde ca i-a fost denuntat contractul de livrare de energie. In momentul de fata, Getica 95 este cel mai mare creditor al companiei, cu o datorie in sumă totala de 54,6 milioane de lei, suma ce reprezinta dividende, conform tabelului preliminar de creante al companiei, potrivit profit.ro. Pe locul doi, se afla Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, cu o creanta bugetara de 48,47 milioane de lei. Electrica, Enel, CEZ si E.ON figureaza in tabel cu creante chirografare in valoare totala de peste 54 milioane lei aferente serviciilor de distributie prestate, iar Transelectrica are de primit circa 12,5 milioane lei.