0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Dupa OMV Petrom, si kazahii de la Rompetrol se codesc sa plateasca taxa de solidaritate

Posted On 30 ianuarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: KMG, OMV Petrom, Rafinaria Petromidia, Rompetrol, taxa de solidaritate

Nu vizitarea benzinăriilor Rompetrol a fost scopul vizitei în România a șefului KMG International, companie kazahă care controlează, pe lângă stațiile de alimentare, și rafinăria Petromidia Năvodari. Evident că această vizită nevoie de un motiv mai puternic, asta pentru că în anii precedenți conducerea KMG nu a răsfățat filiala din România cu cele mai înalte vizite, scrie publicația kazahă Ratel.kz.

Conform acesteia, scopul călătoriei lui Magzum Mirzagaliyev, CEO al KMG, a fost acela de a discuta cu înalți oficiali români despre consecințele unei decizii guvernamentale din decembrie de a reține o parte din profiturile companiilor energetice care operează în țară în favoarea statului.

Este vorba despre taxa de solidaritate pe care trebuie să o plătească companiile de gaze și petrol din România, pe care OMV Petrom de exemplu a anunțat că nu o va plăti.

„Decizia nu este o noutate românească; în toamnă, liderii europeni au declarat că, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la petrol, gaze, benzină și motorină după izbucnirea războiului din Ucraina, companiile care furnizează energie consumatorilor din UE au obținut ”superprofituri” care trebuie împărțite la bugetele statelor în care le-au obținut. În cazul României, este vorba de o retragere de 60% din profitul net dacă acesta depășește cu 120% media veniturilor nete ale companiei între 2018 și 2021. În condițiile în care în 2020 și 2021 activele din România au generat pierderi de 198,6 milioane de dolari, respectiv 186,8 milioane de dolari pentru KMG, profitul de 161 milioane de dolari doar în primele 9 luni ale anului trecut (mai multe date reale nu au fost făcute publice încă) reprezintă o sumă atractivă pentru autoritățile fiscale românești”, scrie Ratel.kz.

Astfel, publicația susține că, „dacă va fi posibilă evitarea exproprierii profiturilor la bugetul României în acest an – o va arăta rezultatul vizitei domnului Mirzagaliyev la București”.

Presa kazahă subliniază faptul că „KMG International este cel mai mare contribuabil al țării până în 2022”, iar „prețul la care Kazahstanul livrează petrol României este cel mai mic dintre toate destinațiile europene”.

În plus, ei mai amintesc că, în octombrie anul trecut, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a zburat la Astana, solicitând volume suplimentare de livrări de petrol în cadrul discuțiilor de la Samruk-Kazyna.

Totodată, publicația amintește că în 2018, „guvernul român a forțat crearea Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, care va fi finanțat de KMGI. Acesta urma să investească 1 miliard de dolari pe o perioadă de 7 ani, bani care urmau să fie cheltuiți pentru construcția și reconstrucția de facilități de infrastructură, în special centralele hidroelectrice și benzinăriile din România și din regiunile în care Rompetrol își desfășoară activitatea. Pentru centrala electrică în construcție s-au cheltuit deja 148 de milioane de dolari; odată ce va fi pusă în funcțiune, aceasta va furniza energie electrică nu doar rafinăriei deținute de KMG, ci și rețelei energetice naționale din România”.

Potrivit Ratel, de la achiziționarea în 2007 a Grupului de companii Rompetrol (redenumit ulterior KMG International), KazMunayGas a injectat deja 6 miliarde de dolari în România.

Ratel.kz mai citează surse din industrie care spun că șeful concernului polonez de petrol și gaze PKN Orlen, Daniel OBaitek, a zburat la Astana în luna mai a anului trecut nu doar pentru petrol, ci Avea în portofoliu o ofertă de cumpărare a Rompetrol Rafinare. Însă conducerea KMG a considerat că prețul oferit pentru acest activ este prea frivol, arată publicația.

Producătorul național de gaze Romgaz, deținut majoritar de statul român, estimează că va plăti statului român o taxă de solidaritate de peste 900 de milioane de lei.

În schimb, grupul austriac OMV a transmis anterior că nu este obligat să achite taxa de solidaritate în România.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, subliniază OMV.

Reamintim că Ministerul Finanţelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune, scria Profit.ro.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, că nu are dubii că taxa de solidaritate nu va fi plătită inclusiv de către OMV Petrom și că „obiectivul este că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieții”.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie. Guvernul estimează că în urma măsurii vor fi încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei, în anul 2023, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Rompetrol Rafinare a avut un profit de 90,3 milioane dolari si a platit la buget 1,56 miliarde de dolari, in 2022Rompetrol Rafinare a avut un profit de 90,3 milioane dolari si a platit la buget 1,56 miliarde de dolari, in 2022
  • Taxa de solidaritate se aplica si companiilor care nu au avut activitate anul trecut?Taxa de solidaritate se aplica si companiilor care nu au avut activitate anul trecut?
  • Comisia Europeana ne-a dat iar peste bot: specialistii OMV Petrom sunt sapte clase deasupra institutiilor statului romanComisia Europeana ne-a dat iar peste bot: specialistii OMV Petrom sunt sapte clase deasupra institutiilor statului roman
  • Profund spus: In spiritul legii, Petrom ar trebui sa plateasca taxa de solidaritate, in litera legii nu pot sa va spunProfund spus: In spiritul legii, Petrom ar trebui sa plateasca taxa de solidaritate, in litera legii nu pot sa va spun
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Disperarea la romani

Next Story

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Articole pe aceeasi tema

Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia

A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia

Rompetrol Rafinare a avut un profit de 90,3 milioane dolari si a platit la buget 1,56 miliarde de dolari, in 2022

Posted On 28 februarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.