0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Posted On 10 ianuarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: autocitire, criza energetica, facturi de regularizare, furnizor de energie, indicele de consum, operatori de distributie

După un 2022 tumultos, marcat de criza energetică, în care s-au succedat rapid multiple modificări ale cadrului legislativ privind schemele de sprijin aplicate consumatorilor de energie, anul 2023 nu aduce mai multă claritate și simplitate în legislație. Deși plafonate, valorile facturilor la energie rămân o preocupare importantă pentru consumatori, iar facilitatea de transmitere a indexului autocitit este utilizată de mai multe gospodării.

Monitorizarea consumului de energie este foarte importantă, iar un pas simplu de a ține costurile sub control, de a ajusta consumul și de a spori eficiența energetică îl reprezintă autocitirea lunară a indexului și transmiterea acestuia furnizorului.

De la 1 ianuarie 2023, transmiterea indexului autocitit pe canalele de comunicare indicate de furnizor pe factură capătă o importanță și mai mare întrucât prețul plafonat al energiei electrice se  aplică la consumul  lunar, stimulând eliminarea risipei acolo unde este cazul. În funcție de indexul transmis de consumator, furnizorul de energie electrică va face încadrarea automată în plafonul de preț corespunzător tranșei de consum. Pentru 2022, legislația prevedea încadrarea în plafoanele de preț în funcție de consumul mediu lunar din 2021.

Dacă nu se transmite indexul, încadrarea în tranșa plafonată se va face potrivit cantităților din convenția de consum prevăzută în contractul cu furnizorul de energie. Desigur, operatorii de distribuție sunt în continuare obligați să citească contorul la fiecare 3 luni, iar în urma citirilor furnizorii vor emite facturi de regularizare, care vor fi cu plus sau cu minus în funcție de consumul efectiv.

Prețul final facturat plafonat de către furnizori pentru energia electrică consumată în perioada 1 ianuarie 2023– 31 martie 2025 este de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienţii casnici al căror consum lunar depășește 100 kWh dar se situează până în 255 kWh inclusiv. Pentru un consum lunar peste 255 kWh dar care nu depășește 300 kWh, primii 255 kWh sunt facturați cu 0,8 lei/kWk, iar restul cu 1,3 lei/kWh. Clienţii casnici al căror consum lunar depășește 300 kWh/lună, plătesc 1,3 lei/kWh pentru întreaga cantitate.

În principiu, limita de 255 kWh/lună acoperă cu ușurință consumul mediu de energie electrică în cea mai mare parte a gospodăriilor din România. Peste 80% dintre clienții casnici ai furnizorilor membri ai Federației ACUE se situează la un consum sub 255 kWh. Între 7-9% din totalul clienților sunt în segmentul cu un consum între 255 kWh și 300 KWh, iar 9-10% sunt clienții cu un consum mai mare de 300 kWh.

În plus, pentru a beneficia de cel mai mic plafon de preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum, legislația are prevederi stabilite pentru situații speciale ale unor consumatori casnici precum:

Utilizarea de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor (în afară de cerere trebuie depusă și o confirmare din partea medicului specialist)

Întreţinerea a cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ

Familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ*

În aceste cazuri este necesară transmiterea către furnizor a unei cereri însoțite de declarația pe propria răspundere – formulare ce se regăsesc pe websiturile furnizorilor. De acest plafon beneficiază inclusiv cei care utilizează locul de consum în calitate de chiriași fiind necesară trimiterea suplimentară a unei copii după contractul de închiriere către furnizorul de energie electrică. Toate aceste documente justificative se pot transmite către furnizor și prin email sau online, prin aplicațiile dezvoltare de operatori. Documentele pot fi depuse și la centrele de relații cu clienții. Prețul de 0,68 de lei/kWh se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, acesta nu va depăși, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, plafonul de 0,31 lei/kWh cu TVA și toate costurile și tarifele reglementate incluse. De acest plafon beneficiază toți clienții casnici indiferent de consum. Chiar dacă plafonul de preț pentru gazele naturale nu este condiționat de consum, transmiterea indexului autocitit este importantă. În perioada sezonului rece cantitățile consumate sunt importante și este bine să existe predictibilitate asupra valorii facturii, iar costul să reflecte exact consumul.

 

Predictibilitatea costurilor, ajustarea consumului de energie, consumul responsabil, eficiența energetică, optimizarea facturii prin încadrarea într-o tranșă de consum mai mică, și automat la un preț mai scăzut – reprezintă o serie de beneficii rezultate dintr-un simplu gest – cel al autocitirii și transmiterii lunare a indexului. Informații complete despre index, despre proceduri și reglementări legate de citirea contorului și modul în care este facturat consumul se găsesc pe website-ul dedicat www.autocitiri.ro.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • CITIRI ȘI AUTOCITIRI  Eu plătesc energia electrică, de ce să mai citesc și contorul?CITIRI ȘI AUTOCITIRI Eu plătesc energia electrică, de ce să mai citesc și contorul?
  • Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiriRăspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri
  • Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.
  • De ce să economisim energie?De ce să economisim energie?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Next Story

Intre vis si realitate: ce sanse are energia eoliana offshore sa inlocuiasca sursele clasice de energie? De la hub trecem la insula.

Articole pe aceeasi tema

0

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023
, By Redactia
0

CITIRI ȘI AUTOCITIRI Eu plătesc energia electrică, de ce să mai citesc și contorul?

Posted On 7 decembrie 2022
, By Redactia
0

Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.

Posted On 30 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.