E.On Romania a dezvoltat in satul Frumuseni primul system de iluminat “smart street lighting” care face parte din proiectul “smart village”
*Primul sistem de iluminat public inteligent;
* Initiativa face parte dintr-un program mai amplu prin care E.ON Energie Romania si-a propus sa dezvolte conceptul smart village in localitatile rurale din Romania.
Primul proiect „smart street lighting“ al E.ON a fost finalizat in judetul Arad, la Frumuseni. Lucrarile pentru eficientizarea consumului retelei de iluminat public din localitate au urmarit inlocuirea tuturor corpurilor de iluminat stradal cu instalatii LED performante, precum si montarea de camere de supraveghere pe stalpii stradali, potrivit EON.
Un comunicat de presa al companiei spune: „Noile sisteme LED vor putea fi echipate cu senzori care vor ajusta intensitatea iluminatului stradal in functie de lumina exterioara, precum si cu senzori de miscare, astfel incat sa adapteze intensitatea luminii in functie de traficul auto sau pietonal. In acest fel se realizeaza o economie consistenta de energie, tinand seama ca in perioadele din noapte cand nu exista circulatie pietonala sau auto intensitatea luminii este mentinuta la un nivel redus. Totodata, prin interconectarea lor cu camerele video montate pe stalpii de iluminat se va obtine un beneficiu pe partea de crestere a sigurantei locuitorilor pe domeniul public”.
„Reducerea consumului, dar si a costurilor de mentenanta a retelei, vor duce la diminuare semnificativa a facturii pentru iluminat public stradal. De altfel, proiectul smart village pe care l-am lansat in anul 2018 vizeaza, in perspectiva, si montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrica al unor imobile apartinand adminstratiilor publice locale”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.
Proiectul „smart street lighting” marcheaza cea de-a doua etapa a unui program mai amplu derulat de E.ON Energie Romania in comuna Frumuseni. Astfel, in luna iunie 2018, compania a finalizat lucrarile de eficientizare a sistemelor de iluminat interior din imobilele care apartin administratiei publice locale. Instalarea noului sistem de iluminat duce la scaderea poluarii rezultate in urma consumului anual de energie de la 0,63 t CO2 la 0,19 t CO2. Mult mai performante, noile corpuri de iluminat au un numar de ore de functionare de peste 3 ori mai mare decat cele clasice.
In toate cladirile administratiei publice, inclusiv in scoala si gradinita din localitate, lumina este neutra alba, de 4000 K (Kelvin), imitand perfect lumina naturala perceputa pe timp de vara intre orele 11:00 – 15:00.
E.ON are in vedere sa extinda conceptul smart village la nivel national. Administratiile locale care vor fi incluse in acest program vor beneficia din partea E.ON Energie Romania, atat de consultanta in implementarea solutiilor de eficientizare a consumului de energie, a unor sisteme de energie decentralizata, cat si de facilitarea accesului la finantare pentru realizarea acestor initiative, precum si de proiecte la cheie pentru obiectivele identificate ca fiind fezabile.
Intre obiectivele vizate in cadrul proiectului se numara spitale, scoli, salile de sport aferente, sedii ale administratiilor locale, sistemele de iluminat public stradal dar si alte categorii de obiective cum ar fi statiile de purificare a apei.
Grupul german E.ON a intrat in Romania in anul 2005, cand a preluat fostele societati de stat din domeniul gazelor naturale si energiei electrice. Companiile din structura grupului opereaza o retea de distributie a gazelor naturale in lungime de peste 22.000 km, respectiv o retea de distributie a energiei electrice de peste 81.000 km si deservesc circa 3,1 milioane de clienti din 20 de judete situate in jumatatea de Nord a tarii. De la intrarea pe piata locala, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 1,9 miliarde de euro.