0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

E.ON Romania sparge bariera tacerii si explica de ce tine de pret dupa liberalizarea pietei de gaze. Secretul unui pret corect la gaze nu sta in furnizare, ci in distributie

Posted On 23 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori casnici, distributia de gaze, E.ON, Engie, furnizarea de gaze, liberalizare piata, pret corect la gaze

Argumentele invocate de unul dintre cei doi mari distribuitori si furnizori de gaze de pe piata din Romania (E.ON) sunt in deplina consonanta cu pozitia exprimata pe acelasi subiect de catre reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie. Gazele extrase din inmagazinare, gazele achizitionate inainte de liberalizarea pietei, costurile cu transportul si distributia si valabilitatea ofertei pe durata unui an de zile sunt principalele argumente invocate de E.ON pentru mentinerea pretului la gaze pentru consumatorii casnici arondati. Toate aceste lucruri au fost mentionate intr-un comunicat la solicitarea agentiei de presa Agerpres.

Pe de alte parte, cel de-al doilea mare distribuitor si furnizor de gaze din Romania (Engie) a preferat sa ramana in zona confidentialitatii si nu a raspuns solicitarii Agerpres. Spune si asta ceva, nu-I asa? Oricum, salutam deschiderea celor de la E.ON si precizam ca adevarata impartire a pietei de gaze intre mai multi furnizori, respectiv spargerea duopolului Engie/E.ON, nu se va realiza de azi pe maine. In schimb, aparitia pe zona de distributie a unor actori noi, sprijiniti prin acordarea unor facilitati de catre guvern ar putea reprezenta primul pas in deschiderea reala a pietei.

Este arhicunoscut faptul ca in Romania doar circa 30% din potentialii consumatori de gaze au acces la retea, in timp ce in Ungaria (spre exemplu) procentul depaseste 90%. Asta in conditiile in care ungurii sunt directi dependent de importuri. In strategiile noastre economice si inclusiv prin reglementarile ANRE, cei doi mari distribuitori de gaze au fost incurajati sa investeasca in extinderea retelei de distributie astfel incat tot mai multe gospodarii din Romania sa aiba acces la reteaua de gaze. Lucrurile au batut pasul pe loc, asa cum s-a intamplat si in cazul extinderii retelelor de energie electrica, pentru simplu fapt ca din punct de vedere economic respectivele investitii nu se prea justifica.

Guvernul Orban promite ca va sustine cu un miliard de euro extinderea retelelor de gaze, bani care teoretic ar trebui sa ajunga la firmele noi intrate in piata astfel incat duopolul de care aminteam sa piarda din consistenta. Adevarata batalie din care pretul gazelor ar putea scadea real la consumatorii finali nu se da pe zona de furnizare, ci pe cea de distributie. Or, pe aceasta zona putini au curajul sa investeasca. Am aratat in analizele noastre ce se intampla in Otopeni, unde Premier Energy a pus mana pe reteaua de distributie prin scoaterea din joc a distribuitorului Otto Gaz. Si nu este un caz singular. Altfel spus putem noi sa asistam in aceasta faza a liberalizarii pietei de gaze la oferte din partea furnizorilor concurentiali mai bune decat ale E.ON si Engie, caci consumatorii tot la cei doi mari vor ramane preponderant. A existat si un sondaj in acest sens care confirma cee ace spunem. Cheia deschiderii pietei si a unui pret real si competitiv la gaze sta de fapt in aparitia pe zona de distributie a cat mai multor companii. Nu este usor insa, caci aici este vorba de investitii si de termene lungi pentru recuperarea lor. V-ati intrebat de ce companii ca Electrica, CEZ sau Enel, prezente in zona de distributie a energie electrice intra in piata de gaze doar pe zona de furnizare? Sa de ce Romgaz nu incearca sa investeasca si in distributie si in furnizare? Cand vom gasi raspunsul la aceste intrebari vom intelege si cum se formeaza in realitate pretul gazelor natural. Am mai spus-o, faptul ca cum gazelle sunt ieftine pe bursa nu este un argument sufficient sa credem ca as ava fi si peste un an. In aceste conditii redam mai jos comunicatul E.ON la solicitarea Agerpres:

 

E.ON Romania sustine ca nu exista în prezent pe piata cantitati de gaze disponibile la preturi rezonabile si pe termen lung, astfel încat facturile populatiei sa scada de la 1 iulie, însa nu este exclus ca acest lucru sa se întample în perioada urmatoare, se arata într-un raspuns al companiei, remis, marti, la solicitarea AGERPRES.

De la 1 iulie, piata gazelor va fi complet liberalizata, iar consumatorii casnici nu vor mai plati preturi reglementate. Marii furnizori, E.ON si Engie, au trimis clientilor lor oferte la preturile care erau în vigoare si pana acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, sustine ca facturile ar trebui sa scada cu 10-15%.

Întrebati care au fost motivele pentru care E.ON a decis sa trimita oferte populatiei la acelasi pret ca pana acum, reprezentantii companiei au aratat: „Pretul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantitatilor deja achizitionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterana, precum si a costurilor de achizitie estimate începand cu 1 iulie a.c., pentru cantitatile ramase de achizitionat. Ceea ce este foarte important este ca oferta noastra este una ferma, pretul fiind stabil pentru 12 luni (cu exceptia cazului în care tarifele reglementate de catre ANRE vor suferi modificari), asigurand acoperirea consumului din sezonul rece, cand costurile sunt mult mai mari avand în vedere varfurile de consum si obligatia de a înmagazina gaze în depozite”.

Reprezentantii E.ON au explicat ca, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistreaza iarna, diferenta dintre consumul din timpul verii si cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui varf de consum sunt mai scumpe si sunt achizitionate de regula din import, la preturi mai mari.

„Pretul final al gazului pentru clientii casnici cuprinde atat costul de achizitie al gazului de pe piata interna, cat si urmatoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea varfurilor de consum din perioada rece (sa nu uitam ca oferta noastra e valabila 1 an de zile), precum si costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distributie si al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distributie si înmagazinare subterana a gazelor naturale reprezinta costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastra, fiind stabilite de catre ANRE”, potrivit raspunsului.

Costul serviciilor de furnizare are cea mai mica pondere în total si e aferent retelei de Centre de Servicii Clienti si puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) si restul activitatilor de suport clienti, respectiv personalul care asigura negocierea contractelor de achizitii gaze si managementul activitatii de furnizare, astfel încat clientii sa poata beneficia de cele mai bune produse si servicii asociate la cele mai mici preturi. Partea care revine E.ON pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei.

Totodata, întrebati cum estimeaza ca va evolua pretul gazelor în perioada urmatoare, responsabilii E.ON nu au exclus o ieftinire, daca în piata va fi gaz disponibil pe termen lung la preturi rezonabile, ceea ce nu se întampla în prezent.

„Pretul final al gazelor naturale este influentat în cea mai mare masura de evolutia costurilor de achizitie a gazelor naturale din surse interne si import dupa 1 iulie a.c. si mai ales în sezonul rece, cand consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelandu-se si la importuri, asa cum o arata experienta anilor anteriori. În masura în care cantitatile disponibile pentru piata interna vor putea fi cumparate la preturi rezonabile si pe termen lung, nu este exclus sa avem scaderi ale pretului final. Din pacate, la momentul la care legislatia a impus sa transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienti, aceste cantitati nu au fost disponibile în piata. Si nici în prezent nu sunt disponibile la vanzare cantitati de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrala, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienti la un pret garantat sub nivelul celui actual din oferta noastra”, spun reprezentantii companiei energetice.

Întrebati cum apreciaza declaratiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a acuzat companiile de întelegeri anticoncurentiale si a sustinut ca Guvernul este pregatit sa intervina daca preturile finale nu vor scadea în iulie, oficialii E.ON nu au dorit sa comenteze, ci s-au rezumat la a spune ca vor respecta în integralitate legislatia.

„E.ON nu considera ca a încalcat nicio prevedere legala. Respectam cu strictete legislatia concurentei în vigoare si legislatia în domeniul energiei. Totodata, ne respectam clientii si ne straduim permanent sa le oferim servicii de calitate la preturi corecte, acestea fiind valori fundamentale ale companiei noastre”, a fost raspunsul reprezentantilor companiei.

Acestia au mai aratat ca doar o piata liberalizata poate aduce cele mai bune oferte pentru clienti si poate stimula investitorii, cu conditia sa fie complet functionala. Aceasta înseamna o piata lichida si competitiva, cu preturi transparente si acces egal pentru toti jucatorii, spre beneficiul clientilor. Totodata, este nevoie de dezvoltarea unui mecanism robust si corect de suport pentru a-i proteja pe consumatorii vulnerabili.

De asemenea, întrebati cum poate un consumator sa obtina un pret mai mic, oficialii companiei au amintit ca acestia pot alege o alta oferta concurentiala, fie a E.ON, fie a altui furnizor, acesta fiind unul dintre beneficiile liberalizarii pietei.

„Ca o recomandare pentru clienti: atunci cand vor sa compare ofertele furnizorilor, întotdeauna sa se uite la preturile de furnizare publicate, la durata ofertei si conditiile în care preturile ofertate pot fi modificate. Totodata, sa nu uite sa compare si serviciile suplimentare oferite de fiecare furnizor în oferta sa, cum ar fi de exemplu accesul la Centre de Relatii cu Clientii, la servicii online, modalitatile de plata disponibile, asistenta oferita etc. Astfel, se vor putea raporta la un pret final adaptat nevoilor proprii. Reamintim faptul ca oferta noastra este una ferma, pretul fiind stabil pentru 12 luni (cu exceptia cazului în care tarifele reglementate de catre ANRE vor suferi modificari)”.

AGERPRES a trimis aceleasi solicitari si reprezentantilor Engie, însa biroul de presa al companiei a transmis ca nu va raspunde la întrebari si nu face niciun comentariu public cu privire la subiectul liberalizarii.

Articole pe aceeasi tema

  • Cea mai spumoasa si reala declaratia din prima zi a FOREN 2020: Proiectul extinderii retelei de gaze seamana cu legenda Mesterului ManoleCea mai spumoasa si reala declaratia din prima zi a FOREN 2020: Proiectul extinderii retelei de gaze seamana cu legenda Mesterului Manole
  • Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?Criza economica bate la usa si noi ne intrebam unde sunt investitiile promise in extinderea retelei de gaze?
  • Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?
  • Nici nu a intrat in vigoare plafonarea pretului la gaze si marii furnizori se gandesc cum sa liberalizam piata in etape, dupa 2022, cand pretul va explodaNici nu a intrat in vigoare plafonarea pretului la gaze si marii furnizori se gandesc cum sa liberalizam piata in etape, dupa 2022, cand pretul va exploda
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Electrica da tonul: intra in piata producatorilor de energie regenerabila

Next Story

Contractarea gazelor naturale pe o piata libera in 6 pasi

Articole pe aceeasi tema

0

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Posted On 10 februarie 2021
, By Redactia
0

Cel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casnici

Posted On 8 ianuarie 2021
, By Redactia

Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.