Echilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insa
Amenda pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a acordat-o principalilor actori din piata de gaze pentru dezechilibrele care s-au produs in sistemul de transport, intr-o sigura saptamana de frig, nu rezolva cu nimic situatia reala. Aflam ca in perioada amintita transportatorul national de gaze Transgaz Medias a cumparat gaze naturale pentru echilibrarea fizica a sistemului national de transport in valoare totala de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fara TVA, de la WIEE Romania, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusesti de pe piata locala, conform News.ro. Nu stim cine va suporta aceste costuri, dar daca ele se adauga si la amenda primita de catre ANRE este clar ca ele vor trebui sa se regaseasca la un moment dat si in factura finala a consumatorilor. Intrebarea este daca am scapat de probleme odata cu venirea primaverii.
Conform domnului Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, „se prefigureaza o noua situatie de criza in sectorul gazelor naturale. Cresterea brusca si mult peste nivelul mediilor a temperaturii aerului va determina scaderea masiva a consumului de gaze fata de zilele anterioare ceea ce poate determina suprapresurizarea conductelor de gaze mult peste limita normala de functionare cu reale pericole in asigurarea integritatii fizice a acestora. Iata argumentele domnului Chisalita.
Lipsa reengineringului infrastructurii de gaze, construita in vremea in care:
– varfurile de consum zilnice erau de maxim 1:2 la (fata de varianatii de astazi de peste 1:10),
– capacitatea calorica a cladirilor determina reactii la nivelul consumului cu un interval de cca 3 zile, cand majoritatea imobilelor erau incalzite prin intermediul energiei termice care avea un grad mare de inertie, ceea ce facea ca necesarul de energie sa nu fie imediat transmis catre necesarul de gaze,
– nu existau termostate cu senzori de exterior/interior care sa determine corelarea instantanee a necesarului de gaze cu variatia temperaturii,
– trecerea de la frig la cald se facea in saptamani si nu in ore,
– nu se opreau incalzirea cu gaze ci se deschidea geamul…
nu poate sa nu determine ca infrastructura de gaze sa basculeze din criza in criza (una calda, una rece, una calda …)
Atat timp cat nu se face ceea ce trebuia facut de mult reengineringul infrastructurii de gaze, trebuie sa ne obisnuim cu CRIZELE.
Intr-un comunicat de presa al Transgaz, publicat si de Energy-Center.ro se mentioneaza ca:
„In perioada 22-26.02.2018, in contextul avertizarilor meteo de ger si in conformitate cu prevedrile art.83 din Codul Retelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achizitionat pe bursa o cantitate de gaze naturale de 12 milioane mc. pentru echilibrarea fizica şi operarea in conditii de siguranta a Sistemului National de Transport. Precizam ca tranzactiile s-au efectuat in mod transparent şi nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piata şi cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare. Cu toate acestea, in data de 26.02.2018 s-a inregistrat la nivelul intregului Sistem National de Transport (SNT) un DEFICIT de cca. 10,6 milioane mc.
Oferta de vanzare gaze naturale,initiata de catre SNGN Romgaz S.A.in data de 22.02.2018 pe platforma disponibil.ro gestionata de BRM, a fost pentru cantitatea de 200.000 MWh cu livrare pe perioada 23.02.2018-15.03.2018. Cantitatea maxima de gaze naturale ce putea fi livrata pe zi a fost de 10.000 MWh, asa cum este specificat in programul de livrare (anexa la contractul Romgaz). Participarea din partea Transgaz cu o contra-oferta la aceasta licitatie presupunea achizitia gazelor naturale pentru intreaga perioada 23.02-15.03.2018, in conditiile in care nu se cunostea daca este necesara interventia Operatorului de Transport si de Sistem (OTS)in scopul echilibrariiSNT pe durata intregului interval de timp pentru care era intocmita oferta de vanzare.
Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului National de Transport (SNT) a presupus initierea ordinelor de achizitie gaze naturale pentru cantitatea totala de 244.950 MWh cu livrare in perioada 22.02.2018-01.03.2018 (deci o cantitate mai mare cu necesitate de livrare pe o perioada diferita si mult mai scurta decat cea prevazuta in oferta Romgaz).Prin definitie, actiunile de echilibrare se initiaza pe zi gaziera, in baza prognozelor efectuate pentru ziua in curs sau prognoze pentru maxim 3 zile (ex: week-end).”
In concluzie „Transgaz a initiat, in 27.02.2018, 5 ordine de cumparare gaze naturale pentru echilibrare pe platforma STEGN gestionata de BRM, in pachete de 10.650 MWh(echivalentul a 1 mil. mc) fiecare. A existat o contraoferta unica pentru un singur pachet la pretul de 129 de lei. In urma licitatiei, tranzactia s-a incheiat cu pretul de 127 de lei/MWh – pret minim licitat de catre vânzator pâna la ora 14:58. Ședinta de tranzactionare pe bursa se incheie la ora 15:00.
In data de 27.02.2018, starea de dezechilibru a SNT a fost cu titlu de DEFICIT, conform art.1022 din Codul Retelei. Pretul aplicabil a fost de 127 lei/MWh, pentru utilizatorii retelei cu un deficit care s-a incadrat intr-o toleranta aprobata de 5%, și de 127 lei plus 10% pentru utilizatorii retelei cu un deficit peste pragul de toleranta de 5%, conform reglementarilor prevazute in Codul retelei. Acest tarif de dezechilibru nu reprezinta, “pretul de vânzare pentru intreaga piata, ci reprezinta pretul aplicabil doar utilizatorilor retelei care au dezechilibrat Sistemul National de Transport.”
Achizitia a fost facuta prin negociere, prin intermediul bursei de marfuri.
Transgaz a incheiat cinci contracte cu WIEE Romania, dintre care doua in valoare de 2,1 milioane lei fiecare, doua de cate 3,35 milioane lei si un contract care insumeaza aproape 2,24 milioane lei, toate sumele fiind fara TVA. Wiee Romania a fost infiintata in anul 2000, cu capital integral privat, fiind controlata de compania Gazprom Schweiz, inregistrata in Elvetia.
Importatorul de gaze rusesti pe piata locala a inregistrat in anul 2016 afaceri de 431,35 milioane lei, in crestere cu 15,5% fata de anul precedent. Totodata, si-a sporit profitul cu 47%, la 6,5 milioane lei, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor.