Efectele perverse ale recordului la inmagazinarea de gaze: deciziile ANRE au aruncat in aer pretul gazelor pe piata din Romania
ANRE a devenit ”randuitorul” cantitatilor de pe piata de gaze din Romania. A stabilit arbitrar cate gaze din productia interna se vand pentru furnizorii care livreaza gaze populatiei, cate gaze sa se inamagazineze de furnizori, cine va extrage gaze din inmagazinare etc. Dupa ce aceste decizii au creat deficit de gaze pe piata si pretul a fost aruncat in aer, ANRE se apara, ca a facut asta in baza OUG 114.
Este adevarat. Doar ca ANRE are in responsabilitate, asigurarea functionarii normale a pietei de gaze si nu un interventionism oricum, care aproape a dublat pretul pe piata libera.
Consider ca prea usor se da vina pe ceva care nu poate induce sentimentul de vinovatie – OUG 114. OUG 114 a fost pusa in aplicare de ANRE, care poarta raspunderea pentru ceea ce s-a intamplat si mai ales pentru ceea ce se va intampla, deoarece efectele economice si comportamentale se vor rasfrange asupra consumatorilor romani si in iarna 2019/2020, dar si in anul 2020. ANRE putea sa actioneze cu celeritate si sa nu arunce decizii in piata care sa determine deficit de gaze in vara 2019.
Da, trebuia sa aplice OUG 114 dar putea sa o faca fara sa determine cresterea pretului gazelor pe piata libera pana la nivelul celui mai mare pret din Europa, din vara 2019.
Deoarece depozitele de inmagazinare din Romania sunt depozite sezoniere, adica nu pot fi folosite la acoperirea varfurilor de consum, care lasa iarna de iarna consumatorii romani fara gaze, decat intr-o mica masura, la finele iernii 2019-2020 in depozitele de inmagazinare vor ramane probabil pana la 1.3 mld mc, adica cca.75% din cantitatea de gaze de care are nevoie si poate sa o foloseasca Romania intr-o iarna.
Aceasta situatie va genera pe piata de gaze din Romania doua tendinte in vara anului 2020:
- Cantitatea de gaze care se va putea inmagazina va fi mai mica, o cantitate importanta de gaze ramanand din anul acesta. Aceasta ipoteza aduce un excedent de gaze din productia interna pe piata, ceea ce, in lipsa unor actiuni manipulatorii, va genera un pret mic al gazelor pe piata. De mentionat ca o situatie similara se prevede a se intampla si in Centrul si Estul Europei, unde se asteapta ca sa ramana cantitati importante de gaze in depozitele de inmagazinare, fapt ce va genera un posibil excedent de gaze in zona SSE Europeana. Aceasta situatie va determina o presiune suplimentara pe pretul productiei romanesti de gaze. Aceasta presiune, deja se resimte.
- Cantitatea importanta de gaze care va ramane in depozite va avea un puternic impact economic asupra furnizorilor, care se vor vedea cu cantitati mari pe care nu le vor putea extrage in aceasta iarna, datorita Deciziilor ANRE, cantitati care alaturi de cresterea costurile financiare vor suporta si plata a inca unui tarif de depozitare aferent sezonului 2020. Dar cel mai rau este ca aceste gaze achizitionate la preturi foarte mari in anul 2019, datorita influentarii pretului gazelor prin Decizile ANRE, nu vor fi vandabile in iarna 2020/2021. Acest element, probabil ii va determina pe furnizori sa cumpere gaze din import, daca vor fi ieftine (avand in vedere excedentul care se prefigureaza), si le vor schimba prin swap cu gazele din depozite, pentru a avea o sansa sa le vanda in iarna 2020/2021. Astfel, anul 2020, probabil va aduce din nou o cantitate mare de gaze din import, care va pune presiune si asupra pretului gazelor din productia interna.
Mai mult situatia pierderilor suferite de furnizori ii va radicaliza impotriva inmagazinarii fortate prin Decizii ale ANRE si cu toate amenintarile ANRE nu vor mai dori sa inmagazineze chiar sub amenintarea amenzilor ANRE.
Consumatorii de gaze din Romania au avut de suferit ca urmare a Deciziilor ANRE de aplicare a OUG 114 si mai ales a faptului ca si atunci cand tendintele pietei de gaze din Romania aratau calea gresita in care se indreapta aceasta, ANRE nu a intervenit sa-si corecteze propriile Decizii.
Astazi degeaba invinovateste ANRE OUG 114, pentru ca felul in care se gaseste Piata de Gaze i se datoreaza.