0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania

Efectele reducerii investitiilor in distributia si transportul de energie:comenzi mai putine pentru industrie si servicii mai slabe pentru consumatori

Posted On 5 decembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: distributie de eenrgie, E-Distributie, investitii din sectorul energetic, retele electrice, Retrasib, transformatoare de medie si inalta tensiune

Dupa decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a reduce nivelul ratei reglementate a rentabilitatii la 5,66% (procentul negociat pleca de la nivelul de 7,7%) , entuziasmul copaniilor de distributie energie electrica de a investi sume mari in 2019 a scazut brusc. Asta in conditiile in care reteaua electrica de distributie si transport area o vechime considerabila, iar statiile de transformare necesita retehnologizari urgente. Cel putin doua companii de distributie au anuntat pana acum ca isi vor tempera investitiile, in timp ce indicele care masoara durata medie a intreruperilor planificate (SAIDI) este inca unul dintre cele mai ridicate din Europa.

In urma cu circa trei saptamani, publicatia Energy-Center a organizat o dezbatere pe marginea potentialului industriei romanesti de a raspunde comenzilor ce vor veni din sectorul energiei electrice, aflat in fata unor provocari investitionale majore. Am ajuns la concluzia ca atat in sectorul de generare energie eletrica cat si in cel al distributiei si transportului exista companii romanesti care pot contribui cu productia proprie la modernizare. Important este ca programul de investitii al companiilor de profil sa fie unul consistent si pe termen lung. In context, inclusiv strategia energetica prevede cresterea capacitatii de generare prin investitii in noi capacitati de productie. Intre timp insa, Autoritatea de reglementare a considerat necesar sa reduca rata reglementata a rentabilitatii, in timp ce Guvernul a decis sa curete companiile la care este actionar majoritar de dividende si mai ales de rezervele acumulate in ultima perioada tocmai in vederea demararii unor programe majore de investitii.

Nu spunem ca in sectorul distributiei de energie eletrica si in cel al transportului investitiile au fost, pana in momentul de fata, cele asteptate in conditiile existentei unei rate a rentabilitatii foarte avantajoase. Cert este ca incet incet lucrurile au inceput sa mearga si efectele s-au vazut mai ales in industria romaneasca de profil, care a inceput sa primeasca comenzi interne din ce in ce mai multe. Un exemplu in acest sens este dat de compania sibiana Retrasib, cel mai mare producator de transformatoare pentru statii electrice in retelele de inalta si medie tensiune. Producatorul autohton traditional de transformatoare, Electroputere Craiova a pierdut intre timp multe din pozitiile pe care le avea in piata.

Retrasib Sibiu a fost initial o fabrica pentru reparatii de transformatoare de medie si mare tensiune. Dupa o serie de etape in procesul de privatizare, compania sibiana a fost preluata de grupul german SGB-SMIT, care este al treilea producator de transformatoare din lume, dupa ABB si Siemens. In 2017, compania a produs 23 de transformatoare, in acest an se vor fabrica in total 39, iar pentru anul viitor, potrivit comenzilor pe care le au in prezent, numarul transformatoarelor fabricate va ajunge la 45-50. Cifra de afaceri a companiei a fost de 26 de milioane de euro anul trecut, anul acesta se estimeaza 27 de milioane, iar pentru anul viitor se mizeza pe o majorare de cel putin 10%. Pentru anul 2022, targetul asumat de companie este de a produce 60-65 de transformatoare, cifra de afaceri urmand sa ajunga la 45 de milioane de euro.

Trebuie sa remarcam ca Retrasib, dupa preluarea de catre grupul german SGB-SMIT, are un potential real si pentru a asigura comenzi venite din piata externa si exista deja contracte in derulare pe acest segment. Cu toate acestea principala piata de desfacere trebuie sa ramana Romania si indeosebi companiile de distributie si transport din Romania, dar nu numai. Capacitatea de productie a fabricii, exprimata in mega volti amperi (MVA) se va dubla, la orizontul anului 2022. In acest scop, compania va investi 2,2 milioane de euro, din care un milion de euro pentru a moderniza laboratorul de teste.

Retrasib produce transformatoare pentru statii electrice pentru retelele de medie si inalta tensiune. In tara, clientii sai sunt Transelectrica, operatorul retelei nationale de transport al energiei electrice, dar si operatorii de distributie Enel, CEZ, E.On si Electrica. Compania produce transformatoare mari, de 400 MVA si 440 KV, care pot ajunge si la 300 de tone. Ce efecte va avea asupra producatorului de transformatoare de la Sibiu reducerea ainvestitiilor in sectorul energetic este lesne de anticipat, cu atat mai mult cu cat celalalt mare producator (Electroputere Craiova) nu se afla intr-o pozitie tocmai buna.

Extinderea capacitatii de productie este necesara atat datorita cresterii comenzilor venite din tara, cat si a celor pentru export. Daca, in prezent, 65% din productia Retrasib este destinata pietei locale, planurile companiei sunt ca, in 2021, ponderea intern-export sa fie de 50%, sustin reprezentantii Retrasib. „Anul acesta livram primul transformator in zona Marea Britanie/Irlanda si Spania, la anul avem deja alte patru pentru Spania si ne pregatim sa livram componente speciale de transformator pentru piata din Statele Unite”, a spus Reiner Thalacker, directorul general al companiei. „Suntem parte dintr-un grup, dar nu suntem doar un producator de componente. Avem propriul nostru department de design, facem totul aici, de la contractare pana la livrarea produsului final. Noi producem la comanda, fiecare transformator are un alt design”, a spus, la randul sau, Alexandru Craciun, managerul de vanzari al companiei.

Trebuie sa spunem ca „descoperirea” producatorului de transformatoare electrice de la Sibiu ne-a fost facilitata (presei) de catre compania Enel, unul dintre beneficiarii produselor Retrasib. Or, numai daca ar fi sa ne referim la investitiile pe care Enel (prin intermediul celor trei distributii pe care le detine in Romania: E-Distributie Muntenia, E-Distributie Banat si E-Distributie Dobrogea) ajungem la concluzia ca producatori romani de componente pentru sistemul energetic

Rezultat al investitiilor, care sunt departe de a fi terminate, companiile E-Distributie, cei mai performanti operatori de distributie de energie electrica din Romania, si-au imbunatatit in continuare calitatea serviciilor, conform datelor pentru primele zece luni ale acestui an. Datele pentru perioada ianuarie-octombrie arata continuarea reducerii duratei medii a intreruperilor neplanificate, masurate cu ajutorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index), cel mai relevant indicator pentru calitatea serviciului de distributie.

„Dupa investitiile in modernizarea retelelor, cele trei companii E-Distributie din zonele Muntenia Sud, Banat si Dobrogea conduc de mai multi ani topul operatorilor de distributie de electricitate din Romania.

Conform rapoartelor oficiale ale ANRE pentru anul 2017, indicele SAIDI pentru E-Distributie Muntenia a fost anul trecut de 145 minute, cel mai performant din tara, media nationala inregistrata fiind de 283,9 minute. E-Distributie Dobrogea si Banat au avut, de asemenea, performante sub media nationala, cu indicele SAIDI de 185 minute, respectiv 259 minute. In primele zece luni ale acestui an, calitatea serviciului a continuat sa se imbunatateasca, astfel ca SAIDI inregistrat a fost de 113 minute pentru E-Distributie Muntenia, 149 de minute pentru E-Distributie Dobrogea si 191 minute pentru E-Distributie Banat.

Performanta obtinuta de companiile E-Distributie reprezinta rezultatul investitiilor, inclusiv cele in retelele de inalta tensiune, care s-au ridicat la circa 400 de milioane de euro in perioada 2008-2018. Aceste proiecte aduc beneficii economieiin general, intrucat echipamente folosite pentru modernizarea statiilor, precum transformatoarele de putere, sunt fabricate de producatori din Romania, ca Retrasib Sibiu sau ElectroputereCraiova.

Investitiile in retelele de inalta tensiune reprezinta unul dintre cele mai importante elemente care au sustinut imbunatatirea calitatii serviciilor, prin echiparea statiilor cu transformatoare moderne si echipamente automatizate, ceea ce a permis conectarea statiilor in sistemul Telecontrol si operarea lor de la distanta de catre specialistii E-Distributie”, sustin reprezentantii Enel Romania.

 

E-Distributie Muntenia, care gestioneaza retelele de distributie din Bucuresti, Giurgiu si Ilfov, opereaza peste 60 de statii de transformare.

In Bucuresti, E-Distributie Muntenia are 35 de statii de transformare, din care 28 sunt modernizate si introduse in sistemul de Telecontrol. Statiile Nord, Cotroceni, Filaret,Pajura, Obor si Solex sunt in curs de modernizare, ultimele trei dintre acestea urmand sa fie finalizate in 2019. Cele 13 statii operationale in Ilfov precum si cele 15 din Giurgiu sunt modernizate si au fost integrate in sistemul Telecontrol.

Proiectele de modernizare din regiunea Muntenia au presupus instalarea a peste 60 de transformatoare noi, moderne. Acestea au fost instalate atat in statiile noi, cat si in statiile in care au inlocuit transformatoarele vechi si ineficiente.

E-Distributie Banat a modernizat in aceeasi perioada30 de statii de transformare. Printre cele mai importante proiecte sunt statiile Teba, Musicescu, Balta Sarata, Victoria, Decebal, Freidorf, Calnic.

E-DistributieDobrogea a derulat proiecte de modernizare a 80 de statii de transformare in perioada 2008-2018, printre care Tabacarie, Constanta Centru, Abator, Mahmudia, Crisan, Neptun si Mircea Voda.

 

Articole pe aceeasi tema

  • La noi de ce nu se poate? Enel si Politehnica din Milano organizeaza un masterat pentru formarea de profesionisti in retele electriceLa noi de ce nu se poate? Enel si Politehnica din Milano organizeaza un masterat pentru formarea de profesionisti in retele electrice
  • Cele trei companii de distributie de energie apartinand grupului Enel Romania anunta investitii de circa 100 de milioane de euro, in 2020. Prioritara este digitalizareaCele trei companii de distributie de energie apartinand grupului Enel Romania anunta investitii de circa 100 de milioane de euro, in 2020. Prioritara este digitalizarea
  • Companiile E-Distributie introduc audientele digitale pentru a acorda consultanta clientilor Companiile E-Distributie introduc audientele digitale pentru a acorda consultanta clientilor 
  • Romania are de recuperat decalajul fata de Europa in ceea ce priveste digitalizarea si montarea de noi contoare inteligente.Romania are de recuperat decalajul fata de Europa in ceea ce priveste digitalizarea si montarea de noi contoare inteligente.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cand vom trece de la Troc la Cod?

Next Story

InvestEnergy.ro prezinta concluziile conferintei „Pregatiti pentru NEXTenergy? Pretuieste si investeste pentru viitor

Articole pe aceeasi tema

La noi de ce nu se poate? Enel si Politehnica din Milano organizeaza un masterat pentru formarea de profesionisti in retele electrice

Posted On 10 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Cele trei companii de distributie de energie apartinand grupului Enel Romania anunta investitii de circa 100 de milioane de euro, in 2020. Prioritara este digitalizarea

Posted On 23 august 2020
, By Redactia
0

Companiile E-Distributie introduc audientele digitale pentru a acorda consultanta clientilor 

Posted On 24 mai 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Klaus Iohannis a descoperit in urma cu 4 ani, ieri si-a amintit si Virgil Popescu: Romania mai vrea doua reactoare nucleara dar pierde specialistii pe banda

Posted On 25 ianuarie 2021

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Posted On 25 ianuarie 2021

In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center

Posted On 25 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.