0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Enel vinde, grecii cumpără, România face daruri

Posted On 12 martie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: coridor energetic, distributie de energie, Enel Romania, PPC Grecia, vanzare active

Vânzarea activelor Enel din România nu stârnește nici o grijă în rândul autorităților de la București, cu toate că una dintre cele mai mari companii energetice din lume se retrage din țara noastră într-un moment deosebit de critic. Europa și lumea în general își catuă noile repere în domeniul energetic. România plutește de vreo 30 de ani și habar nu are în ce direcție se îndreaptă. Ca să primească vreo 3 miliarde de la Uniunea Europeană, prin PNNR, guvernul de la București a acceptat să închidă mai repede decât multe alte țări exploatări miniere din bazinul Olteniei și grupruri energetice vitale din CE Oltenia. Evident, fără să pună în loc ceva. Să ne întoarcem însă la preluarea activelor grupului Enel din România de către grecii de la PPC. Cum este posibil ca o țară cu o capacitate de generare energie mai mică de vreo două ori decât cea a României, o țară care este dependentă aproape în totalitate de importul de energie să preia una dintre cele mai mari rețele de distribuție din România, iar companiile noastre din domeniu să se uite la această tranzacție ca vițelul la poarta nouă. Este un business, desigur, pe care grecii l-au mirosit foarte bine, în timp ce noi ne-am pierdut mirosul afacerilor definitiv. Enel își vede de treaba lui și după peste zece ani de prezență în România a ajuns la concluzia că trebuie să se retragă. Din punctul de vedere al italienilor totul este ok, au făcut o afacere bună în țara noastră. Ea este bună și în continuare, în ciuda dificultăților generate de criza energetică la nivel mondial. Din punctul nostru de vedere, care nu pricepem nimic din ceea ce se întâmplă în lumea asta, trecerea distribuțiilor de energie ale Enel la grecii de la PPC este o afacere care trece peste capul nostru. Un cap prost, lipsit de viziune și de ceea ce se întâmplă în această lume. Iată cum privesc grecii afacerea cu pricina.  

Publicația elenă Kathimerini publică o analiză a achiziției Enel România de către operatorul grec PPC.

Potrivit Kathimerini, compania elenă de utilități Public Power Corporation (PPC) dobândește o prezență pe o piață românească mare și în creștere rapidă, cea mai mare companie de energie regenerabilă și a doua în furnizarea și distribuția de energie electrică din țară.

În același timp, devine un actor strategic în domeniul energiei în regiune și obține acces la coridorul energetic care pornește din România, traversează Bulgaria și se termină în Grecia.

Odată cu finalizarea achiziției, în al treilea trimestru al anului, PPC va adăuga la potențialul său peste 130.000 km de rețea de distribuție, 3,2 milioane de clienți noi și 534 MW de energie regenerabilă în funcțiune. În esență, aceasta își dublează producția din regenerabile, face față riscului de reglementare din cauza restricțiilor impuse pentru a-și reduce cota de piață din Grecia și realizează astfel o creștere a dimensiunii sale.

PPC a anunțat în această săptămână semnarea unui acord obligatoriu cu Enel pentru achiziționarea tuturor participațiilor deținute de Enel și filialele sale în România pentru o sumă totală de aproximativ 1,260 miliarde de euro (pe baza valorii totale a activității, care se ridică la 1,9 miliarde de euro).

Acordul include o prevedere pentru o posibilă plată suplimentară (Earn-out), bazată pe un mecanism specific, în cazul în care activitatea de Trading a Enel România dobândește în următorii 2 ani o valoare mai mare decât cea inclusă în contravaloarea de 66,5 euro/client. Acest preț este cu mult sub jumătate din cel al achizițiilor de pe piața elenă.

În ceea ce privește rețelele, PPC cumpără în România la aproximativ jumătate din prețul plătit de Macquarie pentru achiziția a 49% din DEDDIE (Operatorul rețelei de distribuție a energiei electrice din Grecia). Prețul pentru proiectele de energie regenerabilă a fost, de asemenea, stabilit la niveluri corespunzător scăzute în comparație cu achizițiile din Grecia.

În plus, Compania elenă de utilități Public Power Corporation (PPC) obține acces la coridorul energetic care începe în România, traversează Bulgaria și se termină în Grecia.

PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii din bilanțul său, din care 800 de milioane de euro vor proveni din finanțarea deja asigurată a datoriilor disponibile sub forma unui împrumut pe 5 ani de 485 de milioane de euro de la bănci grecești, precum și a unei facilități punte de 315 milioane de euro de la bănci internaționale.

Conform celor din apropiere PPC, tranzacția va adăuga un profit EBITDA de ordinul a 300 de milioane de euro la profit EBITDA total al grupului PPC.

La încheierea acordului, au fost evaluate și ratele ridicate de creștere a economiei românești (2,5% în acest an, în ciuda inflației crescute, și 3% în 2024) și industrializarea intensă a țării.

“Această achiziție este în deplină concordanță cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea expansiunea noastră internațională în regiunea Europei de Sud-Est și, prin urmare, activitățile Enel în România reprezintă alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere comercial”, a comentat președintele și directorul general al PPC, Giorgos Stassis, care cunoaște foarte bine Enel România, pentru că a lucrat în cadrul acesteia înainte de a prelua “cârma” PPC.

Ieșirea Enel din România, unde a fost prezentă din 2005, este legată de strategia companiei de a se dezangaja din mai multe țări pentru a-și îmbunătăți bilanțul, care a fost semnificativ împovărat în timpul crizei energetice.

Compania își propune să își reducă datoria cu 21 de miliarde de euro până în 2024 și, în acest context, a vândut deja activele din Chile, precum și activitatea din Rusia, și este în curs de vânzare a portofoliului său din Grecia, Argentina și Peru .

“Odată cu vânzarea tuturor activităților noastre din România, continuăm să punem în aplicare planul de vânzare anunțat cu ocazia prezentării Planului Strategic al Enel pentru perioada 2023-2025”, a declarat directorul general și CEO al Grupului Enel, Francesco Starace.

Acest plan are în vedere repoziționarea Enel în țările cu o creștere mai mare, unde are o prezență integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile și Columbia.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Next Story

De ce în România hidrogenul nu prinde teren?

Articole pe aceeasi tema

Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  

Posted On 21 martie 2023
, By Redactia
0

Arrividerci-Kalimera: Enel a semnat acordul cu PPC pentru vanzarea activitatilor din Romania

Posted On 9 martie 2023
, By Redactia

Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania

Posted On 17 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.