Energia electrica este mai scumpa doar pentru consumatorii care nu stiu sa-si aleaga furnizorii?
Pretul energiei electrice s-a scumpit, de la 1 iulie, cu 8%, pentru consumatorii casnici arondati furnizorilor de ultima instanta. Masura de majorare a pretului de catre ANRE face parte din calendarul de liberalizare a pietei de energie electrica, calendar care se va incheia la 1 ianuarie 2018. Cum majoritatea consumatorilor casnici au ramas inca fideli furnizorilor de energie electrica consacrati (Enel, E.ON, CEZ si Electrica) majorarea de 8 % aduce o crestere nesemnificativa a pretului energiei. Concret, la un consum familial mediu de 100 kw/familie, cresterea este de 3 lei/luna si undeva la 36 de lei/an, fata de o crestere ceruta de catre furnizori, care putea ajunge la 52-56 lei/an. Atentie insa, consumatorii casnici care au ales deja sa se adreseze altor furnizori decat cei amintiti nu au nici o legatura cu majorarea de 8%. Nu intamplator, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, sugera ca liberalizarea pietei de energie si gaze le permite consumatorilor casnici sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale. In fapt, aceasta este adevaratul avantaj al liberalizarii pietei, de care putini romani tin insa seama.
Cresterea pretului energiei electrice cu 8% este si ea gandita de catre Autoritatea de reglementare intr-un context dat al pietei si mai ales intr-o perioada in care consumul de energie nu este unul ridicat. Exista posibilitatea ca acest procent sa fie mai mic de la 1 iulie, dar mai mare in perioada anotimpului rece, inainte de liberalizarea totala a pietei. Justificarea ANRE este legata de faptul ca furnizorii de energie electrica de ultima instanta achizitioneaza in jur de 30%, sau chiar mai mult, din energia electrica furnizata, din piata pentru ziua urmatoare, unde preturile sunt ridicate in aceasta perioada. Din punctul nostru de vedere acest aspect demonstreaza o lipsa de viziune a furnizorilor de ultima instanta, care stau la mana hazardului (orice piata spot presupune acest lucru) si nu isi achizitioneaza energia pe termen mediu si lung, in conditiile in care deja stiu cam care este cererea clientilor lor. Comoditatea s-ar putea sa-i coste in noua conjunctura, in care deja ofertele de furnizare sunt din ce in ce mai diversificate.
“Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie”, spunea saptamana trecuta Niculae Havrilet, care preciza ca “pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare”. Asa ca, stimati consumatori, urmati exemplul presedintelui ANRE. Niculae Havrilet a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.
“Dar, daca va uitati in comparatorul de preturi, in toate zonele unde sunt furnizori de ultima instanta, sunt 14-15 oferte la preturi mai mici decat cele ale furnizorilor de ultima instanta. Furnizorul de ultima instanta este pragul cel mai scump, de acolo se negociaza la preturi mai mici. Inclusiv furnizorii de ultima instanta au oferte cu preturi mai mici pe piata concurentiala. Pretul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinta (stabilita de ANRE – n.r.). Aceasta este o valoare de referinta pentru ca este pentru furnizarea de ultima instanta, care nu se negociaza”, a aratat Havrilet. Totodata, el a admis ca sunt foarte putini consumatori casnici care au incheiat contracte in regim concurential, in principal din lipsa informatiilor, si a aratat ca ANRE va obliga furnizorii de ultima instanta sa-si anunte toti consumatorii ca au posibilitatea de a face acest lucru.
“Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultima instanta sa ii anunte pe consumatori ca de la 1 ianuarie nu mai exista piata reglementata, nu mai exista acea portiune de energie electrica care vine la pret reglementat de la producatori, care la ora actuala este de 10% din cosul total”, a mai spus Havrilet. Potrivit acestuia, atunci cand semneaza un contract negociat, consumatorii trebuie sa fie atenti in primul rand la pret, apoi la conditiile contractuale, in ce situatii pot fi deconectati si in ce conditii se face plata. Seful ANRE a aratat ca, in prezent, pretul energiei pe piata spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decat anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de AGERPRES, pretul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marti) este 257 de lei pe MWh, in crestere cu 55% fata de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, cand pretul pe aceeasi platforma bursiera era 165 de lei pe MWh.
“Aceasta scumpire este propagata din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftina din surse hidro si eoliene. Insa si in regiune se constata acest fenomen. Romania este cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia si, pe toate aceste piete, pretul pe PZU este aproximativ acelasi, cu unul sau doi euro mai mic in Romania. In Serbia si Bulgaria preturile sunt si mai mari”, a sustinut oficialul ANRE. El a adaugat ca pretul pe bursa poate reveni odata cu aparitia unor conditii climatice propice pentru a creste productia de energie eoliana si hidro, adica vant si ploi. “Ne asteptam ca, pana la toamna, aportul de energie regenerabila sa nu creasca”, a mai spus Havrilet.