0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Acordul de la Paris, energie nucleara, energie regenerabila, panouri solare, stocare energie

In timp ce unele sectoare ale industriei energetice se lupta sa ramâna relevante, exista mult mai multe segmente care prospera. Pe masura ce noile tehnologii sunt dezvoltate si perfectionate, exista mai multe motive ca oricând pentru ca oamenii din industria energetica sa fie optimisti cu privire la viitor.

Oportunitatile sunt peste tot in industria energetica in aceste zile. Nu numai ca energia eoliana si solara inregistreaza o crestere exploziva, dar si alte câteva tehnologii dau semne reale de promisiune. Sistemele de stocare a energiei din baterii si microretelele au devenit componente principale ale sistemului. Proiectele avansate de energie nucleara si schemele energetice bazate pe hidrogen au progresat dincolo de concepte si trec la faza de implementare. Accentul la nivel mondial asupra schimbarilor climatice ii face pe dezvoltatorii de tehnologii de captare si stocare a carbonului (CCS) sa priveasca cu speranta spre viitor, cu desfasurarea serioasa a sistemelor CCS aproape asigurata daca lumea vrea sa atinga obiectivele aliniate cu Acordul de la Paris.

Miscarea de a electrifica totul ofera, de asemenea, oportunitati companiilor de energie care au viziunea adecvata de a valorifica tendinta. Cu mentalitatea inovatoare care predomina in institutiile academice si laboratoarele de cercetare din intreaga lume, cu siguranta vor exista tehnologii noi, dar nemaiauzite, care vor iesi la lumina pe masura ce deceniul progreseaza. Da, sunt multe pentru care industria energetica sa fie entuziasmata in timp ce ne indreptam spre noul an.

Sectorul energiei solare a cunoscut o redresare si mai pronuntata in 2021 si 2022.  Industria solara va continua foarte probabil sa stabileasca recorduri anuale de instalare in Europa pâna in 2024. A existat, de asemenea, o crestere notabila a instalatiilor de energie eoliana in Europa in 2021. Cu toate acestea, probabil cea mai impresionanta crestere are loc in arena stocarii energie

Lanturile de aprovizionare sunt o veriga slaba

Problemele legate de lantul de aprovizionare sunt totusi o potentiala piatra de poticnire pentru intreaga industrie a energiei. Constrângerile lantului de aprovizionare duc la cresterea preturilor pe fiecare segment al pietei solare.

Cu toate acestea, problemele lantului global de aprovizionare afecteaza mult mai mult decât doar panourile solare. Lantul de aprovizionare cu semiconductori si electronice, care este de o importanta vitala pentru multe sisteme utilizate in industria energetica, este incredibil de volatil.

Unele articole care au lipsit de aprovizionare includ in prezent fosfor galben din China, care este folosit pentru a produce fosfor organic si polifosfati, care sunt utilizati frecvent in aplicatiile de racire a apei. Acest lucru ii obliga pe utilizatorii mari sa ia in considerare tehnologii alternative sau sa reduca utilizarea, ceea ce duce adesea la cresterea consumului de apa – nu este un compromis bun. Propilenglicolul, un produs obisnuit folosit pentru protectia impotriva inghetului, a fost aproape complet indisponibil pentru o perioada, dar s-a imbunatatit in ultimul timp.

Problemele lantului de aprovizionare au fost amplificate de actiunile consumatorilor.Exista un comportament de cumparare in panica – in care companiile plaseaza mai multe comenzi si nu le pastreaza. Asta provoaca o intrerupere pentru ca exista o cerere artificiala. In plus, unii clienti au modificat practicile de achizitie de la „just la timp” la „doar in caz”, adica cumparând articole de care „ar putea” avea nevoie.

O Renastere nucleara?

Cu putin mai mult de un deceniu in urma se parea ca industria nucleara se indrepta spre o renastere. Au fost comandate noi unitati si optimismul a abundat. Apoi, intârzierile de programare si depasirile de costuri au inceput sa afecteze proiectele de prim rang, iar dezastrul de la Fukushima din 2011 a deraiat complet planurile. Cu toate acestea, a existat din nou multa activitate in industria nucleara in ultimul timp, iar mai multe evolutii ofera motive pentru fanii energiei nucleare sa se simta din nou plini de speranta.

Informatiile venite din Canada au oferit un motiv de optimism. Ontario Power Generation (OPG) si-a anuntat decizia de a utiliza tehnologia reactorului modular mic (SMR) BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) pentru un nou proiect de constructie la statia sa de generare nucleara Darlington din Clarington, Ontario. OPG a declarat ca va colabora acum cu GEH in ceea ce priveste inginerie, proiectare, planificare, pregatirea materialelor de licentiere si autorizare si performanta. Activitati de pregatire a amplasamentului, cu scopul comun de a construi primul SMR comercial la scara de retea din Canada , proiectat sa fie finalizat inca din 2028.

NuScale Power, care este probabil compania cea mai apropiata de a construi un proiect SMR comercial in America de Nord, dupa ce a primit deja aprobarea de proiectare de la NRC, a anuntat pe 2 decembrie ca isi va comercializa centralele electrice folosind numele VOYGR. Compania a declarat ca proiectarea centrala scalabila VOYGR-12 va gazdui pâna la 12 module de alimentare NuScale, rezultând o productie bruta totala de 924 MWe. De asemenea, va oferi solutii mai mici – un VOYGR-4 cu patru module (308 MWe) si un VOYGR-6 cu sase module (462 MWe). NuScale a spus ca prima fabrica VOYGR va fi operationala pâna la sfârsitul deceniului.

Alte doua modele care ar putea fi implementate comercial pâna la sfârsitul deceniului sunt Reactorul Integral de Sare Topita (IMSR) al Energiei Terestre si microreactorul eVinci de la Westinghouse Electric. Ambele au primit sprijin financiar din partea DOE

Decarbonizare: captarea hidrogenului si a carbonului fata in fata cu provocarile viitorului

Exista o cruciada mondiala pentru decarbonizarea retelelor electrice. Desi China si India au reusit sa introduca limbajul in „Pactul Climatic de la Glasgow”, care a fost adoptat de aproape 200 de tari reunite la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP26) din Scotia in noiembrie, a fost schimbat in „reducerea treptata” In afara consumului de carbune, zilele productiei de energie pe baza de carbune par numarate. In plus, exista o miscare din ce in ce mai mare de activisti de mediu care doresc sa vada generarea neabatuta pe baza de gaz natural eliminata din mixul energetic mai devreme . Desi acest lucru poate ridica parul tuturor celor care au legaturi cu industria combustibililor fosili, ofera oportunitati pentru oameni din mai multe sectoare energetice. Printre tehnologiile care ar putea beneficia de tendinta de decarbonizare se numara hidrogenul si schemele de captare a carbonului.

Un aspect al productiei de hidrogen verde care este adesea trecut cu vederea este componenta apei. Multe proiecte solare si eoliene sunt situate in zone cu deficit de apa, ceea ce ar putea reprezenta o preocupare pentru companiile care planifica instalatii ecologice cu hidrogen. Pentru o instalatie de electroliza de 100 MW necesita aproximativ 400 pâna la 600 de litri pe minut (lpm) de apa din care este consumata aproximativ 250 pâna la 300 lpm. iar restul merg la canalizare.

In timp ce productia de hidrogen albastru poate sa nu conduca la o crestere pe scara larga a implementarilor CCS, exista o promisiune pentru tehnologia in proiectele de modernizare la centralele electrice pe carbune si gaz.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.
  • Cum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiatCum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiat
  • Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa VerdeAproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
  • De la vise la fapte, sau cum reuseste Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene sa deschida Cutia Pandorei energiilor regenerabile din Romania? (I)De la vise la fapte, sau cum reuseste Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene sa deschida Cutia Pandorei energiilor regenerabile din Romania? (I)
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Proiectul NuScale prinde viata

Next Story

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Articole pe aceeasi tema

0

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Posted On 9 ianuarie 2023
, By Redactia

Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila

Posted On 9 ianuarie 2023
, By Redactia

Proiectul NuScale prinde viata

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.