0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda

Energia va deveni marfa de lux in Romania. De ce creste pretul curentului cand consumul scade sau bate pasul pe loc? (II)

Posted On 12 mai 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori de energie, energie regenerabila, furnizori de energie, piata de energie, pret marginal, pretul energiei electrice

Sa ne continuam povestea. A inceput intreaga Europa se se agite pe marginea pretului energiei, cu toate ca era de anticipat ca tintele ambitioase de reducere a poluarii tocmai inspre asta duc: cresterea pretului. Dar, intre ceea ce se intampla in tarile dezvoltate ale Europei si ceea ce se intampla in Romania apare un fel de prapastie.

Concret, Romania are capacitati instalate in energie verde mult peste majoritatea tarilor europene, raportat la consum: 6500 de MW in hidro, 4000 de MW in regenerabile plus 1400 de MW in nuclear, deja mult peste consumul nostru intern. Mai mult decat atat, Romania nu-si poate ascunde costurile de productie ale energiei electrice, asa cum fac alte tari europene care au mixul energetic stabilit la nivel de companii integrate. La noi Hidroelectrica produce cu un pret, CE Oltenia cu un alt pret, CET Brazi (etc) cu alt pret. Cand respectivii producatori vand energia in piata libera, pretul de referinta pleaca, evident , de la pretul marginal. Cel putin asa s-a intamplat pana acum.

Paradoxal, piata de energie incepuse sa se obisnuieasca cu aceasta realitate, iar un furnizor care isi aranja un portofoliu pentru clientii finali stia sa cumpere si dintr-o parte si din alta. Isi facea un echilibru intern pe care normal ar fi trebuit sa il faca cel ce vindea energia. Mixul energetic, laudat in ultimii 30 de ani la nivel de generare il realizau de fapt furnizorii.

Numai ca, piata libera a venit cu reglementari. unele impuse de Comisia Europeana, altele impuse de imbecibilitatea autoritatilor. De grija consumatorului roman (falsa in realitate), partidele aflate la putere si-a bagat nasul in aceasta piata ori de cate ori a simtit ca pierd capital electoral. Consecintele OUG 114, cele legate de pretul fix al gazelor pentru consumatorii casnici, decontarea la 15 minute etc, au facut ca jucatorii din piata sa-si adepteze strategiile la conditii speculative.

Dupa modelul influentei statului, prin intermediul nemijlocit al ANRE, fiecare jucator din piata libera si-a aranjat portofoliul. Cand s-a schimbat statul, adica puterea, unii au tinut pasul, altii nu!

In realitate, cel putin in faza in care ne aflam, pretul energiei electrice (chiar si al gazelor naturale) nu este dat de piata libera, ci de cei care simt ca pierd in lipsa spijinului statului, respectiv de cei care simt ca castiga, cu ajutorul noii puteri.

Romania nu este intr-o situatie disperata din punctul de vedere al asigurarii necesarului de energie. Dar se apropie cu pasi repezi spre aceasta perspectiva. Nu avem cum sa recuperam intr-un termen scurt ceea ce nu am facut in 30 de ani. Problema este ca platim nu pentru ce nu am facut, ci pentru ceea ce nu suntem in stare sa facem de aici inainte.

Certificatele de CO2 sunt instrumente financiare, adica se poate specula pe marginea lor. Exista in Romania vreo companie producatoare de energie electrica care sa fi anticipat acest lucru si care sa fi avut un department de urmarire a evolutiei pretului certificatelor de CO 2? Nicidecum. Faptul ca certificatele de emisii sunt instrumente financiare ar fi trebuit sa trezeasca decidentii din Romania in asa fel incat sa faca din aceasta aparenta povara un avantaj.

Sa ne intoarcem insa la pretul energiei electrice.

Peste tot in Europa a crescut si va mai creste. Din cresterea pretului energiei ar trebui sa fie si castigatori, nu numai perdanti. Castigatorii se situeaza in partea de generare, sau asa ar trebui sa fie, pierzatorii in zona de consum. In realitate, cel putin in momentul de fata, marii perdanti ai cresterii pretului sunt furnizorii. Din acest punct de vedere ne vom astepta in viitorul apropiat la mari surprize in piata. In criza energiei din iarna anului 2017 nici un producator, distribuitor nu a pierdut. In schimb, cativa mari furnizori (cu capital romanesc) au dat-o in bara. Se va repeat acest lucru si acum?

Aproape sigur, pentru ca in toata confuzia intretinuta cu buna stiinta de decidenti pe piata de energie nimeni nu avea cum sa-si consolideze portofoliul. Majoritatea furnizorilor au cazut prada tranzactiilor din piata SPOT, cea care da de altfel semnalul de crestere al pretului. Intre pozitionarea din piata liberalizata si presiunile aparute din cauza politicilor europene, deciziile autoritatilor au fost total aiurea, ca sa nu spunem altfel. Pretul energiei va creste in continuare pentru ca energia a fost dintotdeauna cea mai cautata marfa. Cand impui restrictii in producerea ei nu ai cum sa nu tragi si ponoasele.

Energia de import nu are nici o legatura cu cresterea pretului. Dimpotriva. Daca urmarim cu atentie schimburile comerciale cu energie pe granite de Vest, adica cu Ungaria, constatam ca energia importata din zona respectiva (cuplarea) nu acopera nici jumatate din totalul energiei importate de Romania. Mare parte din aceasta vine din alta parte, de acolo de unde nu exista presiunea certificatelor verzi.

Important este ca am ajuns in faza in care furnizorii nu mai pot suporta cresterea de pret fara sa o introduca in facture clientilor finali. Ramane de vazut cat din majorarea de pret se datoreaza greselilor pe care furnizorii le-au facut in piata libera si cat deciziilor aberante ale autoritatilor. Aici trecem la un alt capitol (va urma)

 

Articole pe aceeasi tema

  • Zis si facut: piata de energie va fi reglementata, OPCOM ramane in pole positionZis si facut: piata de energie va fi reglementata, OPCOM ramane in pole position
  • Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 iulie 2021Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 iulie 2021
  • Exclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-CenterExclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-Center
  • Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarnaPiata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna
Despre autor
  • google-share
Previous Story

AEI: milioane de romani risca sa ajunga in anul urmator in saracie energetica

Next Story

Deputatii au aprobat acordul cu SUA pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Articole pe aceeasi tema

0

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023
, By Redactia
0

Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.

Posted On 25 septembrie 2023
, By Redactia
0

Contractele PPA contribuie enorm la stabilizarea bugetului pentru consumatorii finali de energie

Posted On 25 septembrie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

De ce am luat-o razna de grija prosumatorilor ?

Posted On 27 septembrie 2023

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023

Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?

Posted On 26 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.