0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie

Independenta energetica, cu I de la inovatie Energy Independence, Spelled with “I” Like Innovation

Posted On 16 octombrie 2014
By : Cristian Stefan
Comment: 0

Ce este, de fapt, smart grid? Unde e lista de prioritati pentru perioada urmatoare? Cine plateste pentru preluarea energiei din regenerabile, care deja s-a dezvoltat peste asteptari? Si, in general, cine plateste… Multe intrebari s-au pus la seminarul „Romania isi poate asigura independenta energetica nu prin epuizarea resurselor, ci prin solutii inteligente„, organizat de KIC InnoEnergy, in paretneriat cu Energy-Center.ro.

Spun ca intrebari mai multe si mai la obiect se vor pune de acum incolo, pentru ca, in general, avem impresia ca stim cum sa fim independeti – stim cu S de la sist, sa spunem, fara sa ne gandim la o independenta cu I de la inteligenta retelelor sau cu I de la inovatia din acele proiecte care sa ne faca energia mai curata, sa ne faca sa consumam mai putin si in final sa platim mai putin. Evident, stim si e cat se poate de legitim ca nu vrem sa platim mai mult pentru o factura deja umflata, dar nu stim ca multe astfel de proiecte iti pot gasi finantare, prin fonduri europene si chiar prin investitori privati.

Spre exemplu, facand o analogie in domeniu, KIC InnoEnergy este o retea alimentata de Institutul European pentru Inovatii si Tehnologie, cu centre nodale in Suedia, Olanda, Franta, Germania si Polonia ( era sa zic „bineinteles Polonia”, pentru dinamica smart a acestei tari din ultimul timp si nu numai in domeniul energiei) si unde se fac conexiuni intre idei, tehnologie si, evident, consumatori. Se baga in priza proiecte ale oricarui consortiu care include intre trei si sapte organizatii europene, din industrie si cercetare. Doar sa aiba idei smart si cu apetenta la piata.

Pe 2014, KIC are o lista cu peste 60 astfel de proiecte, pentru care a gasit finantare si pe care le pregateste pentru lansarea pe piata. Proiecte de la cum sa-ti transformi casa intr-o minicentrala electrica sau intr-o statie de alimentarea masinii cu gaz, de cum sa faci vara rece in casa folosind sistemul centralizat de incalzire si altele asemenea.

Cum stam noi la acest capitol? Intr-o vreme in care ne trezim ca am putea ramane fara apa calda la robinet, ai zice ca doar de inovatii si chestii smart nu ne arde.

Am fi surprinsi sa aflam ca, spre exemplu, de la Valcea, de la Centrul Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustibil, directorul Mihai Varlam si ne vorbeste nu doar de preocupari pentru acest domeniu de viitor ( cum in general se vorbete la noi de preocupari), ci de aplicatii practice, de lucruri concrete realizate sau care sunt ”pe teava”. Si, da, exista chiar o masina romaneasca alimentata cu baterii pe hidrogen si care are o autonomie nu de cateva zeci de km, ci de 250. Da, 250 de km si da, la Valcea. Si daca o tin asa, cautand inteligent fonduri si europene si de la buget si poate si de la privati, cercetatorii nostri ar putea umple drumurile cu hibride, mai repede decat o sa treaca o autostrada pe la Valcea. Sigur, cu o floare … Dar ia puneti o „baterie” de astfel de proiecte pe masa si o sa vedeti ca altfel vorbim de independenta energetica! Poate mai inteligent.

What is, actually, a smart grid? Where’s the priorities list for the coming years? Who pays for the intake of renewable energy, which already developed below expectations? And generally, he who pays… There were many questions at the Conference style “ Romania can secure its energy independence by smart solutions instead of exhausting its resource ”, organized by KIC InnoEnergy, in a collaboration with Energy-Center.ro.

I think there will be more questions, and more specific ones, as generally we think we know how to become independent – switching (spelled with “S” like shale) to other gas, for instance – but forgetting to stop (with an “S” like smart) wasting energy, or spelling “independence” with an “I” like innovation in cleaner energy projects, or in ones cutting our consumption and implicitly our bills. Of course, we know very well – and it’s very legitimate, too – we don’t want to pay more on our already exaggerated bills; we know less that such projects can get financing from European funds or even from private investors.

For instance, using an analogy in this field, KIC InnoEnergy is a grid; it is supplied by the European Institute of Innovation and Technology; its nodes are in Sweden, the Netherlands, France, Germany, and Poland (I was about to write “Poland, of course, because of the country’s smart dynamics in the recent past, not just in energy); they connect ideas, technology, and obviously consumers. Projects are plugged from any consortium of three to seven European organizations in industry and research. The only prerequisites are smart ideas and market orientation.

In 2014, KIC’s list includes more than 60 such projects for which it already identified financing and prepares the market launching. Projects range from the ways of turning a home into a miniature power plant or into a LPG station for the car to cooling your house in the summer using the heating installation and so on.

Where do we stand in this field? As nowadays we face the possibility of not getting running hot water anymore, you’d think innovation and smart things are hardly our concern.

You’d be surprised, for instance, when the director of the National Hydrogen and Fuel Cells in Valcea, Mihai Varlam, does not talk about preoccupations for this promising field (as we’re used to hear promises), but rather about practical applications, about concrete things already done or impending. And yes, there actually is a Romanian car powered by hydrogen fuel cells with an autonomy of 250 kilometers, not just a couple of dozens. Yes, 250 km, and yes, Valcea. If they continue their smart research also for European, budget, and even private funds, our researchers might get the roads hoarded with hybrid cars before a motorway runs through Valcea. Of course, one flower… But put a “battery” of such projects on the table, and you’ll hear a different discourse about energy independence. Hopefully, a smarter one.


Articole pe aceeasi tema

  • Insolventa Hidroelectrica, prea simplu ca sa fie si adevaratInsolventa Hidroelectrica, prea simplu ca sa fie si adevarat
  • KMG International anunta cei 100 castigatori ai programului de burseKMG International anunta cei 100 castigatori ai programului de burse
  • Electrica si OMV Petrom au inaugurat prima statie de incarcare rapida pentru masinile electriceElectrica si OMV Petrom au inaugurat prima statie de incarcare rapida pentru masinile electrice
  • <!--:ro-->Aurul de la Rosia Montana va face victime curand: platim 2 miliarde de euro despagubiri sau facem jocul canadienilor? <!--:-->Aurul de la Rosia Montana va face victime curand: platim 2 miliarde de euro despagubiri sau facem jocul canadienilor?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ce-ar face statul cu Petrotel si Arpechim, dupa ce a dat pe nimic industria de rafinare?What Would the State Do with Petrotel and Arpechim, After It Gave Away the Refining Industry?

Next Story

Chinezii mai fac un pas in Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Klaus Iohannis a descoperit in urma cu 4 ani, ieri si-a amintit si Virgil Popescu: Romania mai vrea doua reactoare nucleara dar pierde specialistii pe banda

Posted On 25 ianuarie 2021

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Posted On 25 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.