Era de asteptat: americanii anuleaza proiectul reactoarelor NuScale, Romania merge mai departe indiferent de costuri
Compania NuScale Power și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat miercuri că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei. Compania americană şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR). Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, încercau chiar în această primăvară să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, spunând că aceasta va fi testată mai întai in SUA. Acum, acest proiect a fost anulat. NuScale transmite acum că speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina. Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA.
Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale) au anunțat astăzi că au convenit de comun acord să pună capăt proiectului Carbon Free Power Project (CFPP).
“În ciuda eforturilor semnificative depuse de ambele părți pentru a avansa CFPP, pare puțin probabil ca proiectul să aibă o subscripție suficientă pentru a continua spre implementare. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele părți”, au transmis companiile.
UAMPS este o agenție interlocală a statului Utah, înființată în 1980, fiind o entitate de servicii energetice bazate pe proiecte. NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) este principalul furnizor din industrie de tehnologie nucleară a reactorului modular mic (SMR). Este primul și singurul SMR al cărui proiect a fost certificat de către Comisia de reglementare nucleară din SUA, conform NuScale. Înființată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Ore.
“Prin munca noastră cu UAMPS și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie al SUA, am avansat NuScale Power Modules până la punctul în care utilitățile, guvernele și industriile se pot baza pe o tehnologie dovedită de reactor modular mic (SMR), care are aprobarea de reglementare și este în producție activă. Munca noastră cu CFPP din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de implementare comercială; atingerea acestei etape reprezintă un succes extraordinar pe care vom continua să îl dezvoltăm cu viitorii clienți”, a susținut John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. “NuScale va continua să colaboreze cu ceilalți clienți interni și internaționali pentru a aduce tehnologia noastră SMR americană pe piață și pentru a crește baza de producție nucleară din SUA, creând locuri de muncă în întreaga țară”, a adăugat acesta.
“Această decizie este foarte dezamăgitoare, având în vedere anii de muncă grea de pionierat depusă în CFPP de către UAMPS, CFPP LLC, NuScale, Departamentul de Energie al SUA și comunitățile membre ale UAMPS care au preluat rolul de lider pentru a lansa CFPP”, a declarat directorul executiv și directorul general al UAMPS, Mason Baker. “Cu toate acestea, această decizie este cea mai bună cale de urmat pentru membrii UAMPS care participă la CFPP și a face ceea ce este mai bine pentru aceste comunități membre va fi întotdeauna lumina călăuzitoare în astfel de decizii.Am învățat multe lecții neprețuite în timpul dezvoltării CFPP pe care le vom continua în activitatea de dezvoltare viitoare pentru a satisface viitoarele nevoi energetice ale comunităților membre ale UAMPS”, a transmis Baker. Baker a concluzionat: “Lucrăm îndeaproape cu NuScale și cu Departamentul de Energie al SUA la următorii pași pentru a încheia proiectul.”
În contextul informațiilor referitoare la proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din SUA, RoPower precizează că nu poate comenta evoluția altor proiecte, după ce Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale opresc proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, din cauza costurilor.
RoPower își menține încrederea în tehnologiile SMR și își reafirmă angajamentul de a respecta toată legislația și reglementările locale și internaționale în dezvoltarea proiectului în România.
În ceea ce privește proiectul SMR de la Doicești, RoPower informează că proiectul se află în etapa preliminară de dezvoltare, care constă într-o serie de activități și studii inițiale de inginerie și proiectare, și analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești. În plus, proiectul se află în tranziție către o fază intermediară, care constă în activități referitoare la amplasament, activități de autorizare, activități de licențiere și reglementare și inginerie de proiectare preliminară.
Implicarea RoPower cu toate entitățile publice și private relevante este în concordanță cu prioritățile strategice ale acționarilor și ale Statului Român și se va desfășura în cadrul de reglementare.
RoPower se implică în implementarea responsabilă a proiectului SMR. În aliniere cu partenerii noștri, suntem hotărâți să conducem proiectul SMR de la Doicești către un viitor care promite atât sustenabilitate și securitate energetică pentru țara noastră, cât și să reflecte o cooperare durabilă între România și partenerii săi internaționali.
De asemenea, Ministerul Energiei a precizat că “România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea”.
România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea, precizează Ministerul Energiei după ce Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale opresc proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, din cauza costurilor.
În comunicat se mai precizează: “Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.
România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență.
În mai 2022, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița. Amplasamentul a fost identificat “în urma unui studiu aprofundat” realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat în 13 iunie 2023 un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR în Europa Centrală și de Est și în România.