0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Este folosită plafonarea prețului de achiziție a gazelor în Europa ca o metodă populistă de a ascunde penuria de gaze din această iarnă?

Posted On 17 octombrie 2022
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: consumatori de gaze, plafonarea pretului gazelor, productia interna de gaze, supraimpozitarea energiei

Deoarece tot mai mult se prefigurează faptul ca multe țări din Europa nu vor avea suficiente gaze ca să acopere consumul total din această iarnă, aspect care ar putea fi pus pe seama Politicii UE de sancționare a Rusiei, pentru a se devia opinia publică de la această posibilă acuzație, UE caută să impună Plafonarea Prețului la gaze la toți producătorii/importatorii fapt care va produce o penurie mai mare de gaze, dar nu va fi percepută ca fiind penuria  datorată UE ci a ”avariilor” create în special de Rusia care va fi acuzată că nu livrează gaze europenilor.

Astfel, pe de o parte avem o măsură populistă mult dorită și în același timp avem o justificare și vinovații de ce nu va avea Europa gaze la iarnă.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor. Germania, Ţările de Jos, Danemarca, Estonia, Irlanda susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă. Este important de precizat că aceste țări, cu excepția Germaniei au asigurate cantitățile de gaze pentru iarna următoare și au prețuri acceptabile în contractele existente.

Ungaria s-a opus vehement plafonării prețului gazelor la importatori, având în vedere că are contracte încheiate cu Gazprom la prețuri acceptabile.

15 țări au semnat o scrisoare prin care se cere UE plafonarea prețurilor la toate gazele produse/importate în Europa (Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania). Plafonarea prețului la orice prouds aduce penurie. Plafonarea prețului la gaze în Europa poate adduce aceeași penurie. Cererea mare de gaze la nivel mondial poate absorbi imediat o parte din gazelle care au ajuns anul acesta în Europa pentru a substituii gazele lipsă din Rusia. Și atunci de ce această solicitare? Poate pentru că oricum se așteaptă să nu fie suficiente gaze în această iarnă și țările își pregătesc terenul și vinovații pentru perioada când vor rămâne fără gaze și opinia publică le va cere socoteală.  Practic toate țările semnatare exceptând România sunt țări dependente masiv de importurile de gaze, în general nu au acoperită integral cantitatea de gaze pentru iarna următoare. Astfel, multe din aceste țări nu au ce pierde, ele fiind în situația de a nu avea oricum suficiente gaze pentru iarna următoare, pentru toți consumatorii și în fiecare zi de iarnă.

Marile întrebări sunt pentru România:

  • De ce să semneze România o astfel de scrisoare, având în vedere că are cea mai mare acoperire cu gaze din producția internă dintre toate țările Europene care consumă gaze?
  • De ce să-ți plafonezi prețul gazelor naturale din producția internă (plafonare care s-a realizat de anul trecut pentru gazele vândute populației), care în situația de criză a gazelor din Europa în această iarnă – de altfel foarte probabilă – vei fi pus în situația să le exporți în alte țări?
  • De ce să semnezi o astfel de scrisoare de plafonare a prețului gazelor din producția internă, care sigur va creea penurie de gaze din import și fără de care România în zilele geroase nu are cum să asigure gazele în mod continuu la toți consumatorii non casnici?

Scrisoarea celor 15 țări pentru plafonarea prețului la gaze a pus presiune pe Uniunea Europeană, care trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea preţului la gazele naturale care să fie acceptat de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, așa cum afirma de curând comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Cert este că decizia UE de supraimpozitare a producătorilor de energie electrică, care vând energie peste 180 euro/MWh, nu a adus prețuri mai mici la energie electrică, dar a adus venituri suplimentare exact în țările care acum solicită plafonarea prețului la gaze. Conform unui articol publicat de POLITICO cele mai multe fornduri din supraimpozitarea producătorilor de energie electrică sunt strânse în Franța și țări din Europa Centrală și de Est în schimb ce alte țări precum Germania, Țările de Jos etc., vor strange mai puține.

Acestă analiză realizată  de POLITICO, dar și rezultatele analizelor realizate pe fondul plafonării prețurilor la producător în România, arată că statele au prins gustul de a obține ușor bani, de pe urma crizei energetice, și au și avantajul de a avea și pe cine să de a vina pentru iarna următoare când gazele nu vor fi suficiente în Europa.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Roluri în piața de gaz și factura pe înțelesul tuturorRoluri în piața de gaz și factura pe înțelesul tuturor
  • Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
  • Sa nu ne amagim: fara gaze din import nu prea avem cum trece iarna (partea I)Sa nu ne amagim: fara gaze din import nu prea avem cum trece iarna (partea I)
  • Capcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracteCapcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracte
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Se dezgheata finantarea din PNRR pentru proiectele pe hydrogen verde?

Next Story

Cu ce incepem pentru a ne controla consumul de energie: Monitorizarea consumului este cea mai bună metodă de a preveni costuri neprevăzute cu energia

Articole pe aceeasi tema

0

Roluri în piața de gaz și factura pe înțelesul tuturor

Posted On 19 decembrie 2022
, By Redactia

Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?

Posted On 18 iulie 2022
, By Redactia
1

Sa nu ne amagim: fara gaze din import nu prea avem cum trece iarna (partea I)

Posted On 28 aprilie 2022
, By Dumitru Chisalita

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.