Este oficial: Enel a anunțat că iși va vinde activele din România în cursul anului viitor
Zvonurile privind lichidarea afacerilor din România a grupului italian Enel au fost confirmate astăzi într-un comunicat oficial al companiei. Astfel, furnizorul de energie cu cea mai mare cotă de piață din România, care are în jur de 3 milioane de consumatori, dar și unul dintre cei mai mari distribuitori de energie, va scoate la vânzare toate activele pe care le deține în țara noastră, lăsând un gol pe care nu știm încă cine îl va acoperi. Se confirmăa astfel că situația complicată de pe piața de energie electrică din România, acentuată de deciziile iresponsabile ale autorităților determină investitorii străini să „ își cam ia tălpășița”. Ultimii doi ani au generat pierderi de sute de milioane de euro companiilor de distribuție și furnizare, lucru de neacceptat de către conducerea Enel, în ciuda faptului că au existat negocieri serioase cu autoritășile de la București. Pe acest fond al pierderilor financiare au apărut zvonuri despre o posibilă naționalizare a companiilor de distribuție, sau o vânzare masivă a activelor deținute de către acestea. CEZ România a dat startul vânzărilor, secondată de către Enel România.
În urmă cu o lună a apărut informația conform căreia Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregăteşte o mişcare importantă de expansiune pe piaţa energetică, vizând să achiziţioneze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacţie care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro.
Așa cum spuneam, nu este prima data când italienii de la Enel avertizează că ar putea părăsi România. Încă din 2014, ENEL anunța cu surle și trâmbițe că intenționează să vândă activele deținute în România și Slovacia, în ideea de a-și reglementa situația financiară la nivel de grup. S-a avansat la vremea respectivă cifra de cel puțin un miliard de euro pentru activele din România, în condițiile în care compania era și este încă cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică cu circa 3 milioane de consumatori constanți. Pe de altă parte, una din sucursale (ENEL Muntenia Sud) acopera zona cu cel mai mare consum de energie electrică din Romania, ceea ce făcea și mai atractivă operațiunea de vânzare a activelor.
Italienii s-au râzgândit între timp și au investit masiv în România conform angajamentelor luate la preluarea distribuțiilor din Banat, Dobrogea și Muntenia.Piața de anergie electrică din România, mai precis evoluția ei, a creat dileme serioase de-a lungul timpului companiilor de distribuție astfel că funcție de reglementări ideea vânzării activelor a fost repusă pe tapet și în anii care au urmat. În cazul Enel Romania, discuțiile privind vânzarea activelor au revenit în 2019, când inclusive Hidroelectrica a făcut demersuri pentru preluarea afacerilor Enel. La vremea respectivă se vorbea deja despre o valoare a acestora de 1,8 miliarde de euro. Nu s-a întâmplat nici de data asta. Iată că, pe fondul dezstrului din piața de energie ideea vânzării revine în actualitate. De data asta lucrurile par a fi clare. Iata pes curt planul de afaceri al grupului Italian, care ne afectează și pe noi:
Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific:
- activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;
- în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;
- unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;
- se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;
- se așteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și São Paulo);
- se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval.
În 2024, Grupul intenționează, de asemenea, să cristalizeze valoarea bazei sale de active din Statele Unite și pe cea a Enel X Way.
Se așteaptă ca planul de mai sus să ofere o structură optimizată, cu următoarele efecte asupra rezultatelor economice și financiare ale Grupului:
– o contribuție pozitivă la reducerea datoriei nete a Grupului de aproximativ 21 de miliarde de euro, cu un vârf în 2023, când se preconizează că aceasta va depăși 12 miliarde de euro;
– un impact asupra EBITDA ordinar al Grupului de aproximativ 2,8 miliarde de euro și asupra venitului ordinar net al Grupului de aproximativ 900 de milioane de euro în 2024.
Până la sfârșitul perioadei de aplicare a planului, Grupul se așteaptă să fie mai agil, concentrându-se pe țările sale principale, cu o reducere preconizată participațiilor sale minoritare și o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor de creditare. Până în 2025, Grupul se așteaptă să gestioneze un total de aproximativ 75 GW de capacitate regenerabilă (inclusiv 4 GW de sisteme de stocare a energiei în baterii – BESS), aproximativ 75% din totalul producției, producția fără emisii ajungând la aproximativ 83%.