Europa de Sud Est este pe val în dezvoltarea energiei regenerabile. România este campiona la producerea de hidroenergie, dar anunța cresteri pe fotovoltaic si eolian
Energia regenerabilă în cele cinci state membre ale UE din Europa de Sud-Est – Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia – a fost segmentul cu cea mai rapidă dezvoltare din industria energetică în ultimii ani și este pe cale să atingă noi culmi, arată raportului regional „Renewable Energy in Southeast Europe – a regional report by SeeNext”. Veniturile de exploatare ale sectorului în 2021 au crescut cu 30% față de anul precedent, până la 12,9 miliarde de euro, iar Italia este cea mai importantă sursă de investiții străine în domeniul energiei regenerabile din regiune. Raportul mai arată că, la sfârșitul anului 2021, peste 33.400 de persoane lucrau în acest sector.
Raportul include o analiză financiară aprofundată care acoperă performanța a 2.567 de companii în perioada 2019-2021, o prezentare a modificărilor cadrului de reglementare în toate cele cinci țări, precum și informații despre principalele investiții și tranzacții de fuziuni și achiziții.
Raportul privind energia regenerabilă din Europa de Sud-Est analizează 2 567 de companii grecești, greci, românești, bulgare, croate și slovene angajate în operarea, întreținerea și gestionarea activelor, construcții, inginerie sau dezvoltare de proiecte de centrale electrice care generează energie regenerabilă (solară, eoliană, hidroelectrică, biomasă, biogaz sau alte surse regenerabile), sau fabricarea de baterii, motoare, turbine și alte echipamente pentru instalațiile de producere a energiei din surse regenerabile.
Constatări cheie pentru dezvoltare sectorului energiei regenerabile în Europa de Sud-Est (ESE) în perioada de trei ani cuprinsă între 2019 și 2021:
- Capacitatea totală instalată a sectorului energiilor regenerabile în cinci țări s-a situat la 32.169 MW în 2021, după ce a crescut cu 3,6 % în perioada 2019-2021.
- Centrale hidroelectrice au reprezentat mai mult de jumătate din producția de energie regenerabilă din regiune. cu o capacitate totală de 17.015 MW, urmată de cea eoliană parcurile eoliene cu 9.165 MW, iar centralele fotovoltaice cu 6.589 MW, centrale electrice pe biomasă și biogaz cu 525 MW și 10 MW de instalații geotermale.
- Energia solară și cea eoliană au fost cele mai dinamice în ceea e privește expansiunea instalațiilor în perioada analizată, crescându-și capacitatea instalată cu ritmuri superioare mediei sectoriale, de 8,1% și, respectiv, 7,2%. Biomasa și gazele din surse regenerabile au înregistrat, de asemenea, un avans de 5,5%, în timp ce capacitățile hidroelectrice au stagnat din punct de vedere al mărimii și în 2021 au fost aproape identice cu cele de la începutul perioadei.
- Sectorul energiei din surse regenerabile din ESE a generat venituri de exploatare de 12,9 miliarde EUR în 2021, în creștere cu 30% de la an la an. Creșterea a fost determinată de creșterea prețurilor la energie electrică și de creșterea cererii de energie alternativă.
- Funcționarea, întreținere și gestionarea activelor a fost cel mai mare segment, cu venituri din exploatare de 9,5 mld. euro, reprezentând reprezentând 73% din dimensiunea totală a pieței și, de asemenea, a înregistrat o creștere de cea mai rapidă rată anuală, de 32%. Construcții, inginerie și dezvoltarea de proiecte a generat venituri din exploatare de 2,2 miliarde EUR. venituri operaționale, în timp ce producția a fost cel mai mic segment cu 1,2 miliarde de euro.
- Numărul de angajați a crescut cu 1,3% de la an la an, ajungând la 33.439 în 2021, cu mai mult de jumătate dintre angajați aflându-se în România. Grecia și Bulgaria au fost cele două țări cu cele mai semnificative creștere a ocupării forței de muncă în acest sector în perioada 2019- 2021, înregistrând CAGR-uri de 7,8% și, respectiv, 2,5%.
- Cheltuielile totale cu forța de muncă, materialele și amortizarea din SEE companiilor din domeniul energiei regenerabile s-au ridicat la 4,9 miliarde EUR în 2021, în urma unei creșteri anuale de 10%. Tendința ascendentă a fost cea mai proeminentă în Grecia și Bulgaria, unde costurile s-au extins cu rate anuale care au fost mai mari decât cele sectoriale. La celălalt capăt al spectrului, pentru sectorul energiei din surse regenerabile din Slovenia, costurile s-au redus cu 14% de la an la an.
Sectorul a înregistrat un profit net combinat de 1,7 miliarde de euro. în 2021. Rezultatul final s-a îmbunătățit cu 30% pe an, egalând rata de creștere a veniturilor din exploatare, lăsând astfel marja de profit net neschimbată față de cea din anul precedent. 13,2% și îmbunătățindu-se în comparație cu cea de 10,5% din începutul perioadei de trei ani. Companiile active în exploatare, întreținere și gestionare a activelor au fost mai profitabile decât cele care activează în celelalte două segmente, cu o marjă de profit net de 15,7% în 2021.
Aproximativ 20% dintre companiile din domeniul energiei regenerabile din ESE erau deținute de societăți-mamă străine din 41 de țări diferite la sfârșitul anului 2022. Italia a fost cea mai importantă sursă de investiții în domeniul energiei regenerabile în regiune cu 16% din totalul companiilor cu capital străin din sector fiind în mâinile italienilor. Alte țări cu o prezență puternică în sectorul energiei regenerabile din Europa de Sud-Est au fost Germania, Republica Cehă, Austria, Cipru și Luxemburg.
România
În ultimii doi ani, investițiile în energie regenerabilă în România au trecut de la o ambiție amorfă la o soliditate financiară, susține raportul. Planul național de energie și climă 2021-2030 (INECP), cuplate cu obiectivele UE și finanțarea de stat au transformat energia regenerabilă din România în energie regenerabilă. un teren fertil pentru investitorii privați. Obiectivul UE de a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050 a dus și mai departe impune și mai mult agenda energiei verzi.
Angajamentul României față de transformarea energetică se reflectă în INECP, care vizează o cotă de 30,7% de energie regenerabilă. în consumul final brut de energie până în 2030.
În acest scop, capacitatea totală de energie electrică instalată a României este stabilită să crească cu aproximativ 32% în 2030, comparativ cu 2020, în principal datorită instalării de noi capacități de energie eoliană și solară în valoare de de 2,302 GW și, respectiv, 3,692 GW. Acest lucru ar aduce capacitățile totale instalate de proiecte eoliene și solare în 2030 la 5,255 GW și, respectiv, 5,054 GW. Conform estimărilor, energia hidroelectrică își va menține poziția de lider, ca fiind principala resursă energetică din România în ceea ce privește capacitățile instalate, în creștere de la 2,953 GW în 2020 la 7,593 GW în 2025.