Europa intre independenta si necesitate: gazele din Rusia nu mai vin pe conducte, dar vin cu vaporul
De la inceputul conflictului din Ucraina, Europa pretinde ca si-a redus dependenta de gazele rusesti de la circa 40% la doar 20%, intr-un interval de cateva luni. Liderii europeni s-au lăudat că și-au redus dependența de gazul rusesc de când Vladimir Putin a invadat Ucraina. Dar asta este doar o parte din adevăr, scrie Politico.
În timp ce livrările de gaze naturale livrate prin conducte au scăzut dramatic în acest an, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia în UE au crescut cu 46% în primele nouă luni ale anului 2022, comparativ cu anul trecut, potrivit cifrelor Comisiei Europene.
Potrivit Politico, pentru țările UE, riscul este ca utilizarea în creștere a GNL pe mare din Rusia să pună Europa la cheremul unei noi runde de șantaj pe gaz al lui Vladimir Putin în 2023, în condiţiile în care UE încearcă să-și umple depozitele de gaz pentru iarnă.
Politico scrie că a fost un moment de mândrie pentru oficialii UE când țările și-au redus achizițiile de combustibili fosili ruși de la începutul războiului, pentru degradarea finanțelor Kremlinului. „Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în septembrie.
Dar, în timp ce reducerile de aprovizionare cu gaze prin conducte au fost drastice – o combinație între Rusia care restricționează fluxurile pe conducte și țările UE care își diversifică importurile – comerțul cu LNG dintre Europa şi Rusia spune o poveste diferită.
Statisticile publicate de POLITICO de la Comisie arată că, între ianuarie și septembrie 2022, țările UE au importat 16,5 miliarde de metri cubi (bcm) de GNL rusesc, în creștere de la 11,3 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea importurilor de GNL este mică în comparație cu scăderea uriașă a importurilor de gaze prin conductele rusești, care s-au înjumătățit, de la 105,7 miliarde de metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut, la 54,2 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a acestui an, potrivit cifrelor Comisiei. Dar creșterea GNL este contrară retoricii UE și nu este lipsită de propriile riscuri inerente, au spus analiștii pieței energetice, citaţi de Politico.
Franța, Olanda, Spania și Belgia au fost principalii importatori de GNL rusesc în 2022, potrivit unei analize a grupului de monitorizare a pieței energetice Montel, cu o treime din transporturile rusești de GNL către Europa îndreptate către Franța și aproape un sfert către Spania.
Cea mai mare parte a GNL rusesc care sosește în Europa provine de la firma energetică Novatek, care operează terminalul Yamal LNG din nord-vestul Siberiei, al cărui acționar minoritar este gigantul energetic francez TotalEnergies. Unele țări europene au acorduri pe termen lung pentru a importa GNL, care mai au câțiva ani de rulare.
Spre deosebire de Gazprom, deținută de statul rus, care deține un monopol asupra exporturilor prin conducte, Novatek este o companie independentă, dar are „acționari [care] sunt apropiați de Kremlin, care îi pot influența puternic operațiunile”, potrivit unei analize publicate de Centrul Universității Columbia pentru Politica Energetică Globală.
Doar două țări din Europa – Regatul Unit și Lituania – au oprit complet importurile de GNL din Rusia.
Anne-Sophie Corbeau, cercetător global la Columbia, a spus că este „foarte convenabil pentru toată lumea să se închidă ochii la fluxurile de GNL rusești” în Europa.
În termeni economici, a spus Corbeau, „avea sens” ca Europa să continue să importe GNL din Rusia deocamdată. Eliminarea GNL din Rusia de pe piața UE ar însemna ca țările europene să cumpere mai mult GNL din alte părți ale lumii, ducând la creșterea prețurilor pentru țările mai sărace din Asia.
„Prețurile ar fi stratosferice și asta ar fi extrem de rău nu numai pentru Europa, ci și pentru multe țări care nu și-ar putea permite [GNL]”, a spus Corbeau.
Dar ea a adăugat că importurile crescute de GNL rusesc au crescut potențialul ca „Rusia să folosească GNL ca armă geopolitică” – la fel cum a făcut cu gazul din conducte.
O astfel de mișcare ar putea avea consecințe pentru UE în 2023, pe fondul noilor avertismente din partea Agenției Internaționale pentru Energie că Europa s-ar putea confrunta cu un decalaj de aprovizionare cu gaze de până la 30 de miliarde de metri cubi în timpul sezonului de stocare al verii viitoare.
Svitlana Romanko, directorul grupului de campanie ucrainean Razom We Stand, care susține un embargo complet al UE asupra combustibililor fosili din Rusia, a declarat că există un argument moral clar pentru a renunța la importurile de GNL din Rusia.
„În timp ce UE vorbește dur cu privire la sancțiuni și embargouri, realitatea este că se face foarte puțin pentru a reduce importurile de GNL”, a spus Romanko. „Europa trebuie să ia măsuri acum și să oprească această finanțare absurdă și contraproductivă a mașinii de război rusești”.