0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Europa se grăbește să ajunga din spate performanțele Chinei în dezvoltarea energiei fotovoltaice. Care este potențialul real al României, care are în prezent circa 1500 MW instalați?

Posted On 26 februarie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cladiri rezidentiale, energie fotovoltaica, energie nucleara, panouri fotovoltaice, potentialul Romaniei, REPowerEU

China este în prezent țara care investește cel mai mult în dezvoltarea de parcuri fotovoltaice. În același timp, harta globală scoate în evidență că Europa este continentul cu cel mai scăzut potențial pentru energia solară. De altfel, Spania și unele zone din Italia și Grecia sunt singurele regiuni în care panourile fotovoltaice pot genera undeva la peste 1.500 kWh de energie electrică pe an pentru o capacitate de 1 kW.

Principala explicație nu este legată de temperaturile medii anuale mai ridicate din aceste regiuni (ba chiar căldura excesivă limitează eficiența panourilor fotovoltaice), ci de numărul mai mare de zile cu Soare pe parcursul unui an comparativ cu zonele centrale și, mai ales, cu regiunile nordice ale Europei.

Totuși, chiar dacă este redus comparativ cu alte regiuni ale globului, potențialul energiei solare este semnificativ dacă luăm în calcul faptul că, chiar și în acest context, panourile fotovoltaice pot genera mai multă electricitate decât consumul necesar pentru o locuință.

Câtă energie electrică oferă Soarele în România?

Performanța panourilor fotovoltaice depinde atât de tipul de tehnologie utilizată pentru construcție, cât și de modul în care sunt amplasate pe acoperișul locuinței. De exemplu, în cazul României, se recomandă ca panourile fotovoltaice să aibă o orientare către sud și o înclinație de 34-35 de grade, întrucât înclinarea optimă este dată de o formulă simplă: latitudine (minus) 10 grade. Iar dacă folosești un sistem de panouri fotovoltaice cu înclinare flexibilă, atunci unghiul optim este de 53 de grade iarna și de 25 de grade vara, atât timp cât panourile sunt orientate către sud.

Pe baza acestor date teoretice optime, Solargis estimează că potențialul energiei solare în România pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de 1 kW este în general de circa 1.300 kWh pe an pentru jumătatea sudică a țării și de circa 1.200 kWh pe an pentru unele zone din centrul și vestul țării, în special în apropiere de orașe precum Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad. În celelalte zone, potențialul este de circa 1.100 kWh pe an.

În general, panourile fotovoltaice sunt disponibile în kituri de diverse capacități, iar cel mai mic dintre acestea este de 3,2 kW și include 12 panouri cu o suprafață desfășurată de circa 20 de metri pătrați. Un astfel de kit este cel mai accesibil ca preț, cu numai 10%-15% mai scump decât finanțarea de 20.000 de lei acordată de statul român prin programul Casa Verde Fotovoltaice și, în același timp, este suficient de mare pentru cei mai mulți proprietari de case. Pe baza calculelor realizate de Solargis, în România, un astfel de sistem de panouri fotovoltaice de 3,2 kW generează în medie aproximativ 4.000 kWh de energie electrică pe an, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru a acoperi integral consumul obișnuit de energie electrică al unei locuințe.

Pe de altă parte, dacă ai mașină electrică și o încarci frecvent acasă, este posibil ca o opțiune mai eficientă să fie un sistem de panouri fotovoltaice de 5,4 kW compus din 20 de panouri fotovoltaice, capabil să genereze în medie undeva la 7.000 kWh pe an, adică aproape 600 kWh pe lună.

Proiecte de parcuri fotovoltaice în România

Între timp, Uniunea Europeană face eforturi pentru a încuraja instalarea de panouri fotovoltaice pentru mediul rezidențial, dar și la nivel industrial, prin intermediul planului REPowerEU, anunțat ca reacție la războiul declanșat de Rusia în Ucraina în februarie 2022 cu scopul de a încheia dependența Europei de sursele de energie provenite din Rusia.

REPowerEU include un plan dedicat pentru energia solară numit EU Solar Energy Strategy, care prevede că, cel târziu în 2029, toate noile clădiri rezidențiale construite trebuie să beneficieze de sisteme de panouri fotovoltaice.

În total, Uniunea Europeană va acorda finanțări de 26 miliarde de euro până în 2027 pentru instalarea de panouri fotovoltaice, la care se adaugă alte 19 miliarde incluse deja în programele naționale PNRR. O parte din acești bani vor fi alocați României, iar scopul final este ca Uniunea Europeană să aibă încă 320 GW de energie solară până în 2025 și aproape 600 GW până în 2030.

La sfârșitul anului 2022, România avea o capacitate instalată de 1538 MW de parcuri de panouri fotovoltaice, iar aproape jumătate din această capacitate este instalată în regiunea Muntenia (730 MW), ca urmare a condițiilor optime din punct de vedere geografic.

În plus, la nivel național, la 1 ianuarie 2023 existau peste 40.000 de prosumatori cu o putere instalată totală de 423 MW, iar autoritățile se așteaptă că numărul acestora să depășească pragul de 100.000 până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a interesului pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

Pe de alta parte, se anticipează o creștere exponențială a capacității de producție de energie din panouri fotovoltaice la nivel industrial, ca urmare a unor proiecte majore anunțate în ultima perioadă.

Autoritățile locale din România au început deja să conceapă proiecte pentru a obține finanțare europeană pentru astfel de parcuri fotovoltaice. Un exemplu este orașul Brașov, care a primit în februarie 2023 o finanțare de 40 de milioane de lei pentru a instala un parc fotovoltaic de 20 MW pe o suprafață de teren de 35 de hectare din comuna Stupini din apropiere de oraș. Parcul fotovoltaic va asigura 90% din necesarul de energie electrică al tuturor clădirilor și serviciilor publice din orașul Brașov.

În plus, astfel de proiecte sunt dedicate și mediului rural. Comuna Potlogi din județul Dâmbovița va construi un parc fotovoltaic de 48 kW pentru a-și asigura 80% din necesarul de energie electrică din această sursă.

Între timp au început să apară însă și o serie de proiecte private cu capacități majore de producție de energie electrică din panouri fotovoltaice.

De exemplu, compania privată românească Monsson a anunțat în noiembrie 2022 că va construi un parc fotovoltaic de 1.044 MW pe o suprafață de teren de 1.064 de hectare în zona Pilu – Grăniceri din județul Arad. Tot aici, dezvoltatorii vor construi o stație de stocare a energiei electrice generate de parcul fotovoltaic care se va întinde pe 20 de hectare. Noul parc fotovoltaic va deveni operațional în decembrie 2024, iar costurile totale pentru implementarea proiectului sunt de un miliard de euro.

În prezent, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa are 590 MW și este dezvoltat de compania Iberdrola în regiunea Extremadura din vestul Spaniei. Astfel, noul proiect care va fi construit în Arad va deveni la finalizare cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.

În paralel, aceeași companie vrea să construiască alte două parcuri fotovoltaice de câte 400 MW fiecare în preajma localităților Chişineu-Criş şi Macea, care vor fi inaugurate în 2026 după investiții de 600 de milioane de euro. Reprezentații companiei spun că producția de energie electrică va fi livrată în sistemul energetic național.

Concluzii

Principalul avantaj al parcurilor de panouri fotovoltaice este că acestea permit obținerea energiei electrice cu costuri minine de întreținere pe termen lung, în condițiile în care durata de viață a unui panou fotovoltaic este de circa 25 de ani.

Investiția inițială pentru o astfel de construcție este încă ridicată, însă fondurile alocate de Uniunea Europeană și finanțările acordate de statul român pentru locuințe rezidențiale vor determina un număr tot mai mare de proprietari de case să-și instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru a-și reduce costurile cu energia electrică și pentru a nu depinde de un anumit furnizor.

În paralel, continuă să se dezvolte puternic și proiectele pentru obținerea de energie eoliană, o altă sursă de energie electrică cu o investiție inițială ridicată, dar cu costuri de mentenanță relativ scăzute. În prezent, România are instalată o capacitate eoliană totală de 3.000 MW, în primul rând ca urmare a vântului puternic și regulat din Dogrogea, acolo unde se află instalată aproximativ 80% din

Pe termen lung, o soluție mai eficientă pentru obținerea energiei electrice este reprezentată de procesul de fuziune nucleară, prin care cercetătorii încearcă să reproducă mecanismul prin care Soarele produce energia care ajunge pe Pământ.

Pentru moment, dezvoltarea acestei tehnologii se află într-un stadiu incipient, însă în ultimii ani au apărut progrese tot mai mari la nivel global, iar comunitatea internațională lucrează deja la un proiect comun de anvergură pentru producția de energie electrică prin fuziune nucleară.

Articole pe aceeasi tema

  • Energia eoliană generează din nou prețuri negative pe piața europeanăEnergia eoliană generează din nou prețuri negative pe piața europeană
  • Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaiceAfacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
  • O noua pomana de la stat: Ministerul Mediului propune un ajutor de 20.000 de mii de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaiceO noua pomana de la stat: Ministerul Mediului propune un ajutor de 20.000 de mii de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice
  • Primul model demonstrativ SC Wall pentru viitoarea centrală SMR de la DoiceștiPrimul model demonstrativ SC Wall pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cu zece pași înaintea autorităților: energiaTa, cu sprijinul ENGIE, lansează prima platformă digitală din România adresată comunității prosumatorilor

Next Story

De 26 ani, România spune Da! energiei nucleare, o sursă curată și sigură de energie. Argumentele specialiștilor, în dezbaterea „Energia nucleară, parte din mixul de energie curată al României”

Articole pe aceeasi tema

Primul model demonstrativ SC Wall pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești

Posted On 29 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Marius Șoflete, nZEB: presiunea pe piața construcțiilor eficiente energetic vine din partea politicilor europene și a cerințelor beneficiarilor de case

Posted On 28 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Sectorul fotovoltaic din Europa pierde din profitabilitate sub presiunea noilor investiții

Posted On 26 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cât de pregătiți suntem pentru a trece la o piață liberă de energie de la 1 iulie?

Posted On 19 iunie 2025

Ce a stat la baza penei de curent care a paralizat Peninsula Iberică ?

Posted On 18 iunie 2025

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.