0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Europa si-a pus ochelarii de cal si nu constientizeaza inca impactul economic al cresterii pretului la energie si gaze. Protectia consumatorilor, un cutit cu doua taisuri

Posted On 22 septembrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: decarbonizare, gospodarii cu venituri mici, Green Deal, masuri de protectie a consumatorilor, pret gaze si energie

Tarile Uniunii Europene se pregatesc sa arunce miliarde de euro pentru protectia pe timp de iarna a consumatorilor casnici de energie si gaze uitand cu desavarsire ca la baza cresterii acestor preturi stau tocmai politicile fanteziste din ultimii ani in domeniul energetic. Oficialii europeni pleaca de la premisa ca explozia preturilor este una de conjunctura si ca odata cu trecerea iernii mecanismele pietei libere vor reaseza situatia intr-o normalitate ce nu va mai fi. Nimic mai inselator. Ambitia Uniunii Europene de a deveni in cativa ani “curata” din punctul de vedere al emisiilor de CO2 nu a avut in spate decat iluzii, planuri nerealiste si vise vizavi de valorificarea potentialului regenerabil. Problema este ca la modul declarativ toate tarile au inghitit teoria decarbonizarii, dar fiecare si-a aranjat individual lucrurile in propria curte. Tarile bogate au mizat pe faptul ca impactul decarbonizarii va lovi in primul rand tarile din Estul Europei, ramase in urma din punct de vedere tehnologic si obisnuite oricum cu restrictiile. Ei, iata ca judecata de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Tavalugul a venit si peste Germania, Franta, Italia sau Spania asa cum a venit si peste Polonia, Ungaria, Romania sau Bulgaria. Abordarea situatiei nu este insa aceeasi pentru toti. Chiar si in aceste momente dificile, bogatii Europei nu isi revizuiesc ambitiile noii politici energetice, desi cad prada sistematic dependentei de surse de aprovizionare non europene. Se cauta raspunsuri immediate, de scurta durata, exclusiv pentru populatie. Intre timp economia Europei sucomba prin lipsa de competitivitate. Ce se va intampla cand companiile vor solicita sprijin asa cum solicita populatia in momentul de fata? Cate tari isi vor putea permite subventii pentru ca marea industrie sa ramana competitiva la concurenta cu chinezii, americanii sau chiar rusii? Si daca nemtii, francezii sau tarile de jos mai au inca resurse financiare sa reziste unei crize energetice, in schimb Estul Europei este la pamant. Cui ii pasa?  Romania este o victima sigura in acest context si nimeni nu va ridica un deget pentru ca noi sa reusim sa supravietuim crizei ce ne asteapta. Prezentam mai jos cateva din masurile pe care bogatii Europei le pregatesc pentru cetatenii lor, cu precizarea ca ochelarii de cal ai celor de la Bruxelles nu vad adevaratele motive pentru care s-a ajuns aici. Despre acestea vom vorbi in articolele noastre viitoare.

Cresterea costurilor cu gazul si energia electrica obliga guvernele europene sa discute despre miliarde de euro care vor fi acordate sub forma de ajutoare pentru gospodarii si furnizorii afectati, pe fondul ingrijorarii din ce in ce mai mari ca vom avea o criza energetica in aceasta iarna, scrie Financial Times.

Ministrii energiei din UE se vor intalni saptamana aceasta pentru a discuta despre raspunsurile guvernelor nationale la cresterea preturilor angro la gaz, pe fondul ingrijorarii ca energia si gazele atat de scumpe vor pune in pericol redresarea economica post-pandemica a Europei si vor submina planurile Bruxelles-ului pentru reforme ecologice ambitioase, dar costisitoare, noteaza publicatia.

Este de asteptat ca Italia sa publice, in aceasta saptamana, un pachet de sprijin de miliarde de euro pentru gospodarii. Surse din ministerului italian de finante spun ca „o suma plauzibila pentru a aborda problema cresterii costurilor cu energia ar putea ajunge pana la 4,5 miliarde de euro”. FT noteaza ca  Roma a cheltuit deja 1 miliarde de euro pentru a interveni pe piata energiei pentru a reduce preturile la consumatorii finali. Italia isi asigura mai mult de doua treimi din necesarul sau de energie din import.

Planurile Italiei urmeaza deciziei Spaniei de saptamana trecuta, de a suprataxa ce a spus ca sunt ca sunt profituri excesive ale companiilor energetice si de a oferi scutiri de impozite consumatorilor (la TVA si la taxa speciala pe energie). Observatorii pietei se asteapta la raspunsuri in instanta ale companiilor, in conditiile in care masura a dus la o scadere a cotatiilor actiunilor.

Franta a anuntat deja o subventie de 100 de euro pentru aproape 6 milioane de gospodarii cu venituri mici, compensatie care se acorda direct.

Guvernul Marii Britanii analizeaza posibilitatea de a acorda imprumuturi garantate de stat acelor companii energetice care preiau clientii firmelor de utilitati care au dat faliment din cauza cresterii preturilor angro la gaze naturale. Cativa mici furnizori din Regat au dat faliment deja.

In Grecia, Guvernul a anuntat deja o subventie de 30 de euro pe luna pentru fiecare consumator legat la reteaua de joasa pentru un consum lunar de pana la 300 kWh de electricitate si ar putea creste plafonul pana la 600 kWh. Initial anunt

ase ca va face acest lucru din octombrie pana in decembrie inclusiv, dar ulterior a revenit si a spus ca acorda si in septembrie o compensatie de noua euro pentru fiecare consumator. Costul intregii scheme s-ar ridica la 180-200 de milioane de euro, iar grecii ar vrea sa foloseasca in acest scop din banii incasati din emisiile de carbon, potrivit presei locale

Romania a anuntat o subventie de 25% a facturii la gaze a consumatorilor casnici cu un consum anual cuprins intre 100 si 1.200 de metri cubi pe an si o subventie de 18 bani/kWh de energie electrica pentru cliensii casnici cu un consum lunar cuprins intre 30 si  200 kWh. Compensatiile ar urma sa se acorde pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

Spania a cerut discutii la nivelul Comisiei si interventii pe piete

Spania a cerut luni Comisiei Europene sa puna la punct orientari pentru a ajuta statele membre sa reactioneze in mod adecvat la cresterea preturilor la electricitate fara a incalca regulile blocului comunitar si, de asemenea, a sugerat ca este nevoie de masuri pentru a limita speculatiile pe piata certificatelor de poluare.

Luni, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, si colega sa de la Mediu, Teresa Ribera, au trimis un document Comisiei Europene in care isi prezinta punctele de vedere.

„Statele membre nu ar trebui sa improvizeze masuri ad-hoc de fiecare data cand piata nu functioneaza si apoi sa spere ca Executivul comunitar nu va ridica obiectii. Avem nevoie de urgenta de un meniu de politici europene destinat sa reactioneze imediat la cresterile dramatice de preturi”, se precizeaza in acest document.

Comisia Europeana a confirmat ca a primit scrisoarea trimisa de cei doi ministrii spanioli si a anuntat ca va raspunde la timp.

Printre propunerile Spaniei se numara restrangerea participarii anumitor traderi la piata certificatelor de emisii din UE, avertizand ca exista riscul ca „speculatia financiara mai degraba decat factorii reali sa fie de vina pentru cresterea prea rapida a preturilor”. De asemenea, oficialii spanioli cer infiintarea unei platforme europene centralizate pentru achizitionarea de gaze naturale si incepere formarii unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pietele internationale fluctuante.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Hidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice.  Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogenHidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice. Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogen
  • Călătoria energiei – de la producție până la contor.  Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorulCălătoria energiei – de la producție până la contor. Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorul
  • A mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esecA mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esec
  • FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europeneFPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Despre autor
  • google-share
Previous Story

A plecat la ceruri o Doamna a energeticii romanesti

Next Story

BSOG este aproape de exploatarea gazelor din zacamintele marine Ana si Doina

Articole pe aceeasi tema

1

Călătoria energiei – de la producție până la contor. Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorul

Posted On 28 octombrie 2022
, By Redactia
0

Timpul pare să nu fie de partea tehnologiei SMR 

Posted On 24 octombrie 2022
, By Dumitru Chisalita
1

A mai trecut un an si suntem tot acolo: nu avem stocare de nici un fel, hidrogenul este o iluzie, Tarnita-Lapustesti un esec

Posted On 4 iulie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.